Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Pilla

(#2450) 2013. szeptember 22., vasárnap

62814

 

A háten hazafelé láttam a Halleron ezt a kocsit... Naponta megyek el arraflé hazafelé, de eza a kocsit még soha sem láttam, vagy nem itt szokott parkolni vagy nem is idevalósi.

Érdekes dizájnnal tudnak egyes kocsikat, egyes típusokat feldobni lelkes gazdik, ilyet azonban még nem láttam...

Fura, hogy valaki a kocsiját ilyen nőiesre alakítja – biztos nem pasi találta ezt ki, lehet, hogy nem pasi valósította meg.

Szalon

(#2276) 2012. november 09., péntek este hat óra

59898b

Varga Tamás színművész korabeli írásművekből származó szemelvények

59883b

Zádori Mária Fusz János „”

A Zenetudományi Intézet Bartók termében tegnap (pénteken) este volt a „Muzsikás Akadémiák” ismeretlen magyar örökségünk művészeti szalon sorozat (igen, ilyen bonyolult a címe) második előadása”Régi magyar zene gyöngyei” címmel.

Gróf Fáy István halála 150. évfordulója alkalmából rendezték. A meghívó szerint egy felújított, múzeális Erard zongorán négykezeseket játszott Horváth Anikó és Elek Szilvia, a dalokat Zádori Mária énekművész adta elő, az egyes dalok között pedig korabeli írások rövid részleteinek felolvasásával Varga Tamás szórakoztatta a nagyérdeműt. A műsorban Fáy István, Geigerl Géza, Fusz János, F. X. Kleinheinz, Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály, J. Brahms, F. Schubert művei hangoztak el, a műsor szerint nagyrészt újkori bemutatóként.

A hely igen patinás, egy gyönyörűen felújított, ha jól sejtem neobarokk épület nem túl nagy koncertterme... Majdnem megtelt, sokan voltunk, feltehetően a tágabb Fáy család tagjai, mivel majdnem mindenki ismert mindenkit... Én mondjuk konkrétan egyáltalán senkit... Kocsival mentem, a Dózsa tér felett hagytam a kocsit és a gyorslifttel mentem fel az OSzK-ig onnan gyalog. Biztos lett volna más lehetőség is, hirtelen ez jutott eszembe. A címet végül is simán megtaláltam bár a várban nem nagyon vannak utcanévtáblák (a GPS végül is nem kellett :))

Már a bejáratnál fura volt, hogy mindenki mindenkit ismert, ha kicsit nagyképű akarnék lenni azt mondanám más relációban de olyasmi volt mint a vasárnapi összejövetel. Csak ott én is ismertem szinte mindenkit, itt meg tételesen senkit... A műsor bevezetőjében szó esett a Fáy családról (állítólag az első előadáson bővebben), és szó esett a második képen látható reprodukcióról is – sajnos arról nem, hogy ennek a képnek az eredetije, a családnak a 13. században nemességet adományozó IV. Béla király egész alakos képe a mi iskolánkban van. A műsort vezető hölgy hibásan mondta, hogy a képen éppen átadja a Fáy családnak a magukat a Muhi csatában kitüntető ősöknek a nemesi adománylevelet a Király – valójában csak az adománylevél sejlik fel a képen és a Király is inkább a 17–18. századi felfogás szerint mintázott, semmint korhű lenne...)

A műsor jó volt, bár szoknom kell még az ilyen tisztán intellektuális eseményeket – nem is tudom, hogy mikor voltam komolyzenei koncerten legutóbb. Talán mert soha sem? Mindegy – ez nem volt rossz.

Oda is, vissza is gyönyörű volt viszont az esti, szépen kivilágított vár és oda ugyan siettem, vissza már annyira nem és pár fotót is csináltam – ezeket egy külön post-ban majd...