Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

LibreOffice

(#2923) 2017. július 8., szombat

Nagyon kedvelem, ha tehetem csak ezt használom. Nem mindig tehetem: a KKV-s képzésen például Microsoft programmal kellett tanítani (ez állítólag irodai programcsomag ;-)), szóval ha lehet, akkor a LibreOffice-t használom, de/és persze még a LibreOffice sem tökéletes.

Van egy szép nagy szövegállományom. Két tucat képpel, de a java szöveg. Kis híján 3 megabyte mára a mérete (ez az ODT tulajdonságait, a tömörítést ismerve nem semmi), 650 oldal, 3 millió karakter. Szóval combos darab. És még fokozni szeretném, ameddig csak lehet, ami benne van azt szeretném egyetlen állományban tartani.

Szerkeszteni bajos. Ha megnyitom akkor elsőre lapra tördel. OK, a szövegszerkesztőknek ez szokása, de hát időigényes (még egy i3-as 4G RAM-mal felszerelt gépen is). Azt viszont nem értem, hogy ha hagyom, ha lenyugodott őkelme, miért nem fogad el semmit a billentyűről jó ideig. És ezek sajnos percek… Akár beírok valamit, akár vágólapról beillesztek – semmi. Nincs hibaüzenet, nem marad a pufferben, hogy majd később beillessze, hanem elvész a nagy digitális feketeségben…

OK, ezt nem hoznám fel a LibreOffice használata kapcsán ellenérvnek, egy ekkora dokumentum minden program számára kihívás. Ettől még a LibreOffice Writer nevű szövegszerkesztőről nem fogok áttérni a Microsoft Word nevű programra… :)

KKV, LibreOffice

(#2912) 2017. április 26., szerda

KKV: ez kis- és középvállalatot jelent és ezzel illetik azt a képzést amit tavaly szeptembertől (valójában csak október közepétől) végezzük. 300 (valójában sokkal több) óra nyelv, 160 óra informatika és valami 80 óra gazdasági ismeretek. A végén vizsgát lehet tenni, OKJ-s papírt lehet szerezni.

Ebből nekem az informatika jutott. Irodai alkalmazásokat és Internet használatot kell tanítani (az utóbbit persze hogy nem, amennyi kell annyit mindenki tud maga). A szövegszerkesztőre azt mondják, ismerik, a feladatok megoldása során persze kiderül, akad még abban is sok újdonság a számukra. A táblázatkezelővel kapcsolatban már sokkal több új dolgot csinálhatunk, a prezentációkezelőt szinte senki sem ismeri. A WEB lap készítés is teljesen újdonság számukra.

Windows-os környezetben, Microsoft Office-szal tanítunk. Fel sem merült más… Múlt pénteken azonban gond akadt: a suliban „Szakmák éjszakája” című rendezvény volt, többek között Marótiék valamilyen programjának a bemutatója ez pedig pont abban a gépteremben (és abban az időszakban) ami a képzésé szokott péntekentként délután, este lenni.

Nem volt mit tenni, sem azt nem akartam, hogy a foglalkozás elmaradjon, sem azt nem tehettem hogy kiebrudalom őket abból a teremből! Tulajdonképpen még jól is jött: emlegettem nekik (és emlegetem is folyamatosan), hogy a szövegszerkesztő az nem Word, a táblázatkezelő az nem Excel és a prezentációkezelő az nem PowerPoint – van más is. A hátsó, a 37-es teremben volt a foglalkozás, az pedig Linux operációs rendszerrel (SuLix) felszerelt gépeket jelent, ezeken pedig LibreOffice az irodai csomag.

AZ egyik hallgatónak volt csak eleve rossz véleménye – nem tapasztalatokra alapozva ahogyan elmondta, mert LibreOffice-t még soha sem használt, de tudta; hogy az rossz – a többiek érdeklődő kíváncsisággal vették a dolgot. Végül is lassabban haladtunk jóval, mint terveztem, de nem baj! Egy táblázatkezelő feladatot csináltunk meg és elkezdtünk egy prezentáció kezelőt, de annak csak a grafikai alfeladatát csináltuk meg a SuLix valamelyik bittérképes képkezelőjével (négy is elérhető a gépen, a felkészüléskor azt választottam ami számomra a legkevésbé volt ismeretlen).

