Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

LibreOffice

(#2923) 2017. július 8., szombat

Nagyon kedvelem, ha tehetem csak ezt használom. Nem mindig tehetem: a KKV-s képzésen például Microsoft programmal kellett tanítani (ez állítólag irodai programcsomag ;-)), szóval ha lehet, akkor a LibreOffice-t használom, de/és persze még a LibreOffice sem tökéletes.

Van egy szép nagy szövegállományom. Két tucat képpel, de a java szöveg. Kis híján 3 megabyte mára a mérete (ez az ODT tulajdonságait, a tömörítést ismerve nem semmi), 650 oldal, 3 millió karakter. Szóval combos darab. És még fokozni szeretném, ameddig csak lehet, ami benne van azt szeretném egyetlen állományban tartani.

Szerkeszteni bajos. Ha megnyitom akkor elsőre lapra tördel. OK, a szövegszerkesztőknek ez szokása, de hát időigényes (még egy i3-as 4G RAM-mal felszerelt gépen is). Azt viszont nem értem, hogy ha hagyom, ha lenyugodott őkelme, miért nem fogad el semmit a billentyűről jó ideig. És ezek sajnos percek… Akár beírok valamit, akár vágólapról beillesztek – semmi. Nincs hibaüzenet, nem marad a pufferben, hogy majd később beillessze, hanem elvész a nagy digitális feketeségben…

OK, ezt nem hoznám fel a LibreOffice használata kapcsán ellenérvnek, egy ekkora dokumentum minden program számára kihívás. Ettől még a LibreOffice Writer nevű szövegszerkesztőről nem fogok áttérni a Microsoft Word nevű programra… :)

Office365

(#2879) 2016. május 6., péntek

2879--Office365

Hm, „...pillanatokon belül.” Nem lassú gépen, széles sávon is eltartott vagy negyed órát...

Munkahelyi feladathoz kell az Office365 – saját célra teljesen megfelel a Libreoffice, többet tud mint amit ki tudok használni és ráadásul ingyenes – szóval van amikor kell hogy ne Calc, hanem Excel legyen... Ma ahogy indítom, jelzi: van frissítás. Remek! Úgysem használom sokat, hát frissítsen... Amiért mindezt leírom, egyfelől mert mást nem tudok tenni most, a frissítás megy, a mások a mellékelt kép. "...pillanatokon belül." Hát ennyire optimista feliratot sem láttam mostanában! (Update: nem lesz a kedvencem: a frissítás után minden alkalmazást elindít és pl. az Outlook konfigurálására akar rávenni. Hát még csak majd pont azt! Ami még rosszabb, telerondította nekem a tálcát programindító ikonokkal! Ott enné a fene!)

Mazochista #1

(#2862) 2016. március 19., szombat

Négy osztálynak heti egy órában taníthatok egy „Közlekedési alapismeretek” c. tárgyat. Mondjuk a név semmit nem mond a tárgy tartalmáról: ebben minden van, amiről egyszer valaki valahol azt hitte, hogy egyformán kell majd autószerelőknek, vasúti gépészeknek, hajógépszerelőknek és repülőműszerészeknek csakúgy, mint vasúti forgalomirányítónak, fedélzetmesternek vagy szállítási menedzsernek. De most nem ezt akarom kritizálni…

A tárgy utolsó szakasza – szerencsére – számolós. Az egyik diák nem kis elkeseredéssel bökte ki amikor ideértünk hogy „... de hisz ez tisztára fizika!” Komoly dicséret ez! Okosságokat meg kevésbé okosságokat számolunk, nem baj: a lényeg, hogy a fiatal szokjon dolgokat. Például hogy a mérőszám mértékegység nélkül csak akkor nem hülyeség, ha annak a dolognak ab ovo nincs is mértékegysége, különben meg pongyolaságból soha de soha nem szabad a mértékegységet lehagyni. Szokja továbbá azt is, hogy egy számolás során előbb a képletet írjuk le betűkkel azután behelyettesítünk, számokkal (és ugye mértékegységekkel). Szokja, hogy értelmesen kerekítünk… Szóval sok okosságot lehet elmondani, tanítani és a sok gyakoroltatással reméljük rögzíteni.

