Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Kerékpárszerviz

(#2631) 2014. augusztus 25., hétfő

Hát ma nem kerékpárral megyek haza, az tuti. Dél tájt kimentem, a Mester utca legelején van egy kerékpáros bolt és szerviz. Nem nagy, a pincébe kell lemenni, de korrekt, itt vettem július elején a fékpofákat és a zárat-láncot is. Most viszont sajnos a szerelő szabadságon van, csak a jövő héten lesz. Bosszantott, hogy hiába mentem, és hogy ha másként nem alakul akkor addig a suli udvaron kell a bringát parkoltatni. Már majdnem eljöttem amikor támadt egy ötletem, visszafordultam és megkérdeztem, nem tud-e a környéken olyan boltot, szervizt ahova mehetnék. Nem reméltem hogy segít a pasi, de hát nem lehetett volna csodálni ha nem teszi, hiszen a konkurenciát kell ajánlja. De láss csodát, segített, a Bokréta utcában, nem messze a Ferenc tértől van egy kis bolt, mondta, ott is foglalkoznak ilyesmivel. Eltoltam odáig a kerékpárt, na az még kisebb műhelyecske, alig fértem be a bringámmal. Egy idősebb pasi fogadott, ám amikor elmondtam neki, mi a bajom sőt amikor meglátta, milyen ősöreg orosz (pontosabban: szovjet) bringa, hát sok jóval nem tudott kecsegtetni. Azt mondta, ehhez alkatrész nincs, nem szabványos tehát máshonnan való nem jó bele. Egyet lehet, kicserélni a hátsó kereket. Azért megígérte, hogy szétszedi, hátha egy tisztítás és kenés elegendő neki, amennyiben nem akkor kerék csere. Két napra ígérte, szerda este (hétig nyitva vannak) vagy csütörtökön kell érdeklődni. Majd meglátjuk...

Órarend

(#2441) 2013. szeptember 2., hétfő

2441--orarend-000

Ez a kiindulás. Nem bíztam a programra a mega-blokkok elhelyezését, az olyan négy, sőt van, hogy ötórás (tavaly hatórás is volt) foglalkozások pozícionálását, ahol három tanár érintett és három gyakorlóhelyet, műhelyt vesz igénybe. Ezeket kézzel helyeztem el, na ez rettentő sok tépelődést jelentett. Biztos van több megoldás is, biztosan van jobb meg rosszabb, nekem ez tűnt a legoptimálisabbnak. Ezen aztán nem is változtattam már.

Más években több volt az ilyen tárgyú bejegyzés, most csak ez...

Ebben az évben sokkal korábban elkezdtem csinálni – és ebben az évben sokkal később lett meg, sőt tulajdonképpen készen sincs. Utóbbi azonban nem rajtam múlott...

Az aSc 2009-es, 11.3-as változatát használjuk, ez volt az utolsó, amire ingyen lehetett update-olni. El sem hiszem: lassan 10 éve használjuk a programot, egészen pontosan 2004 áprilisában vettük meg. Előtte Éva már pár éve géppel csinálta az órarendet, igaz akkor még csak egy DOS-os programmal...

Idén nem nulláról kezdtem, a tavalyi beállítások jó része megfelel. Csináltam arról egy másolatot, töröltem az órarendet, az összerendeléseket aztán jött a leghosszadalmasabb: igaz nem a legtöbb fejtörést igénylő része, az alapadatok bevitele. A tanárok neveinek aktualizálása, az osztályok aktualizálása, ideértve a létszámokat és a csoportbontásokat is. Az osztálytermeken sok aktualizálni való ebben az évben nem volt. Azután a tanárok és az osztályok összekapcsolása az osztályfőnökségen keresztül – ha jól sejtem ennek az órarend generálás során különösebb jelentősége nincs. Annál inkább van a terem és az osztály összerendelésnek, annak hogy melyik osztálynak melyik a saját terme. Az osztály óráit ha csak mást nem mondok, elsősorban oda kísérli meg elhelyezni a program a generálás során.

tt már volt kis zavar: az osztályok ilyetén elhelyezése a valóságban igényli annak ismeretét, hány fő fér be egy osztályba – ez nem változik – meg azt, hány fős egy osztály. Ez még a nem belépőknél sem biztos, a bukások miatt, a belépőknél is van bizonytalanság. Más szempontok miatt sem egyértelmű az, hogy melyik osztály melyik teremben célszerű ha állandóan – a lehetőségekhez képest állandóan – van, ez is késleltette azt, hogy hamarabb meglegyen.