Nem terveztem ilyen foglalkozást, de azt hiszem nem volt haszontalan. Szinte biztos, hogy a hallgatók többsége soha sem fog LinreOffice-szal dolgozni, ezért vagy azért… De már az is eredmény, ha tudnak arról, hogy van ilyen lehetőség, és hogy ha akarják igénybe venni, semmit, szinte semmit sem kell érte tenni (letöltés, telepítés – megvenni nem kell), másfelől pedig ha mint feladat jön szembe, nem lesz teljesen ismeretlen!

LibreOffice: szívat

(#2905) 2017. március 31., péntek

2905--LibreOffice-szivat.jpg

A karakterek összecsúsztak a frissítés után. Ezzel így mit lehet kezdeni…?

Tanácstalan vagyok… A kis gépen egy 5.3.0.x (nem tudom, x mennyi) LibreOffice Impress-szel készült a bemutatott diát is magába foglaló diasor… Semmi gond vele...

Az asztali gépen tegnap frissítettem 5.3.1.2 verzióra, használtam is (a Writer-t), semmi gond nem volt vele. Ma délelőtt (reggel) kellett volna (persze azonnalra, gyorsan) összedobni egy diasort, amikor megnyitottam egy régit, így, egymásra csúszott karakterekkel jelent meg…

Időm nem volt hibát keresni, a kis gépen készítettem el (ki kell vetíteni és csak arról tudok), most megpróbáltam leszedni és visszatenni a LibreOffice-t, eredmény semmi. Azaz: ha a szöveg szélességet (karakterszélesség) 215%-ra veszem, olvasható – akkor azonban a kis gépen élvezhetetlenül szélesek, laposak a betűk. Keresem keresem de egyelőre nem találom a beállítást, amivel helyre tudnám hozni.

Megszívat a kedvenc irodai csomagom :(:(

[Update] Nem találtam megoldást a problémára… Leszedtem az 5.3.1.2 verziót, visszatettem at 5.3-asból a régebbit, de ugyanaz. Leszedtem azt is, megint feltettem az 5.3.1.2-ast, ugyanaz… Erre egy 2016. novemberi letöltésből az 5.2-es valami alverzióját tettem fel. Ezzel végre rendben van a dolog. Egészen egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ilyen durva hiba benne maradt volna (teljesen szűz prezentáció pontosan ugyanezt produkálta, ráadásul a Calc is furcsán viselkedett, egy szűz munkafüzetben egy cellába szöveget írva, ha azt elforgattam, olvashatatlan lett. Fogalmam sincs mi a csuda lehet a baj oka, az viszont biztos, hogy a régebbi változatok telepítőjét el kell tenni, a frissítés ezek szerint lehet problémás.

Mazochista #2

(#2863) 2016. március 20., vasárnap

2863--mazochista2

A diák neve kiválasztása után nem csak az alapadatok jelennek meg (mindenkinél más számsorozat), de a számolás, a végeredmények is...

Na, megvan…

A LibreOffice 5-ös sorozat leszedve, bug-os… Visszatettem a 4-est, azzal megy. Megcsináltam a táblázatot amiben benne van minden diák és minden diáknak az a majdnem egy tucat adat ami eltérő személyenként, nagyságrendileg azonban megegyeznek: ezzel kell majd mindenkinek számolnia. Megvan a körlevél is, a regisztrálás az egyetlen fura dolog, ilyet nem kell a Microsoft Office-ban – igaz az nem is többfunkciós csomag, az különálló programok csoportja. Szóval a körlevél megvan, szépen egy állományba teszi. A 4.3-assal csináltam, érettségin a 4.4.4 a használható, gondolom az is így csinálja – nem tudom, miért hogy a feladat olykor tartalmazza a kitételt, miszerint lehet állomány sorozat is. Talán a Linux-os…? A körlevél tehát megvan, annyi szakasz, annyi A5-ös feladatlap, ahány a diák. Ez a dolog egyik oldala.