Nem egyformán haladok velük és nem azért, mert egyik csoport erősebb a máik meg gyengébb (habár ebben is lehet valami), hanem mert ha ez vagy az a kolléga nincs, akkor adódik az, hogy a saját órámat tartsam meg. Így aztán van osztály ahol már a június elejei óraszámot írjuk fel és van ahol márciusban még „csak” a márciusit. Ez sem baj, lemaradás nincs, akikkel meg jól előrehaladtunk hát azok sokat kapnak a jóból. Ők persze ezt másként mondják…

Hétfőn az egyik csoporttal elérkezettnek látom az időt, hogy számpélda legyen a dolgozat. Síma ügy: a tanerő felírja a táblára a számokat a bemenő adatokat a legény meg számol… Aham, meg egyeztet a szomszéddal, annak mi jött ki! Nem nem! Emlékszem a nyolcvanas évek legelején, az ezerszer áldott emlékű Műegyetem Közlek karán amikor fogaskerék, tengely vagy hajtómű méretezés volt a feladat – előbb számolás, sok azután megrajzolás – mindenki egyedi bemenő számsort kapott, annak alapján kellett a maga kütyüjét megterveznie! Kicsibe miért ne lenne jó ez itt is? Minden legényem egyedi számsort kap, számoljon azzal. A feladat mindenkinek azonos, tehát nem érheti szó a ház elejét miszerint ennek vagy annak könnyebb vagy nehezebb a feladata, ám senki sem tud kibújni a feladat megoldása alól azzal, hogy egyszerűen lemásolja a másikét, mivel a számadatok nem egyeznek senkiével.

Ez a terv. Szépen hangzik, jó is. Igen ám, de nem pár diákról van szó, hanem első kőrben is harmincvalahányról, de ha a módszer működik akkor még háromszor ennyiről (és ha a dolgok úgy alakulnak ahogyan most alakulni látszanak, akkor jövőre öt osztállyal lehet ugyanezt a mókát megcsinálni). Ki is kell tehát vitelezni lehetőleg a legkevesebb munkával és a legtöbb automatizálással.

Ami nem gond, amióta a szovjet tudomány feltalálta – Forest Gump szavaival – a nagyon számító gépet.

Az első menet nem komoly kihívás. Táblázatkezelőben egy olyan táblázat készítése, ahol egy sor egy diák, annyi az oszlop ahány adatra egy számpélda elkészítése során szükség van. Egy-egy adatnak van egy bázis értéke: pl. a kocsi össztömege olyan tonna körüli, a sebesség olyan 60...70 km/h. A véletlen függvény viszonylag hamar megkerült (LibreOffice Calc-ban a vél(), Microsoft Office nem játszik), az sem nagy szellemi mutatvány, hogy az így kapott 0...1 intervallumba eső számot 0,5 levonásával olyanra toljam el ami szimmetrikus a nullára, valamint hogy a bázisérték mibenléte és nagysága szerint valami mozgástartományt adjak meg, a példánál maradva a kocsi tömege maximum plusz mínusz 100 kg-ot, a sebesség 15...20 km/h-t módosuljon. Egyhamar előállt a táblázat, ahogy egy diák nevéhez egy olyan számsor tartozott ami ha kis mértékben is de eltért akármi másiktól azaz egyedi. Ezzel a dolog legkönnyebb része megvolt.

A második menet is inkább csak ujjgyakorlat. A feladatlap megalkotása ODT-ben. Sok papír nincs, nem is kell, egy álló A5 elegendő lesz. Begépelem, megformázom, kipróbálom milyen lenyomtatva, ez is rendben. A dokumentum ekkor még egy diák nevét és egy konkrét számsort tartalmaz. Ez az amit módosítani akarok.

És itt jön a probléma… Azaz nem probléma kihívás. Körlevéllel a dolog símán megoldható. Microsoft Word-del és Excel-lel ilyen sokat csináltam. Mondanám, hogy nem bonyolult de hát ami megy az nem bonyolult akár ha pilótavizsga is kell hozzá, mondjuk a Word, Excel pároshoz még az sem kell. De LibreOffice-szal ilyet még nem csináltam! Bízzunk a szovjet tudományban, nem csak a nagyon számító géppel de a zInternettel is megajándékoztak minket amúgy pedig gugli a barátunk, nosza keressünk.

