Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Kormányhivatalos érettségi

(#2887) 2016. június 15., szerda

Ebben az évben is volt OH-s érettségi, bár ez nem pontos mert nem az Oktatási Hivatal hanem a Kormányhivatal szervezi – ha jól sejtem. A Pest megyei és a Budapesti szervezte vizsgákon volt tennivalóm ebben az évben.

Tegnap volt meg a vége, a Schuleck-ben volt kettő felelőm. Középszint, ahogyan írtam, egyikük gépészeti alapismeretekből, a másikuk közlekedési alapismeretekből, igaz hogy közlekedés-üzemvitelből.

Szép tiszta idő és elég meleg is volt, azért kerekeztem… Jól időben odaértem, de az első felelő a fiatalember aki gépészeti alapismeretekből írt és felelt, már ott volt. A papírmunkával nem volt sok gond, az ottani igazgató helyettes asszony az össze ívet előkészítette: a vizsgaterem a könyvtár nagyolvasója, a mellette levő teremen egy hosszú pulton szokott kikészítve lenni minden papír, „csak” meg kell keresni azt, hol is kell aláírni.

Mivel az OH szervezi, sem a tételek elkészítésével sem az értékelési útmutatóval nincs dolog (mármint vizsgáztatónak), mert ezt is az OH adja.

A fiatalember, aki nem is volt olyan fiatal (érettségizőhöz képest semmiképpen, lehetett már harminc is), lazán kihúzta a sorban legutolsó tételt. Aztán egyáltalán nem igyekezett leplezni azt, hogy nem erre számított, pedig amit húzott nem is volt nehéz: az A tétele a dörzshajtás és a lapos szíjak (mondjuk utóbbi annyira nem korszerű téma), a B tétele meg a keménységmérés. Érdekes figura volt, a viselkedésében egy egészen jó adag színészkedéssel.

Közben mentek a feleletek. Aki akkor felelt éppen, amikor megérkeztem, egy alig huszonéves fiatal lány, igen sokat beszélt, nem figyeltem milyen tárgyból vizsgázik éppen. Ezután egy fiatalember került sorra, na az ő tételére, pontosabban a feleletére már kicsit emlékszem: marketing alapismeretek a tárgy, és érfolyamokról, kamatlábakról beszélt. A következő egy szlovákiai magyar lány volt, alacsony és nagyon fekete, tündéri észak-magyarországi, palócos akcentussal beszélt. Ő is marketing alapismeretekből felelt de nem nagyon emlékszem arra, mi volt a tétele… Ezután két színesbőrű fiatalember: nagyon vékonyak, nagyon magasak és nagyon mosolygósak. És majdnem teljesen egyformák! Mint kiderül, ikrek, édesapjuk nigériai, édesanyjuk magyar – a vizsgáztató kolléga kérdezte tőlük. Magyar személyi igazolvánnyal igazolták magukat, a kiejtésük tökéletes volt, semmi akcentus. Még volt valaki aki bejött tételt húzni, azután következtek az én felelőim.

A pasi a gépészeti alapismeretek tárgyból nagyon úgy kezdett neki hogy ez neki nem fog menni. Rossz taktika… A dörzshajtásról valóban elég keveset tudott – mondjuk annyit akárki tud, az is aki nem készül, illetve nem ebből a tárgyból készül vizsgára (lehet, ő sem). Egy elég egyszerű képletet el is rontott, az elnök szólt bele – én nem akartam, a vizsgázó vizsgázik, joga van hülyeséget mondani, nekem azt hiszem nem kijavítani kell hanem értékelni, de mindegy. (Eléggé általános vélekedés az érettségiztetők körében hogy a vizsgázót rá kell rá érdemes vezetni. Soha senkitől nem hallottam az ellenkezőjét, kezdek magamis meginogni, bár egyelőre azt hiszem: aki valamit nem tud, hiába is maceráljuk kérdésekkel, azt egészen egyszerűen nem vagy amint itt is történt az összeszorító erővel, az átvihető erővel és a surlódási tényezővel, rosszul tudja. Persze a kérdezősködés után a vizsgázó rávágta: „Hát persze!”, de ki hiszi azt el hogy tudta, csak… Rosszul tudta!) A lapos szíjakról sem mesélt valami sokat, aztán áttértünk a B tételre. Az elég jól ment neki bár ott is kavart dolgokat, illetve lényeges elemeket homályban hagyott. De hát amit nem tud arról hiába faggatom, nem fogja villámütésre felidézni tudni.