A másik oldal az, hogy lehetőleg egyszerűen tudjam ellenőrizni, javítani. Csináltam egy táblát amivel – remélem – a javítás is könnyebb lesz: a diák neve a kulcs, ehhez a megfelelő adatokat tölti át a táblázatkezelő és ezek alapján számol.

Meglátom, mennyi munka lesz a javítás, remélem nem sok...

Mazochista #1

(#2862) 2016. március 19., szombat

Négy osztálynak heti egy órában taníthatok egy „Közlekedési alapismeretek” c. tárgyat. Mondjuk a név semmit nem mond a tárgy tartalmáról: ebben minden van, amiről egyszer valaki valahol azt hitte, hogy egyformán kell majd autószerelőknek, vasúti gépészeknek, hajógépszerelőknek és repülőműszerészeknek csakúgy, mint vasúti forgalomirányítónak, fedélzetmesternek vagy szállítási menedzsernek. De most nem ezt akarom kritizálni…

A tárgy utolsó szakasza – szerencsére – számolós. Az egyik diák nem kis elkeseredéssel bökte ki amikor ideértünk hogy „... de hisz ez tisztára fizika!” Komoly dicséret ez! Okosságokat meg kevésbé okosságokat számolunk, nem baj: a lényeg, hogy a fiatal szokjon dolgokat. Például hogy a mérőszám mértékegység nélkül csak akkor nem hülyeség, ha annak a dolognak ab ovo nincs is mértékegysége, különben meg pongyolaságból soha de soha nem szabad a mértékegységet lehagyni. Szokja továbbá azt is, hogy egy számolás során előbb a képletet írjuk le betűkkel azután behelyettesítünk, számokkal (és ugye mértékegységekkel). Szokja, hogy értelmesen kerekítünk… Szóval sok okosságot lehet elmondani, tanítani és a sok gyakoroltatással reméljük rögzíteni.

Nem egyformán haladok velük és nem azért, mert egyik csoport erősebb a máik meg gyengébb (habár ebben is lehet valami), hanem mert ha ez vagy az a kolléga nincs, akkor adódik az, hogy a saját órámat tartsam meg. Így aztán van osztály ahol már a június elejei óraszámot írjuk fel és van ahol márciusban még „csak” a márciusit. Ez sem baj, lemaradás nincs, akikkel meg jól előrehaladtunk hát azok sokat kapnak a jóból. Ők persze ezt másként mondják…

Hétfőn az egyik csoporttal elérkezettnek látom az időt, hogy számpélda legyen a dolgozat. Síma ügy: a tanerő felírja a táblára a számokat a bemenő adatokat a legény meg számol… Aham, meg egyeztet a szomszéddal, annak mi jött ki! Nem nem! Emlékszem a nyolcvanas évek legelején, az ezerszer áldott emlékű Műegyetem Közlek karán amikor fogaskerék, tengely vagy hajtómű méretezés volt a feladat – előbb számolás, sok azután megrajzolás – mindenki egyedi bemenő számsort kapott, annak alapján kellett a maga kütyüjét megterveznie! Kicsibe miért ne lenne jó ez itt is? Minden legényem egyedi számsort kap, számoljon azzal. A feladat mindenkinek azonos, tehát nem érheti szó a ház elejét miszerint ennek vagy annak könnyebb vagy nehezebb a feladata, ám senki sem tud kibújni a feladat megoldása alól azzal, hogy egyszerűen lemásolja a másikét, mivel a számadatok nem egyeznek senkiével.

Ez a terv. Szépen hangzik, jó is. Igen ám, de nem pár diákról van szó, hanem első kőrben is harmincvalahányról, de ha a módszer működik akkor még háromszor ennyiről (és ha a dolgok úgy alakulnak ahogyan most alakulni látszanak, akkor jövőre öt osztállyal lehet ugyanezt a mókát megcsinálni). Ki is kell tehát vitelezni lehetőleg a legkevesebb munkával és a legtöbb automatizálással.

Ami nem gond, amióta a szovjet tudomány feltalálta – Forest Gump szavaival – a nagyon számító gépet.