Az első találat természetesen maga LibreOffice leírása. Rövid leírás – utálom a szószátyár leírásokat – és sima szöveg (erről mindjárt bővebben), sajnos azonban nem megyek semmire vele, mert egészen egyszerűen nem értem. Számomra fontos részletekre nem tér ki, nem tudok végigmenve rajta eredményre jutni. A második harmadik és talán még a negyedik találat is – videó! Na ezt nem szeretem! OK: korszerű, jó meg mittudomén mi, akinek jó az csak használja bátran, de én ki nem állhatom. A magam tempójában akarom végigolvasni, ha kell visszaolvasni, nem pedig a videót visszatekerni. (Apró bár nem elhanyagolható részlet, hogy bár a laptopomon van hang [az is csak a bal csatornában de hát az Univerzum sem tökéletes, miért az én apró gépecském legyen az], az irodai gépen viszont semmi hang nincs [a munkához nem kell], tehát ott a videóval amúgy sem sokra megyek).

A következő találat egy egészen jó leírás. Átolvasva két bajom van vele. Az egyik – erről nem tehet a szerző –, hogy 3.0-s LibreOffice-hoz készült. A másik, hogy Linux-os környezetben adatbázis használatát részletezi, na még erről sem tehet, ha így kell akkor így kell (habár a sokat szidott Microsoft-os környezetben ilyen trükkök nem kellettek). A harmadik – mondtam, hogy két bajom van vele? – meg az, hogy mail készítését írja le, na azt én nem akarok… Az URL-t elteszem (pl. ide link-be), de menjünk tovább.

A következő találat egy tetszetős könyv, a MEK része A Writer egy szép, teljes (?) leírása. Saját maga szerint az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ munkája, a magyarítás legalábbis. (Ez a link a jelen szöveg írásakor már nem él. Már? Most? Nem tudom, pedig előremutató, ígéretes kezdemény… Lett volna…?) Szép leírás, jó leírás, a 4.0 változatról. OK, ez nem gond ezt áthidalom, annyira nem lehet a 4.0 és az 5.0 más...

Nosza, vágjunk bele. Szépen csinálgatom amit leírnak, de egy ponton az 5.0-s akkora luft-ot rúg, hogy orrabukik és lakonikusan közli is ezt, ígérve persze, hogy majd leporolja az orrát, és szépen helyreállít mindent. És egy frász állít, egy (kis) darab munka mindig elvész. Kétszer próbáltam, kétszer ugyanott hasal el. Az 5.0 nem először teszi ezt velem: itt az ideje a downgrade-nak… Arccal a 4.0 felé… És nem adom, fel, ebből ha törik ha szakad, körlevél és személyre szabott dolgozat lesz.

Most itt áll a projekt...

Office365

(#2801) 2015. november 24., kedd

2801--office365-0

Nosza, ha már ilyen kedvesen üdvözöl...

2801--office365-1

Akkor rajta – bár ha jólemlékszem ezen képernyő után még molyolt egy sort...

2801--office365-2

Nos, a megszemélyesítéssel még vannak gondok bár az legyen a legnagyobb baj...

Még pénteken volt… Olvastam róla egy levlistán, arról hogy tanároknak ingyenes. Ugyan nem használok Microsot Office-t, a LibreOffice nekem teljesen és tökéletesen megfelel (sőt!), de soha sem lehet tudni: hátha egyszer kell, azonnalra kell, akkor biztosan nem lesz idő letölteni, telepíteni.

Egy megadott WEB lapon kellett regisztrálni, nevet e-mail címet és azt hiszem oktatási azonosítót megadni. Erre egy levélben kapott azonosítóval (ami inkább e-mail címnek néz ki) meg jelszóval feljelentkezni és már mehetett is az Office365 letöltése, telepítése.

Ahogy az egy korszerű (és Microsoft! ;)) programnál kell, a megfogalmazás homályos, nem derül ki hogy desktop vagy felhős alkalmazás lesz. A letöltésből és főleg a telepítésből inkább az valószínűsíthető a folyamat során, hogy az egész desktop aklkakmazás leköltözik a gépre. Fogalmam sincs, milyen sávszélességre tervezték, a suliban csináltam az ottani asztali gépemre, az ottani sávszélesség eléggé meglehetős – iskolai viszonyokat tekintve legalábbis – de mégis azt írta folyton ki, hogy tovább tart és hogy kicsi a sávszélesség.