Ezután jött a kisasszony, a közlekedési alapismeretek üzemviteles tételével. Ez is A meg B tételből áll. Az első a tengeri hajózás volt (azt hiszem a B tétellel kezdte). Ő sokkal ügyesebb vizsgázó volt, először is mert azzal kezdte amit tud – mint kiderült az A tételt alig –, másrészt mert arról beszélt amit tudott, igaz: ez olykor nem kapcsolódott a tételéhez. Olykor egyáltalán nem… Csak elfogyott a hajózásos tétele, jött a másik… Na ez pont olyan hülye tétel volt, mint a múlt héten emelt közlekedési üzemviteles vizsgán az, amit ott és akkor a vizsgázó húzott, csak az a közúti ez viszont a vasúti közlekedés területéről. A Budapest-Záhony vasútvonalról kellett beszélnie. Mivel – utóbb már biztos vagyok ebben – semmit erről nem tudott, a vasúti szállítás szerepével kezdte, OK bár nem ez a tétel… Viszont csak nem kerülhette ki azt, hogy néven ne nevezze a helységeket (ezt a tétel is kérte): Székesfehérvár, Siófok, Nagykanizsa. Én meg csak néztem ki a fejemből… Na erre azért rákérdeztem, de nem: megismételte a rosszat! Ez volt az a pont amikor láttam, ezt nagyon nem kell, nem is lehet erőltetni, a vasúttal kapcsolatos általánosságokon kívül nem nagyon sikerült összehozni egyebet, konkrétabbat…

A harmadik felelő el sem jött, úgyhogy ennyi volt…

Mivel az ottani kollégák is jöttek-mentek, jó negyedórát még üldögéltem ott – feleltető lévén ott tagja voltam a bizottságnak –, hogy meglegyen a három fő. Azután jött az egyik helybeli kollegina, én meg szedelőzködtem, jöttem…

Ennyi volt nekem erre a vizsgaidőszakra a vizsgáztatás…

Váci utca

(#2709) 2014. november 25., kedd

00066027

A Váci utca, nem a szokásos kép... Jobbra a Budapesti Kormányhivatal, előtte dekkol Lev Nyikolajevics...

Érettségi

(#2582) 2014. május 20., kedd

64640

A Lenhossék utcai iskolaépület, ennek keleti szárnya földszintjén van a kerületi kormányhivatal, itt vettem át már tavaly is és ebben az esztendőben is az érettségi írásbeli vizsgák napján az aznapi feladatlapokat...

Ma van a fizika érettségi írásbeli része – nálunk ez az utolsó nap, amikor írásbeli vizsga van. A fizika választható tárgy – nem biztos, hogy annak kellene lennie, bár egy humán beállítottságú diáktól talán nem lehet elvárni, hogy ebből kötelezően vizsgát tegyen. Nálunk ahol műszakiakat képzünk, sokkal több vizsgázónak kellene lennie! Amióta én csinálom a vizsga szervezést, egyetlen év volt, amikor elég sokan voltak, egy teljes osztály, több is talán: amikor Szalai Laci osztály érettségizett. Pontosabban akkor, amikor előrehozott érettségi vizsga formájában majdnem az egész osztálya letette, nem is rossz eredménnyel (Laci remekül fel tudta készíteni őket). Most nem ez a helyzet: alig egy tucatnyian választottál a több mint száz rendes érettségit tevő közül, előrehozott is alig... Ez van... Egyetlen teremben elférnek. Mondjuk a feladat kitűzőinek is érdekes a koncepciója – biztosan így kell ennek lenni bár az én időmben a fizika nem egészen így volt elővezetve –, szóval az is érdekes hogy magyarból négy, matematika, történekem, idegen nyelv az három-három órás vizsga, fizikából azonban csupán kettő... Így vagy úgy, kora reggel elhoztam a feladatlapokat, megvolt minden ami előkészület ekkor kell, most már csak a fél nyolcat várom, jönnek a kollégák az eligazításra azután kezdődik ennek a tanévnek (nálunk) utolsó írásbeli érettségi vizsgája...

Megbízólevél

(#2372) 2013. május 21. kedd

Emelt szintű érettségi javítás... Az OH, pontosabban a kormányhivatal megbízólevele alapján... Eddig az évek során mindig így volt.