Az első menet nem komoly kihívás. Táblázatkezelőben egy olyan táblázat készítése, ahol egy sor egy diák, annyi az oszlop ahány adatra egy számpélda elkészítése során szükség van. Egy-egy adatnak van egy bázis értéke: pl. a kocsi össztömege olyan tonna körüli, a sebesség olyan 60...70 km/h. A véletlen függvény viszonylag hamar megkerült (LibreOffice Calc-ban a vél(), Microsoft Office nem játszik), az sem nagy szellemi mutatvány, hogy az így kapott 0...1 intervallumba eső számot 0,5 levonásával olyanra toljam el ami szimmetrikus a nullára, valamint hogy a bázisérték mibenléte és nagysága szerint valami mozgástartományt adjak meg, a példánál maradva a kocsi tömege maximum plusz mínusz 100 kg-ot, a sebesség 15...20 km/h-t módosuljon. Egyhamar előállt a táblázat, ahogy egy diák nevéhez egy olyan számsor tartozott ami ha kis mértékben is de eltért akármi másiktól azaz egyedi. Ezzel a dolog legkönnyebb része megvolt.

A második menet is inkább csak ujjgyakorlat. A feladatlap megalkotása ODT-ben. Sok papír nincs, nem is kell, egy álló A5 elegendő lesz. Begépelem, megformázom, kipróbálom milyen lenyomtatva, ez is rendben. A dokumentum ekkor még egy diák nevét és egy konkrét számsort tartalmaz. Ez az amit módosítani akarok.

És itt jön a probléma… Azaz nem probléma kihívás. Körlevéllel a dolog símán megoldható. Microsoft Word-del és Excel-lel ilyen sokat csináltam. Mondanám, hogy nem bonyolult de hát ami megy az nem bonyolult akár ha pilótavizsga is kell hozzá, mondjuk a Word, Excel pároshoz még az sem kell. De LibreOffice-szal ilyet még nem csináltam! Bízzunk a szovjet tudományban, nem csak a nagyon számító géppel de a zInternettel is megajándékoztak minket amúgy pedig gugli a barátunk, nosza keressünk.

Az első találat természetesen maga LibreOffice leírása. Rövid leírás – utálom a szószátyár leírásokat – és sima szöveg (erről mindjárt bővebben), sajnos azonban nem megyek semmire vele, mert egészen egyszerűen nem értem. Számomra fontos részletekre nem tér ki, nem tudok végigmenve rajta eredményre jutni. A második harmadik és talán még a negyedik találat is – videó! Na ezt nem szeretem! OK: korszerű, jó meg mittudomén mi, akinek jó az csak használja bátran, de én ki nem állhatom. A magam tempójában akarom végigolvasni, ha kell visszaolvasni, nem pedig a videót visszatekerni. (Apró bár nem elhanyagolható részlet, hogy bár a laptopomon van hang [az is csak a bal csatornában de hát az Univerzum sem tökéletes, miért az én apró gépecském legyen az], az irodai gépen viszont semmi hang nincs [a munkához nem kell], tehát ott a videóval amúgy sem sokra megyek).

A következő találat egy egészen jó leírás. Átolvasva két bajom van vele. Az egyik – erről nem tehet a szerző –, hogy 3.0-s LibreOffice-hoz készült. A másik, hogy Linux-os környezetben adatbázis használatát részletezi, na még erről sem tehet, ha így kell akkor így kell (habár a sokat szidott Microsoft-os környezetben ilyen trükkök nem kellettek). A harmadik – mondtam, hogy két bajom van vele? – meg az, hogy mail készítését írja le, na azt én nem akarok… Az URL-t elteszem (pl. ide link-be), de menjünk tovább.

A következő találat egy tetszetős könyv, a MEK része A Writer egy szép, teljes (?) leírása. Saját maga szerint az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ munkája, a magyarítás legalábbis. (Ez a link a jelen szöveg írásakor már nem él. Már? Most? Nem tudom, pedig előremutató, ígéretes kezdemény… Lett volna…?) Szép leírás, jó leírás, a 4.0 változatról. OK, ez nem gond ezt áthidalom, annyira nem lehet a 4.0 és az 5.0 más...