Aztán: egy szakmais belépő osztály léte az utolsó pillanatig bizonytalan volt – végül sajnos kiderült, mivel nem jött össze elég jelentkező, az osztályt nem tudjuk indítani. (Ez elég baj, mert a következő tanév tervezésénél sajnos ilyen osztályra már nem számíthatunk, a fenntartó világosan értésünkre adta, amit idén nem tudunk indítani azt jövőre akkor sem lehet ha akarjuk! Akkor sem, ha jövőre esetleg lenn rá létszám. Ez azonban ki sem fog derülni, mert jövőre ezt már nem hirdethetjük meg.)

Ezzel, ezen egy szakképző osztály kiesésével viszont nagyon sok minden változott a tantárgyfelosztás szakmai részében. Még jó hogy eddigre mind a szakmai mind a közismereti tantárgyfelosztás, az hogy ki mit kinek (és hol) fog tanítani, be lett dolgozva. Ez a legidőigényesebb meló bár ehhez nem kell nagy fejtörés, ez csak bitlapátolás.

Szóval egészen későn kellett ismét átnézni de teljesen azt, hogy a szakmai tantárgyfelosztás és az órarendbeli értékek egyeznek-e. Átnézni és egy csomó helyen módosítani is Most, hogy nulladik szinten megvan, már csak remélni tudom, hogy ebben nincs hiba, mert ezt elég macerás javítani, ha mégis kell. A szakmai tantárgyfelosztásban viszont legalább le van fedve tanárral minden foglalkozás...

A közismeretiben sajnos nem, sok helyen csak általános név van, más szavakkal: nincs aki az órát megtartaná! Ilyen azóta, hogy én csinálhatom az órarendet, még nem volt (pedig jó pár éve ez a feladat az enyém.) Sajnos, a változások ezt is eredményezték... (Amikor a vezetői értekezleten a Főosztályvezetőtől meg mertem kérdezni mi a csudát lehet tenni, annyi volt a válasz: oldjuk meg helyben, kreatívan. Nem tudom, mit jelent ez...) Szóval sok a lefedetlen óra, nem egy csak töredék, heti négy, hat... Tavaly volt túlóra, tavaly lehetett a szükségleteknek megfelelően alakítani, hogy ki mit mennyi órában tanít. Ezt most korlátozták, ezzel és azzal hogy az utolsó pillanatban hagyott itt minket két matek-fizika szakos kolléga (és csak az egyiket tudtuk pótolni), szóval mindezekkel nagyon sok bizonytalanság maradt az órarendben.

Pénteken egyezkedtem még négy órát tanító kolleginákkal: egyikük ezen kívül egy, a másikuk még kettő helyen tanít. Eddig is volt hasonló, ének vagy rajz (nem szakrajz hanem művészi rajz) ami tárgyak olyan kicsi óraszámban vannak, hogy ez nem tölt ki egy állást, de ettől az évtől többszöröse lesz az olyan kolléga aki csak pár órában tanít, itt nálunk legalábbis. A KLIK (vagy KIK, a Klebelsberg Fenntartó, így is úgy is szokták rövidíteni) más iskolájában szintén ilyen tört óraszámban tanítva jön össze az óraszámuk. OK, a dolog racionalitását megértem, de a túlra eltörlése, az egalizált óraszámok nagyon sok tört órát eredményezve sok ilyen utazó kolléga lesz. Ez technikailag rendesen megbonyolítja az órarend készítését, egyeztetni kell más iskolákkal és nem mindenütt vannak ezzel ilyen készültségi fokon. (Igaz, van ahol meg már csütörtökön készen volt...)