Nem baj, időm volt rá, háttérben elvolt… Kicsit azért zavaró volt, hogy egy ODS-t nyitva (természetesen fájl kezelőből, TotalCommanderből), máris az Office365 (vagy az Office2013?) táblázatkezelője szólalt meg, máris magához vette a kezdeményezést, bár hogy minek üti az orrát a program a nagyon dolgába és mi a csudát akar az ODS-sel azt nem értem. Tény, hogy a település után vissza kellett adjam rendes program, a LibreOffice megfelelő elemei számára mint végrehajtó programnak a megfelelő kiterjesztéseket, típusokat.

Nagyon sokáig tartott a település (pedig, hála a rendszergazdának az asztali gépem elég gyors!) de volt ideje. Miután lenyugodott, kipróbáltam, azzal a modullal ami a legrosszabb a LibreOfficeban (talán nem is nevezném komponensnek, ugyan használni nem használtam, de nem hallottam a Base-ról jókat) szóval az Access-szel próbáltam ki. Elindul, korrektnek látszik – de egyelőre ennyi, csak feltelepítettem „jó lesz még valamire” alapon, ha dolgozni kell akkor rendes programot használok ;-)

Impress

(#2755) 2015. március 4., szerda

Ott kezdem, hogy nem fikázni akarom ezt a programot. Nagyon régóta használok Microsoft Word-öt és Excelt-t (PowerPoint-ot nem olyan régóta és Access-t sem), amikor a Word-del elkezdtem foglalkozni még Windows 3.1 volt (még nem is 3.11), akkor még DOS-os programok voltak és a Word sem volt wyswyg… Régen volt… A Word-del sok mindent csináltam, azt hiszem kicsit többet megismertem belőle, mint egy átlagos felhasználó – habár a funkciók többségét azt hiszem sem nem ismerem, sem nem használtam soha, egészen egyszerűen egy ilyen bonyolultságú programnál nem lehet mindent ismerni. Hogy ismerem valamennyire, azt tehát mondhatom hogy igen, hogy szeretem-e, hát ez már nem olyan egyértelmű… Volt amikor nagy dokumentumokat kellett vele szerkeszteni és megmagyarázhatatlan hibákkal okozott nemegyszer adatveszteséget, na akkor kimondottan gyűlöltem.

Jó ideje viszont – nem ezért – amit lehet, LibreOffice-szal csinálok meg. Semmivel sem rosszabb, sőt... (Egy infó tanári levlistán valaki kimondottan vacaknak jellemezte – nem semmi azért, hogy aki ennyire szűklátókörű, na az az tanítja a gyerekeket), szóval nagyon tetszik, nem több program konglomerátuma mint a Microsoft Office hanem tényleg egyetlen program, irodai program. Jobban kézre esnek egyes funkciók, bár a megszokott billentyűkombinációk itt-ott hiányoznak (Shift-Ctrl+P és lehet betűméretet állítani, na itt nem mert itt ez felső indexet csinál – de hát ez megszokás kérdése). A frissítéseket letöltöm a Libreoffice-hez és telepítem is és használom is egyre többet, komoly gond nem volt vele. (Csak zárójelben: tegnap egy fenntartói adatszolgáltatást xlsx kitöltésével kellett teljesíteni, persze hogy Calc-ban nyitottam, lementettem ODS-sé és így töltöttem ki, de mivel a másik oldal feltehetően ezzel nem tud mit kezdeni, mentéskor xls-t kértem tőle. Itt jött a meglepetés, figyelmeztetett arra, hogy a munkalapon jelszóval zárolt dolgok vannak, ennek a mentése problémás, akarom-e megváltoztatni a jelszót. A kérdés meghökkentett de miért ne, persze hogy akartam, a semmi lett a jelszó, szépen elmentette xls-sé, amit aztán az Excel már úgy nyitott meg hogy híre hamva jelszónak vagy zárolásnak nem volt. Ennyit az Excel lapvédelméről…)