Nosza, vágjunk bele. Szépen csinálgatom amit leírnak, de egy ponton az 5.0-s akkora luft-ot rúg, hogy orrabukik és lakonikusan közli is ezt, ígérve persze, hogy majd leporolja az orrát, és szépen helyreállít mindent. És egy frász állít, egy (kis) darab munka mindig elvész. Kétszer próbáltam, kétszer ugyanott hasal el. Az 5.0 nem először teszi ezt velem: itt az ideje a downgrade-nak… Arccal a 4.0 felé… És nem adom, fel, ebből ha törik ha szakad, körlevél és személyre szabott dolgozat lesz.

Most itt áll a projekt...

Képletszerkesztő

(#2858) 2016. március 5., szombat

2858--kepletszerkeszto2

Ezt akartam elérni: egy hosszabb képlet értelmes sorra tördelését...

A négy osztályból kettővel eljutottam a közlekedési alapismeretek tantárgy számolós részéhez. Egyszerű képletekkel menetellenállásokat számolunk (később a belsőégésű motorokkal összefüggő, igencsak egyszerű dolgokat). LibreOffice Impress-szel csinálom az órai prezentációt, nem tökéletes, de megszoktam, így már jobban kézreáll mint a Microsoft Office PowerPoint-ja.

A számolgatós részhez kell a képletszerkesztő. Ennek egy viszonylag egyszerű leíró nyelve van (lehet biztosan a felület kezelőelemeivel is szerkeszteni a képletet, de azt annyira nem kedvelem, nem is használom). A tegnapi órára készített anyaggal kapcsolatban futottam abba bele, hogy kicsi a hely: a dia mérete korlátoz. A képlet hosszabb volt, mint a hely, sorra kellett volna tördelni.

Itt kezdődtek a bajok! A forrás sorra tördelése mit sem ér. Találtam egy egészen jó leírást a képletszerkesztőről (angol, de nem baj, legalább erősen nosztalgikus érzéseim lehettek, amikor a Dos parancsokkal kellett még foglalkozni, még Windows 3.11 sem volt a 3.1-es új volt, amikor a Word is DOS-os volt, amikor a Novell NetWare még nem volt IntraNetWare, az egyébként remek leírása is csupán angolul állt rendelkezésre, stb.) Szóval a leírás remek, ám erről, a képlet sorra tördeléséről elég röviden ír. Használjam a newline parancsot. Ennyi…

Hát nem ennyi, ez csak egy fejreállított rőtvörös kérdőjelet biggyeszt a képletbe, én pedig egyáltalán nem ezt akartam. Próbáltam sokféleképpen, idézőjelek közzé tettem, backslash-sal kezdtem majd kezdtem és fejeztem be, semmi hatás. Megnéztem a LibreOffice online súgóját, az ugyan magyarul, de pont ugyanazt mondta el mint a képletszerkesztő leírása, röviden a nagy semmit. A net-es keresés vezetett végül is eredményre. Egy fórum párbeszédben találtam rá a megoldásra – amennyire értettem, a kérdést felvetőnek pontosan az volt baja, mint nekem és pontosan annyira nem ment semmire a leírás adta tanáccsal.

A megoldás a képeken látható. A newline parancs kell, ez igaz. Ezt azonban kell hogy kövesse az igazításra vonatkozó parancs (itt: alignl, balra igazítás). Azt nem tudom, enélkül mit csinál, azt nem próbáltam. Ezt a parancs párost a none zárójelfélébe kell tenni, ez is úgy néz ki mint a képletszerkesztőben másutt alkalmazható nagy gömbölyű, szögletes meg még tudomisén miféle zárójelek, a left, illetve a right kulcsszavakkal… A teljes szerkezet az ábrán látható kiemelten, a másik kép pedig az eredményt mutatja, pont azt, ami nekem kell. Ráment vagy fél órám – főleg a keresgélésre és azt megelőzően a próbálkozásra – de megvan!

2858--kepletszerkeszto1

Ez a kód eredményezi a fentebb mutatott sorra tördelt képletet; kiemelve a(z egyik) szerkezet, ami a sorratördelést végzi

Office365

(#2801) 2015. november 24., kedd

2801--office365-0

Nosza, ha már ilyen kedvesen üdvözöl...

