Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Háromszótag

(#2404) 2013. július 21., vasárnap

Kedden reggel valamelyik kereskedelmi csatorna nyári reggeli bulvárjában, ha a feliratra jól emlékszem, akkor Für Anikótól hangzott el a következő: „Társasjáték, terápia -- a HBO ezeket a T betűs, három szótagos címeket szereti.” A színásznő amint e műsorban ilyenkor mindenki, arról beszél miben szerepel mit ad elő hol lehet őt látni – a riporter a készülő sorozatra volt kíváncsi, ami ezek szerint annyira foglalkoztatta a színásznőt, hogy még a nevét sem tudta, az meg a szavak emberétől egészen érdekes hogy nem egy de kettő négy szótagos szót símén három szótagosnak titulál. (Sajnos nem tudom, hogy melyik csatorna volt, a TV2 és az RTLKlub esélyes, ezt szokták ebben a napszakban itt nézni, most keresgéltem a lapjaikon, de mit mondjak: feltehetően nem én vagyok, illetve leszek ezen lapok célközönsége, mert nekem idegesítő, szúfolt kusza és például erre a célra, vasárnap reggel visszakeresni egy keddi műsort, teljességgel használhatatlan mindkettő. Marad tehát a kereskedelmi csatorna csak így, meg az hogy valami reggeli silány felszínes és sekélyes beszélgetős műsor volt a háttérben a Balatonnal, az előtérben egy itinert böngésző műsorvezető párossal akik negédesen kérdeznek alá az aktuális celebnek, aki erre lehetőséget kapva elmondja a semmit – lásd fentebb –, de láthatólag baromira nem érdekel ez senkit, csak arra figyelnek, hogy a percek és másodpercek ki ne csússzanak, hiszen jön a – reklám!)

Arab számok

(#2310) 2013.január 13., vasárnap

429595_1

Részlet a filmből
(A kép kivételesen nem az enyém, a port.hu lapról származik; a fimről részletesebben (angolul) itt: http://www.imdb.com/title/tt2431022/

Csinálom az osztálystatisztikákat, közben megy a TV... Valami csoda folytán az enyéimek nem kapcsoltak át… A History-n „Az emberiség: Mindannyiunk története” c, film megy. Igen nagyon tetszik, sajnos ezen a csatornán elég kevés ilyesmi van (amíg a másik szolgáltatónál, a ma már nem is létező Fibernet-nél voltunk, annak a csatornakínálatában szerepet a Viasat History: az inkább játszik történelemről szóló filmeket mint emez, az ürömi előfizetés nem UPC mert ott kábel nincs hanem UPC Direct, na annak a csatornacsomagjában a Viasat History is benne van).

Szóval tetszik, leginkább az hogy nem egy-egy tájegység vagy összetartózónak tekintett kulturkőr történelmét dolgozza fel hanem párhuzamosan a civilizációk fejlődését, és persze a cím szerint súlyt fektetve a civilizációk kapcsolatára. Érdekes – de sajnos mert nem vagyok történész, azt nem tudom megmondani mennyire hiteles... A kétség akkor merült fel bennem, mikor az arab kultúrát dicsérve – amivel semmi baj nincsen, ami teljesen rendben is lenne – sorolja az arab kultúra vívmányai között, miszerint ők alkották meg azon számjegyeket és számábrázolási módot, ami ma használunk és ennek megfelelően arab számoknak nevezünk.

Azt hiszem ez tévedés: nem megalkották „csak” átvették és „csak” elterjesztették a hindu számábrázolási módot! Ha a film ebben téved, mennyi tévedés lehet egyik vagy másik történés súlyának megítélésében...?

Persze a történettudomány akár mennyire is a történések lejegyzése (lenne?) a feladata azt hiszem soha sem objektív, akármiként is fogalmaz és csoportosít tényeket, mindig benne van a lejegyzettekben nem csak az, amiről a jegyzetek szólnak de nagyon is az is, aki a jegyzeteket összefoglalja és rendszerezve papírra veti (vagy mint itt, képernyőre szervezi.)

Az év utolsó tanítási napja

(#2298) 2012. december

Nemsokára karácsony... Egy ideig most nincs iskola...

Az utolsó nap péntek volt, nem szokványos nap... Soha sem szokványos persze az ilyen utolsó nap. Pénteken az enyéimek műhelyben vannak azaz csak kétharmada jön reggelre. Igaz, kora reggelre, negyed nyolckor kezdődik nekik a műhelyfoglalkozás. A nagyteremben – díszteremben nevezzük, bár nem valami díszes – tartottuk ebben az évben is az évzáró ebédet ahova nyugdíjas kollégáinkat is meghívjuk mindig.

A terem azonban sok minden másra is szolgál, reggel át kellett rendezni – ehhez négy legény jött fel a műhelyből. A délelőtt kapkodással szaladgálással telt el, közben próbáltam a szombati két foglalkozásra készülni. Konkrétan a HTML, XML foglalkozásra, mérsékelt sikerrel... Két nagyobb szünet volt, az elsőben a tantestület kapta meg a karácsonyi ajándékát, a másodikban pedig a tantestület tagjai kis műsort adtak a tanulóknak, na ez is évek óta hagyomány.

Ezután jött az osztálykarácsony. Előtte három srácot elküldtem vásárolni. Hát lehet, hogy nem jól választottam ki őket, mert hülyéskedésre használták ki az alkalmat, persze végül is megvették amit meg kell. Az osztálykarácsony elég hangos volt, nem tudom mi okosságot lehetne tenni velük, de rettentő hangosak és rendetlenek. Egy ilyen alkalom nem az az alkalom amikor le lehetne teremteni őket de azért mégis elég zavaró ez a viselkedés. Megvolt, az osztálykarácsony is megvolt, Ezután következett a tantestületi karácsony.

Sok éve hagyomány már, hogy a valaha nálunk dolgozott, már nyugdíjas kollégákat is meghívjuk. Sajnos többen is lemondták: erre vagy arra hivatkozva kimentették magukat. Így is szép számmal jöttünk össze. Előbb kis műsor volt, ebben mint már jó pár éve, betlehemes játék, kollégák szerepeltek énekkel, majd Edina beszéde következett és utána pedig a karácsonyi ebéd. Régebben a kollégák főztek, most a szomszéd iskolából hozta át Erzsike és segítői.

Ebéd után csevegés, aztán egyik kolléga köszönt el a másik után, és szép lassan kiürült az épület. Lassan: az ebédnek kettő körül lett vége és hat óra körül lett teljesen üres az épület. Akkor jöttem el én is.

60162

A Díszteremben az első nagyszünetben kapta meg a tantestület a karácsonyi ajándékát: az étkezési utalványok második felét...

60173

A tanári kórus a mostanra hagyománnyá vált karácsonyi műsorával (ezt az utolsó nap egyik szünetében tartjuk)

60197

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60200

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60203

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60208

A Fáy Díszterme, kész, teljes a berendezés. A kép közvetlen az ünnepi ebéd előtt készült

60230

A karácsonyi ünnepi műsort annak szerkesztője, szervezője nyitja meg, Parti Gábor (magyar-történelem) tanár úr.

60266

A betlehemes játék szereplői

60268

Részlet az ünnepi műsorból (balról jobbra): Parti Gáborné (angol), Dr. Zántó Edina (magyar, történelem), Tóth Károly (testnevelés)

60280

Dr. Zántó Edina igazgatónő ünnepi beszédet mond