Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

OFI kérdőív

(#2473) 2013. november 28., csütörtök

Kedden késő délután megkaptuk, az Iskola, e-Mail útján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szervezésében lebonyolításra kerülő, Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet által végzett felmérés híradását és linkjét. Erről maga az OFI pár napja már értesített E-mail útján. Én akkor a „Kukába vele!” jelzettel adtam tovább a kinyomtatott levelet, de elég erélyesen adták tudtomra, hogy nem ám: állítólag az OFI-val a pedagógus minősítések kapcsán lesz dolgunk, kell tehát a jó viszony.

OK, ha kell akkor kell.

Ettől persze a véleményem még nem lesz más: valami EU-s pályázaton pénzt szakított az OFI, most meg kell dolgozni a kalácsra meg a haboskakaóra valójukért ami korrekt. Az, még ha az egész felmérés, ami a pedagógus életpálya modell, illetve a pedagógus képzés, szakértő segítség valós megalapozottságát tűzi zászlóra, szerintem úgy hülyeség ahogy van.

Most már felesleges.

Mi a francot akarnak méricskélni, ha egyszer a törvény adta keretek között a rendelet valamit feketén-fehéren szabályoz? Mi a fene ha nem álságos csúsztatás, kamu-visszacsatolás az ilyen marhaság, kérdőíves kutakodás? Az elmúlt időszakok történései sok esetben, talán mindig azt támasztják alá, hogy aki dönt az dönt, nem érdekli azok véleménye, akiknek a döntés következményeit majd viselni kell.

Korrekt hogy az OFI-ban dolgozni karnak ha már pénzt szereztek: ám nem látom be hogy az ő pénzükért miért kéne nekem és a kollégáknak dolgozni! Lehet, stratégiailag hibás lenne, de olyan jó érzés lehetne megkérdezni, visszakérdezni az OFI-t, hogy a kollégáknak kérdőívenként mennyit is fizetnek az idejükért, munkájukért? Egyáltalán nem agyahagyott gondolat, a NetPanel hasonlóért nyereményt sorsol (aztán vagy sorsol vagy nem), egy másik, külföldi hely meg minden kitöltött kérdőív után valami aprópénzt felszámol egy virtuális számlán Egyik sem, másik sem igazi jövedelem de legalább gesztus!

De hát nem lehet feltenni az ilyen pikírt kérdést, a kérést teljesítjük, nem ellenkezünk. Tegnap jött a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet levele, akik a felmérést végzik. (Az OFI ezek szerint képtelen erre? Avagy csak a pénzből kellett jusson másnak is? Végül is ez a drótnak ezet végén mindegy, ezek csak olyan gonoszkodó gondolatok.) Tegnap jött a levél, hogy lehet kitölteni a vezetői és a pedagógus kérdőívet.

Nosza: tudjam is mi az ami ellen berzenkedek, reg-eltem a lapon egy pedagógusira, hogy kipróbáljam.

A bejelentkezés és a regisztrálás profi munka: kicsit szokatlan a saját és az anyám születési dátuma megadása az e-Mail cím után, de korrekt: szokatlan az is, hogy erre kapok egy e-Mail-t, de ettől függetlenül egyből meg lehet akérdőív kitöltését kezdeni. Más helyeken csak a mail-beli linken lehet belépni, azaz a reg-elés itt mintha felesleges lenne (később kiderült, nem is, mert piszok hosszú a kérdőív, a félbeszakított és folytatott – mert ilyet lehet – kérdőív kitöltéséhez tényleg kell a levélben küldött lehetőség.)

Amúgy a tartalom semmi meglepőt nem fogalmaz meg: az alapadatok felvételével kezdődik, mi a végzettség, mit tanít, mióta tanít, milyen iskolában tanít az, aki kitölti. Ez természetes, feltehetően majd a szép színes, attraktív diagramoknak ez lesz a vízszintes tengelyén. Jó is az.

Utána a kérdőív lényege, szerintem ezért csinálták: az a kérdéssor, ami a szakmai-pedagógiai képzésre, meg efféle izékre kérdez rá... Aranyos: minden vacakot a nyakunkba varrnak, burkoltam lustának és naplopónak deklarálnak: mi másra lenne ugyan jó az, hogy a letanított órák és a harmincét óra közötti időszakra nyilvántartást kell vezetni? Miért nem kell az oktatásirányítóknak mondjuk, minisztereknek államtitkároknak és államtitkár-helyetteseknek tételes munkanaplóban bizonyítani mi a fenével is töltik a napjukat és mivel pocsékolják a mi pénzünket? Kérdeznek, kell a véleményünk (mire is?), miközben lustának tartanak minket akiknek a körmére kell nézni, ne lopjuk á ma napot! Hja, és a médiában valakik hazudnak a körülményeinkről: másnak nem tudom betudni azt, hogy a sajtó most kommunikálja nagybetűkkel, miszerint kifizetik a túlórát, egészen kisbetűkkel teszi azután hozzá, hogy a harminckét óra felettit – amit persze a fenntartó nem enged – fizetik csak ki! Ügyes! Szóval legalábbis féligazságokat kommunikál a sajtó rólunk – aztán odatolják elénk, nesze mond el a véleményed olyasmiről, ami már törvényben és rendeletben rögzített, szóval szart se ér, ahogyan eddig semmiféle vélemény innen a mélyből nem befolyásolt döntéshozót ottan a magasban, de azért el lehet mondani!