2801--office365-1

Akkor rajta – bár ha jólemlékszem ezen képernyő után még molyolt egy sort...

2801--office365-2

Nos, a megszemélyesítéssel még vannak gondok bár az legyen a legnagyobb baj...

Még pénteken volt… Olvastam róla egy levlistán, arról hogy tanároknak ingyenes. Ugyan nem használok Microsot Office-t, a LibreOffice nekem teljesen és tökéletesen megfelel (sőt!), de soha sem lehet tudni: hátha egyszer kell, azonnalra kell, akkor biztosan nem lesz idő letölteni, telepíteni.

Egy megadott WEB lapon kellett regisztrálni, nevet e-mail címet és azt hiszem oktatási azonosítót megadni. Erre egy levélben kapott azonosítóval (ami inkább e-mail címnek néz ki) meg jelszóval feljelentkezni és már mehetett is az Office365 letöltése, telepítése.

Ahogy az egy korszerű (és Microsoft! ;)) programnál kell, a megfogalmazás homályos, nem derül ki hogy desktop vagy felhős alkalmazás lesz. A letöltésből és főleg a telepítésből inkább az valószínűsíthető a folyamat során, hogy az egész desktop aklkakmazás leköltözik a gépre. Fogalmam sincs, milyen sávszélességre tervezték, a suliban csináltam az ottani asztali gépemre, az ottani sávszélesség eléggé meglehetős – iskolai viszonyokat tekintve legalábbis – de mégis azt írta folyton ki, hogy tovább tart és hogy kicsi a sávszélesség.

Nem baj, időm volt rá, háttérben elvolt… Kicsit azért zavaró volt, hogy egy ODS-t nyitva (természetesen fájl kezelőből, TotalCommanderből), máris az Office365 (vagy az Office2013?) táblázatkezelője szólalt meg, máris magához vette a kezdeményezést, bár hogy minek üti az orrát a program a nagyon dolgába és mi a csudát akar az ODS-sel azt nem értem. Tény, hogy a település után vissza kellett adjam rendes program, a LibreOffice megfelelő elemei számára mint végrehajtó programnak a megfelelő kiterjesztéseket, típusokat.

Nagyon sokáig tartott a település (pedig, hála a rendszergazdának az asztali gépem elég gyors!) de volt ideje. Miután lenyugodott, kipróbáltam, azzal a modullal ami a legrosszabb a LibreOfficeban (talán nem is nevezném komponensnek, ugyan használni nem használtam, de nem hallottam a Base-ról jókat) szóval az Access-szel próbáltam ki. Elindul, korrektnek látszik – de egyelőre ennyi, csak feltelepítettem „jó lesz még valamire” alapon, ha dolgozni kell akkor rendes programot használok ;-)

Behaviorizmus

(#2793) 2015. november 5., csütörtök

A helyettesítéseket írom ki. Egy kolléga vidéken van, csütörtökön és pénteken van elég későn órája (mellékállásos, óraadó). Nem szokott hiányozni, ezért az ODS-ben (táblázatkezelő állománya, olyan a LibreOffice Calc-nak mint a Microsoft Office-nak az XLS, ebben gyűjtöm a heylettesítéseket) nincs is meg annak az osztálynak a csoportbontása, ahol tanít és ahol helyettesíteni kell; fel kell vegyem. Az a tábla amin ez van az elsők között van, minden egyes tanár helyettesítés egy tábla (munkafüzet lap), már most is száz fölött van. A LibreOffice-ben nincs ikon alul arra, hogy a nagyon sok lapot tartalmazó munkafüzetben az elejéről a végére ugorjunk vagy vissza. Ez eléggé zavart, próbálgatom próbálgatom, semmi… Véletlenül a jobb egér billentyűvel nyomtam rá – erre előugrik egy görgethető lista (kell is, ha több száz a munkalap), amin lehet igen gyorsan ugrabugrálni a lapok között! Véletlen viselkedés, pozitív visszaigazolás, tanulás – nem ez a behaviorizmus? :-)