Szóval a LibreOffice, konkrétan pedig az Impress… A múlt nap a 4.4-es sorozatról olvastam, ahogy már írtam is, letöltöttem és telepítettem – majd jól pofára estem vele, konkrétan az Impress-szel. A tárgyaimhoz már egy jó ideje nem PowerPoint-tal csinálom a prezentációt hanem Impress-szel, egyetlen bajom a lassúsága, de ez felteszem azmiatt hogy jó tízéves elöregedett, a világ boldogabbik helyén már selejt gépen kell futtassam (és még örülhetek, hogy van gép! Tényleg jól teljesítünk!) Az Impress 4.3-as csomagbeli változatán remekül futó prezentáció borzalmas a 4.4-esen, meg sem jelennek egyes tételek. Kipróbáltam tegnap este, miután türelemmel kivártam, hogy az asztali gépre települt a 4.4-es, kipróbáltam egy szűz ODP-vel, pár szövegdobozzal. Pocsék: a szövegdobozok egy része nem jelenik meg, más része nem akkor, amikor kéne, ha nincs animáció akkor meg sem jelenik. Sajnálom, sokkal többre tartom a LibreOffice-t, mint ami, aki ilyen programot stabilnak titulálva kitehetne a lapjára, ezt legfeljebb bétának kellene nevezni. Hja, a hiba három hete még megvolt, tegnap is, szóval lehet, csak nekem gond ez, senki másnak…? Nálam hibás, nem frissítek. nem tudom, mikor frissítek...

Impress

(#2712) 2014. november 27., csütörtök

Ennek a fájl-nak az írásában remekül bevált a Writer, igaz: nagyon sok szolgáltatását nem használom ki de azt hiszem az irodai programok amúgy is sok-sok olyan szolgáltatást tudnak amit az ember átlagos alkalmazóként nem használ ki. Amit viszont igen, az tetszik, az kézre esik, nem térnék át (vissza) semmiképpen a Word-re (OK, ebben van szubjektív mozzanat is, de mindegy). Ez sima szöveg: pár stílus kell csak hozzá, a stíluskezelés tetszik a LibreOffice-ban (a Microsoft Office-ban nem esik olyan jól kézre), tetszik az elgépelt szavak kicserélésének megadása is (ez is kissé jobban el van dugva a Word-ben) és az is, hogy ingyen letölthetek akármilyen speller-t hozzá (OK, lenyelt nem találtam, de latint igen). Ennél többet ehhez a feladathoz nem is használok. Nem tetszik viszont, hogy lassú, bár a gépem lassú és öreg, lehet, hogy egy korszerű gépennem észrevehető az, hogy a LibreOffice lassabban indul, olykor komótosabb, mint a Microsoft Office-sza...

Az e tanévi óráim mindegyikét projektoros terembe tettem, minden órához csináltam és csinálok, a jövőben is csinálni tervezek prezentációt. Ennek kivetítése az óra gerince, ezt kell a diáknak leírnia (közlekedési alapismeretek) illetve az ezen levő, fázisokban megjelenített rajzot elkészítenie a füzetébe. (Műszaki rajzból ez nem a leggyorsabb mód de csak ígí tudom elérni, hogy ne összecsapott ronda vacak legyen a diák saját rajza hanem szabályos esztétikus fegyelmezett műszaki rajz.) Szóval minden órához kell prezentáció... Ezt a tanév első három hónapjában Microsoft Office PowerPoint-tal csináltam. Ez olyan, amilyen, mivel prezentáció kezelésre nem használtam soha sem mást, ezért érdemben összehasonlítani és így megalapozottan értékelni, erősségeit és gyengeségeit megfogalmazni sem tudom.

Na majd talán most... Megpróbálom a következő prezentációkat nem PPT-ben hanem ODP-ben csinálni. Ha csak a stíluskezelés kapcsán a formázás annyira gyors és egyszerű, mint itt a Writer-ben, már megéri!