Sokszor neki kellett futni: az automatikus berendezés, az órarend gépi generálása nekem legfeljebb csak nyers eredményt ad. Biztosan lehetne jobban is csinálni, nekem ez nem megy. Rengeteg beállítása van a programnak, amit nem használok ki. Lehet, hogy azokkal szépen be lehetne állítani, nekem ez még nem ment soha. A gépi berendezést kézzel kell azután korrigálni. A gépi berendezés is eltart egy jó darabig, hát még ha utána derül ki, hogy mondjuk egy külsősnek nem jól zártam ki a nem engedélyezett időpontokat, egy osztálynak, akinek késődélután van egy ötórás gyakorlati foglalkozása, nem zártam ki a délelőtti időpontokat. Ilyenkor törölni kell a mozdítható elemeket, megtenni az elmaradt korlátozásokat és újra generáltatni. Én legalábbis így csináltam. Olyan ez mint ha labirintusban keresné az ember a túlsó kijáratot: olykor elágazáshoz ér az ember, fordul amerre fordul, és ha ez zsákutca, akkor eddig az elágazásig vissza kell lépni és a másik (harmadik, sokadik) elágazást választani és csak bízni abba, hogy nem egészen a bejáratig kell visszamenni mert akkor egyáltalán nincs is kijárat. Szerencsére itt van, ám azért egyes feltételeket nem vagy nem ilyen összefüggésben figyelembe véve lehet csak órarendet csinálni.

Amikor megvan a gépi generálás, akkor jön az utómunka. Ha az előkészítés a legkevésbé töprengős, na akkor az utómunka viszont éppen hogy töprengős...! Az osztályok saját termeit utóbb adtam meg, ezért vagy másért, a gépi berendezés után azok a foglalkozások sem voltak teremben ahol az osztálynak van saját terme – ez az első amit a gépi berendezés után megcsináltam. Ezután az osztályokat néztem végig, nincs-e lyukas órájuk, ennek az elhárítása a következő feladat. Ez párhuzamos azzal hogy az osztály elhelyezetlen kártyái bekerüljenek valahova: elég ritka – de van olyan –, hogy pont passzol a kettő azaz az el nem helyezett kártya éppen betehető valamelyik üres pozícióba. Nem értem, akkor miért nem teszi a program a helyére, de mindegy.

Ennek közben persze sok mindenre érdemes és pár dologra kell is figyelni: az előbbi az, hogy mondjuk egy tárgy órái ne essenek egyetlen napra, hogy ne legyenek extrém későn vagy korán, és ha lehet, nehezebb tárgyak órái ne legyenek későn. Az előbbi na az sokkal merevebb: a kollégák kérésének figyelembe vétele, miszerint ekkor meg akkor ne legyen órája. Ezt nem mindig lehet figyelembe venni, de ha igen, akkor miért ne tennénk.

2441--orarend-001

Ez a vége. Megvan, azt hiszem minden – remélem, amikor közhírré tétetik majd, sok és ami még fontosabb: alapvető változtatásra nem lesz szükség. Remélem – habár komolyan nem bízom ebben... :(

Nem utolsósorban arra is érdemes ilyenkor ügyelni, már ilyenkor figyelni, hogy ne legyen sok lyukas órája a kollégának, valamint arra, hogy amennyiben egy két óra esne egy napra, miként lehetne azt áttenni más napokra. A lyukasóra-mentesítéssel kapcsolatosan azért ebben az évben erősen visszafogja a lelkesedésemet az, hogy a változások mentén 32 órát hetente mindenkinek bent kell lennie, dokumentált, rendeletben körülírt tevékenységek dokumentált elvégzésével bent lenni. Ennek a kritikájára most nem térnék ki, hosszadalmas is lenne, felesleges is, hiszen ezt írják elő, ennek kell meglennie. Az viszont biztos, hogy a lyukasóra pont megteszi erre, az ilyen tevékenységeknek legalábbis az adminisztráció szerinti elvégzésére, aztán majd aki nyomoz utánunk – az új rendszer lényege, hogy a tanár büdös lusta naplopó népség akinek a körmére kell nézni és adminisztráltatni vele mit csinál – szóval majd ha az ellenőrök összevetik a dokumentumokat (ez nem paranoia, ennek fokozott ellenőrzését a már említett vezetői értekezleten Főosztályvezető úr volt szíves megígérni) akkor szépen összhangba hozható az órarend és a kérdéses kolléga tevékenység-adminisztrációja...