Impress

(#2755) 2015. március 4., szerda

Ott kezdem, hogy nem fikázni akarom ezt a programot. Nagyon régóta használok Microsoft Word-öt és Excelt-t (PowerPoint-ot nem olyan régóta és Access-t sem), amikor a Word-del elkezdtem foglalkozni még Windows 3.1 volt (még nem is 3.11), akkor még DOS-os programok voltak és a Word sem volt wyswyg… Régen volt… A Word-del sok mindent csináltam, azt hiszem kicsit többet megismertem belőle, mint egy átlagos felhasználó – habár a funkciók többségét azt hiszem sem nem ismerem, sem nem használtam soha, egészen egyszerűen egy ilyen bonyolultságú programnál nem lehet mindent ismerni. Hogy ismerem valamennyire, azt tehát mondhatom hogy igen, hogy szeretem-e, hát ez már nem olyan egyértelmű… Volt amikor nagy dokumentumokat kellett vele szerkeszteni és megmagyarázhatatlan hibákkal okozott nemegyszer adatveszteséget, na akkor kimondottan gyűlöltem.

Jó ideje viszont – nem ezért – amit lehet, LibreOffice-szal csinálok meg. Semmivel sem rosszabb, sőt... (Egy infó tanári levlistán valaki kimondottan vacaknak jellemezte – nem semmi azért, hogy aki ennyire szűklátókörű, na az az tanítja a gyerekeket), szóval nagyon tetszik, nem több program konglomerátuma mint a Microsoft Office hanem tényleg egyetlen program, irodai program. Jobban kézre esnek egyes funkciók, bár a megszokott billentyűkombinációk itt-ott hiányoznak (Shift-Ctrl+P és lehet betűméretet állítani, na itt nem mert itt ez felső indexet csinál – de hát ez megszokás kérdése). A frissítéseket letöltöm a Libreoffice-hez és telepítem is és használom is egyre többet, komoly gond nem volt vele. (Csak zárójelben: tegnap egy fenntartói adatszolgáltatást xlsx kitöltésével kellett teljesíteni, persze hogy Calc-ban nyitottam, lementettem ODS-sé és így töltöttem ki, de mivel a másik oldal feltehetően ezzel nem tud mit kezdeni, mentéskor xls-t kértem tőle. Itt jött a meglepetés, figyelmeztetett arra, hogy a munkalapon jelszóval zárolt dolgok vannak, ennek a mentése problémás, akarom-e megváltoztatni a jelszót. A kérdés meghökkentett de miért ne, persze hogy akartam, a semmi lett a jelszó, szépen elmentette xls-sé, amit aztán az Excel már úgy nyitott meg hogy híre hamva jelszónak vagy zárolásnak nem volt. Ennyit az Excel lapvédelméről…)

Szóval a LibreOffice, konkrétan pedig az Impress… A múlt nap a 4.4-es sorozatról olvastam, ahogy már írtam is, letöltöttem és telepítettem – majd jól pofára estem vele, konkrétan az Impress-szel. A tárgyaimhoz már egy jó ideje nem PowerPoint-tal csinálom a prezentációt hanem Impress-szel, egyetlen bajom a lassúsága, de ez felteszem azmiatt hogy jó tízéves elöregedett, a világ boldogabbik helyén már selejt gépen kell futtassam (és még örülhetek, hogy van gép! Tényleg jól teljesítünk!) Az Impress 4.3-as csomagbeli változatán remekül futó prezentáció borzalmas a 4.4-esen, meg sem jelennek egyes tételek. Kipróbáltam tegnap este, miután türelemmel kivártam, hogy az asztali gépre települt a 4.4-es, kipróbáltam egy szűz ODP-vel, pár szövegdobozzal. Pocsék: a szövegdobozok egy része nem jelenik meg, más része nem akkor, amikor kéne, ha nincs animáció akkor meg sem jelenik. Sajnálom, sokkal többre tartom a LibreOffice-t, mint ami, aki ilyen programot stabilnak titulálva kitehetne a lapjára, ezt legfeljebb bétának kellene nevezni. Hja, a hiba három hete még megvolt, tegnap is, szóval lehet, csak nekem gond ez, senki másnak…? Nálam hibás, nem frissítek. nem tudom, mikor frissítek...

