(#2406) 2013. július 21., vasárnap

62496

 

Az ürömi kertben a töklevelek alatt kapáltam, gyomtalaítottam majd locsoltam, amikor a képen látható valamire lettem figyelmes. Szép darab, termetes, ilyen ritkán akad ott, a legelső az hogy lefotóztam. Ott helyben nem volt jó mert árnyékos – és a locsolás után vizes, sáros is – volt a környezet, a terasz köve azonban jónak tűnt. A képek elkészülte után visszatettem oda ahonnan szedtem, akkor még fogalmam sem volt hogy mi ez, de hát kért csak nem okoz, szép darab, megérdemli, hogy részese lehessen az evolúciónak.

Most a képeket rendezgetve gondoltam, írok valamit erről és képet is teszek ki. Nem tanultam (sajnos) sok biológiát. Általános iskola régen volt, amikor pedig én jártam középiskolába, akkor azok akik erről döntöttek, úgy gondolták, véges az iskola lehetősége, vagy általános műveltséget ad specializáció nélkül, vagy szakmai képzést, csekélyke általános műveltséggel. Egyszerre a kettő – gondolták akkor – lehetetlen. Most másként gondolják, sajnos azt hiszem ezzel csak azt érték el hogy semelyik fajta képzés nem ér sokat. Mindegy, nem erről akartam írni, ez csak magyarázkodás annak kapcsán, hogy mennyire nem ismertem fel egy elég jellegzetes rovart.

A post címe is el lett: cincér. Elsőre annak néztem ugyanis. Most viszont, felkeresve ezt a lapot, látom ez a bogár nem cincér. A következő tippem a szarvasbogár lett volna, azonban a rágói igen kicsik ahhoz, ami a fejemben a szarvasbogárról kép élt, maga a bogár sem valami megtermett ahhoz képest... Rákeresve viszont a szarvasbogárra, kiderült, hogy ez a telitalálat, az én bogaram pontosan egy ilyen egyede ennek a fajnak, egy nőstény!