Most nem, a Budapesti Kormányhivatal állítólag még senkinek semmiféle megbízólevelet nem küldött ki! Azért ez nem gyenge: rajtam a középszintű érettségi kapcsán számonkérik, hogy mindenkinek aki az érettségin felügyelőtanárként, javító vagy kérdezőtanárként közreműködik, időben megfelelő tartalommal megcsináltam-e, kiadtam-e a megbízóleveleket. Majd' egy éjszakát dolgoztam vele hogy meglegyen... Pedig a helyi szervezés egyszerűbb: tudom ki mit fog csinálni és az is tudja aki csinálja. Az emeltszintűnél idegen emberek idegen helyszíneken dolgoznak, a megbízólevél teszi hitelessé a dolgot: a Kormányhivatalnak nem kell ezeket a szabályokat betartania?

Ezek után még abban sem vagyok biztos, fizetnek-e :(

Kormányhivatal

(#2372) 2013. május 17., péntek

61646

A Lenhossék utcai iskola bejárata, itt székel a Budapesti Kormányhivatal kirendeltsége, ahol ebben az évben átvettük az érettségi feladatlapokat

Ebben a tanévben nem az önkormányzat, hanem a Kormányhivatal volt az, „aki” az érettségi anyagokat eljuttatta az iskoláknak. Egészen pontosan „akihez” menni kellett a cuccért. Amióta én csinálom, azóta ez a harmadik hely, és bár az önkormányzatnál is nagyon készségesek voltak, nagyon jól lehetett velük együttműködni, kétség kívül ez az eddigi legjobb hely.

Előbb a Közraktár utcai címre kellett menni, ez valójában egy sarokház volt a Petőfi híd pesti lábánál. Nem is volt közel, parkolni is elég macerás volt – csak tilosban lehetett – és az OKSI (valami ilyen rövidítése volt, azt hiszem oktatási, kulturális és sportiroda a betűszó feloldása) egy régi lakóház második emeletén egy lakásban üzemelt. Sötét, szűk hely... Aztán átkerültek a Bakáts térre. Ez még messzebb volt – ha gyalog kellett volna elhozni a dobozokat – de itt legalább reggelente lehetett parkolni. Azt hiszem a hely itt nagyobb volt, már nem nagyon emlékszem erre.

Ebben az évben pedig átvette e feladatot a kormányhivatal. (Csak zárójelben jegyzem meg, fel nem foghatom mi a fenének kell állandóan variálni és alakítgatni, de hát hülyeségben azt hiszem azt a mélységet átlagember el nem éri, amit a döntéshozók olykor produkálnak, mindegy, ez van.) A hely egészen remek, a Lenhossék utca egy régen épített, hatalmas iskolája. Ez azt hiszem akkor épülhetett, amikor nem hülye stadionokat és magamutogató plázákat építve pazarolták a pénzt, amikor a legegyszerűbb népek nevelésére szánta a pénzt az a gróf, akinek a nevét ma mamutintézmény címkéjeként használják (bitorolják?). Szép nagy, belül tágas épület, fel is újíthatták mostanában.

A bejárattól sok lépcső visz a (nagyon) magas földszintre, itt a portás előtt kell elmenni – majd' mindennap megkérdezte, mi járatban vagyok; igaz hogy majd' mindennap más volt – egy rövid folyosón egy: majdnem teljesen üres kis terembe! Az első egy-két napban hárman voltak, egy nagyon magas vékony, kopaszodó férfi olyan velem egykorú, egy hasonló korú hölgy és egy fiatalabb, azt hiszem ő a főnök: a tőle kapott levélen Dr.-i jelzettel szerepel a neve... Semmi berendezés a teremben, csak középütt egy asztal, két szék és papírdobozokban, számokkal és iskolanevekkel az aznapi érettségi feladatok. Ahogy teltek a napok, a dobozok egyre kevesebben lettek a fal mellet... Még kedden megyek az informatikáért, aztán még egyszer, a nálunk ez évben első alkalommal sorra kerülő „Közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika)” c. tárgy egyetlen vizsgázója számára elhozni – a dobozt (mert a „kis” tárgyak feladatlapjai maradnak a dobozzal, csak az utolsóval adják oda).

Érettségi. 2013...