Impress

(#2743) 2015. február 4., szerda

lo4304

A furcsán működő változat névjegy-panelje

Nem tudom, mit nézek félre… Egyszerűen nem hiszem el, hogy a LibreOffice egy stabilnak titulált kiadása ilyen legyen. Még soha sem tapasztaltam ilyet…

Mind a két tárgyban használok prezentációkat. Korábban a PowerPoint-tal, de aztán pár hónapja úgy gondoltam, ki kellene próbálni azt, mennyivel másabb az Impress.

Jó döntés volt. Sajnos, lassabb ugyanazon a gépen, de nagyjából az egyetlen amit fel lehet „ellene” hozni. Kézre állóbb, ésszerűbben megtervezett, ami nekem kell benne van (feltehetően sok minden ami a PowerPoint-ban ott van ebben nincs, de ezt nem tudom mert például a mindenféle trükkös átmeneteket soha sem használtam a PowerPoint-ban.)

Legutóbb a képletszerkesztő okozott kellemes meglepetést, igaz: csak a leírónyelvvel való képlet készítést próbáltam. Ez állítólag egy igen régi TeX változat: nem baj, nekem tetszik. Hasonlóan kellemes meglepetés a kiterjesztet képernyőn való vetítés – egy napon nem lehet említeni a képernyő kidolgozoságát a Powerpoint-tal...

Persze biztosan a szolgáltatások egy nagy részét soha sem fogom használni de ez sem baj, mert amennyit fizettem érte, annyit egészen biztosan megéri, illetve nem fizettem olyasmiért, ami nem is kell.

Amikor a 4.4-esről olvastam, mivel eddig is telepítgettem a frisseket, persze hogy ezt is letöltöttem. Mivel azonban legalább is az Impess-t mostanában intenzívebben használom, eddig halogattam a telepítést.

Ez is jó ötlet volt…

Csak az asztali gépre tettem fel, a laptopra nem. Ma a hatodik óra után az asztali gépen akartam kijavítani a prezentációt, gondoltam, addig a laptopra majd települ a 4.4-es. De lusta voltam elindítani…

Ez is jó döntés volt...

Meglepve tapasztaltam, hogy az a bemutató, ami negyed órája lent a tanteremben egy 4.3-as LibreOffice Impress-én remekül ment, a 4.4-essel használhatatlan. A diasorozat első eleme egyszerűen meg sem jelent! Az a dia, aminek a címe (szövegdobozban az óra száma, a keltezés és az óra címe) egy szövegdobozban duplán aláhúzott mondat, nos ez egészen ortopéd alakot mutatott: a duplán aláhúzott címből a dupla aláhúzás látszott csak. A képletek másutt egészen egyszerűen meg sem jelentek. Persze, gondoltam, a diáim feltehetően valahol még PowerPoint-os adatokat is tartalmaznak és az valami inkompatibilitás okoz okoz gondot, nosza nyitottam egy teljesen újat Impress alatt, bele három szövegdobozt – olyasformán mit az órai dia – és F5 neki... Semmi… A nagy fehérséget mutatja, aztán kattintásra közli, vége a prezentációnak. Mg azonban semmit sem mutat. Nocsak... Beállítva a három szövegdobozkára animációt, már megjelenik… Aztán levéve az animációt megint csak ugyanaz. Ekkor már furdalt a kívácsniság, és ezt a 4.4-es alatt született prezentációt megnéztem 4.3-as alatt, ott azonban teljesen tökéletesen azt csinálta amit kellett…

A csuda érti! Kiadtak volna egy hibás változatot? Avagy a fejlesztés valami olyasmit használ ki és fel – ezt a legszebb LibreOffice-nak titulálják –, ami az én öreg XP-imen nincs vagy nem úgy van? Vagy valami egészen mást értek félre…? Mindenesetre kerestem egy 4.3-ast, régebbi mint a 4.4-es de frissebb mint a laptopon, leszedtem az asztaliról a 4.4-est és ment vissza a 4.3-as… Azért nagyon érdekelne, sikerült valamibe belebotlanom vagy nettó csak béna vagyok…