Na ez az ami végtelenül bosszant!

Kitöltöttem a kérdőívet: valami hatvan, hetven item rémlik, sok, nagyon sok ráadásul sok ezek közül nem is ez vagy az esetválasztásos, sok vagy tucat soros féltucat oszlopos mátrix és – ez is profi munkára vall – az azonos irányú véleményt tükröző válaszlehetőségek helyét variálták, ne lehessen rutinból kitölteni talán azért? Ez is ügyes!

Mindegy: kitöltöttem, ez meg is van – mindenkinek ki kell tölteni – és legalább tudom, mi az ami nem tetszik. A forma a technika profi, ezt el kell ismerni, korrekt, jó, ám az, amiért ezzel egyáltalán foglalkozni kell, fenntartom: egy álságos dolog, egy felesleges hülyeség!

Klikstat

(#2461) 2013. november 15., péntek

klikstat

Pontosan ez a képernyő nem sokáig volt fenn, de körülbelül ugyanez van most is kint: körmondatok arról, hogy hát lassú és nehéz használni (még az összeomlás is idézőjelben van), emlegetése egy táblázatnak ami sehol sincs, és egy főigazgatói levél ami technikailag semmit sem mond, és még a sortördelése is csúnya!

klikstat2

Ha be sem lehet lépni, akkor nincs gond, nincs túlterhelés: pénteken délelőtt már hiányzik a képernyő felső részén levő három naracsszínű csik jobboldali eleme. A középső a FAQ (semmitmondó, ráadásul elmosódott betűkkel olvashatatlan is), a jobb oldali a kitöltési útmutató... De kitöltést nem lehet kezdeményezni :(

Tulajdonképpen várható volt, nem is az az érdekes hogy most feladat lett hanem az, miért csak most...

A KLIK is elkészítette a maga statisztikai adatgyűjtő programját. Nem számít, hogy létezik hivatalos, törvény (nem rendelet, nem főigazgatói utasítás hanem törvény) által elrendelt adatszolgáltatás, a KLIK csinált sajátot. Az sem számít, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb korábbi iskolafenntartó, a Főváros évek óta fejleszt adatkezelő rendszert ami most is üzemel, az intézmények egy körére nézve feltöltött – akár annak a kiterjesztése is lehetőség lett volna... Nem nem, mindenképpen újat kell csinálni! Persze hogy a Microsoft alkalmazását használja – régen volt az a december legvége, amikor rajtaütés szerűen kellett kommunikálni arról, mennyire nem egészséges ha a közszféra egyetlen piaci szereplőtől függ. Persze hogy WEB-es form kitöltése a feladat, persze hogy táblázatos dolog. És persze, hogy senki sem számolt, amikor a feladathoz eszközt terveztek. Nem pár falusi kis iskola adatkezelését kell megoldani hanem a KLIK összes iskoláját. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, persze hogy napokat hagytak határidőnek, had kelljen az amúgy is nagyon nagy, több ezres bejelentkezésnek egy vagy kettő napra koncentrálódni, ha a net sávszélessége bírná, majd a szervere fogják visszautasítani a nagyon nagy mennyiségű kiszolgálási kérelmet.

Maga a feladat nem lenne komplikált, sima kétdimenziós dolgok, meg kell adni osztályonként a képzés jellemzőjét és specialitásait oszt ennyi. Menne az, ha lehetne vele dolgozni, de most már hajnali négykor is csak jojózik itten. OK, a szerdai feladatelrendelés ami csütörtök (!) délután négyre rendelte kitölteni, felesleges pattogós katonáskodásnak bizonyult és mivel tudjuk egy ideje, hogy bizony a tények makacs dolgok és egy fránya szerver 5900 kérést egyszerre nem fog kiszolgálni, a határidő hétfő délutánra módosult. Hja, ha ma is meg hétvégén is csak a körpepörgőforgó izé lesz és munka nem lehetséges, akkor ez is csak halottnak a csók... Nem tudom, miért nem lehet a hibákból tanulni, a KELLÓ-féle kudarc nem volt intő példa? Nem tudom azt sem, hogy kik lehetnek a másik oldalon az informatikusok, mindenesetre fura, hogy ezév januárjának első napján amikor friss volt a KLIK honlapja, hát az is elég érdekes volt...