Korábban az előző Igazgató úr erősen ellenezte, hogy valakinek olyan napja legyen amikor nincs órája, a mostani Igazgatónő viszont nem ellenzi, sőt ha van rá mód, támogatja is, azaz van értelme azon töprengeni, hogyan és miként lehetne – persze a diák órarendek elcsúfítása nélkül – és előbb-utóbb meglesz az az állapot, hogy sem lyukasóra a diákoknak sem elhelyezetlen kártya már nincs.

Ez már majdnem a nulladik állapot: még ekkor hátravan annak az áttekintése, hogy minden foglalkozás (térben) a megfelelő helyen van-e. Két osztálynak nincs saját terme ezeket egészen egyszerűen sehova se teszi a program, itt kézzel kell sok megfontolás (olykor egymásnak ellentmondó szempontok) szerint teremhez rendelni.

Ezzel nagyjából meg is van, legalábbis azt hiszem. Azt, hogy a korábbi évekhez képest jobb vagy rosszabb lett, nem tudom ez majd kiderül amikor a kollégák sorolják azt, hogy mit szeretnének másként.

Hurbanovo, Ógyalla

(#2268) 2012. október 23. hétfő, 04 óra 31 perc

Huszonharmadikán kedden pár órára vendégül láthattuk a Hurbanovo-i (Ógyalla) Középfokú Mezőgazdasági Szaktanintézet három osztályát és két tanárnőjét. Sok hete E-mail útján kerestek meg minket – és gondolom még több iskolát, habár lehet nem is, mert a mi profilunk hasonlít leginkább az övékhez – szóval megkerestek, hogy a Rákóczi szövetség finanszírozná az útjukat, amihez azt hiszem a kapcsolat a mi iskolánkkal is kellett. Elég nehéz volt velük kommunikálni, nem siettek az E-mailjeinkre válaszolni de végül is csak összejött... Reggel hétre mentünk, előkészülni, ennek a java a szendvicsek megcsinálása, a díszterem berendezése volt. Kilencre ígérték, de a köd miatt késtek, fél tíz is elmúlt mire megjöttek. Két tanárnővel (egyikök német-magyar, a másikuk szlovák szakos) jött három osztályra való fiatal, ami, érdekes módon, nálunk negyven főt jelent. Az egész iskola nincs 160 főnél több jelenleg, ahogyan a körséta után a szendvicsezés közben a tanárnők elmesélték (valaha 400 fős is volt a intézmény), tizenhat fő a teljes tanári kar, szóval egészében kisebb mint a mi iskolánk. Hároméves képzésben szakmunkásokat képeznek, ha jól értettem autószerelőket és mezőgazdasági gépszerelőket, illetve van egy kétéves ráépülés szerűség ami érettségire készít fel. Érdekes volt azt is hallani, hogy náluk érettségi magyar, szlovák és egy idegen nyelvből van, szakmai elméletből és gyakorlatból, de a nálunk alapvetőnek tekintett két tárgy, a matematika mint reál és a történelem mint humán tárgy náluk nem kötelező! Tóth Laci beszélt nekik a műhelyekben, Zántó Edina a könyvtárban, aztán kaja, aztán mentek tovább: az Országházat nézték meg de háromra már jött is a busz értük és indultak vissza, mert náluk ez munkanap (huszonharmadika), és sok a Hurbanovo környékéről bejáró akik nem érnek haza, ha a koradélutáni utolsó buszt lekésik. (A tanárnők nemkicsit voltak tanácstalanok, hogy az iskolánkból miként jussanak el a parlamentig, a kettes villamos a jegy, a séta viszont a szűkre szabott idő miatt volt problémás). Miután elmentek, még a rendrakás maradt, olyan fél tizenkettőkor jöttem el...

59489

Előkészületek: a dísztermet rendeztük be...

59492

Előkészületek: készítjük a szendvicseket, vagy hát kiló kenyérből...

59532

... és elkészült, megterítve a Díszteremben!

59553

Tóth Laci a Csarnok1-ben tart bemutatót az ógyallai diákoknak...

59555

Az ógyallai csoport tanárnője, mellette Csókásné Gémesi Ildikó és jobb szélen dr. Zántó Edina igazgatónő

59594

A körséta utolsó állomása, a könyvtár

59599

Szendvicsezés a Díszteremben

59602

Az ógyallai csoport két tanárnője. Sajnos a nevüket nem tudom (a lapjukon sincs tanári névsor sajnos). Balra a szlovák, jobbra a német-magyar szakos kollegina...