[Update]: egy foglalkozásra való anyagot, ez egy, másfél tucat dia, megcsináltam. Persze hogy messze nem használtam ki az Impress lehetőségeit, az viszont elgondolkodtató, hogy ha az ember alaposan ismeri az egyiket (PowerPoint), akkor egészen gyorsan használatba lehet venni a másikat (Impress). Persze sok dolog nem világos még, miért úgy van ahogyan az Impress-ben illetve egyszer egy rondaságot csinált: simán elszállt a vetítés indításakor, akkora hátast dobott, hogy csak úgy zúgott. Illetlen dolog ez, kissé javít a képen, hogy újraindításkor szépen helyreállította azaz adatvesztés nem volt (persze hogy Ctrl+S az ember fia barátja!), szóval volt egy zakó, de ezt betudom annak, hogy PPT alapanyaggal használtam... Olyan ez is mint a pia ezek szerint: keverni nem egészséges :) Szóval remek program – azt hiszem, PowerPoint-os bemutatót órára nem is csinálok többet.

LibreOffice

(#2650) 2014. szeptember 6., szombat

Pár dologra szándékosan nem Microsoft dolgot használok, habár mivel a gépem az iskoláé, és a TisztaSzoftver keretében erre jogosan lehet (az alap megvan) az operációs rendszert is, az irodai csomagot is telepíteni, de lehet érdekes, hasznos és jó a nem fizetős, a nem zárt megoldásokban is, amilyen a LibreOffice.

Van, sok ilyen benne, bár nem használom eleget és nem ismerek belőle eleget. Van egy majd' 300 (!) oldalas tisztán szöveges dokumentum: egy fájl amibe folyamatosan írok, na ma ennek a szerkesztése előtt frissítettem a LibreOffice-t. Nem ez a legfontosabb dolog, de elsőre ezt vettem észre: a szerkesztés során mindig bekapcsolom a nem nyomtatható karaktereket (amíg taníthattam ezt erőltettem a diákjaimnál is, csukott szemmel autót vezetni nem veszélytelen, a nem nyomtatható karakterek látványa nélkül szerkeszteni szerintem sutaság), na szóval azt vettem észre, most minden nem nyomtatható karakter: kék...!

Érdekes újítás, nem rossz... (Kár, hogy a Microsoft ötleteiből a LibreOffice nem vette át azt, hogy nagy szöveges dokumentumokat lehessen úgy szerkeszteni, hogy a lap fej- és lábléce, a lap tetején és alján levő margót elrejtsük. De ne legyünk telhetetlenek, a Shift+Ctrl+V ami a nem formázott beszúrásra itt a LibreOffice-ben van nagyon jó, a Microsoft csak béna hülyeséget tud erre felkínálni pedig ez sokszor kell.)

Na ennyit erről, fényévekre a teljességtől :)

Frissítés

(#2576) 2014. május 14., szerda

2576--frissites

A hibajavító csomag létére figyelmeztető ikon a system tray-enn...

A csuda érti ezt... Azt mondták, tele volt a sajtó vele, hogy a Microsoft nem ad több hibajavítást ki az XP-hez. Ez valamikor áprilisban volt. Az is rendesen kapott publicitást, hogy menyire felelőtlenség ezek után a jaj de veszélyes XP-vel dolgozni mert hogy hibajavítás nélkül nem lesz biztonságos. (Nem tudom, hogy patch-ekkel sokkal biztonságosabb volt-e, avagy csak annak hittük?). Ehhez képest ma hajnalban egy XP-s gépen restartolva a képen látható érdekességgel fogad: van frissítés, mondja és hogy ő ezt most letölti. Izibe'! És persze telepíti is. Ezt persze tett követte, és potom negyedóra, húsz perc :( után kisimult homlokráncokkal és felszabaduló sóhajjal nyugtázhattam, hogy ímé, ez a frissítés is települt. Most akkor mi is szűnt meg áprilisban? (Update: most olvasom itt, hogy és de tényleg...)

XP (frissítés) vége

(#2554) 2014. április 3., csütörtök

2554--xpvege

 

Megint csak egy nem gyakori ablak... Jövő héten kedden érkezik el ez a dátum, amikortól fogva nem lesz frissítés az XP-hez. Egy darabig egy digitális aláírás megigénylése miatt le volt a gépemen tiltva a frissítés, most kapcsoltam vissza. Elképesztően belassult, rengeteget molyolt a gépecske, utána dobta fel ezt az ablakot. OK, tudni tudom, hogy kell az a frissítés, ámbár ha mint majdnem (OK, csak majdnem) mindig, router mögött privát IP-vel van, ha valami címfordítással megy ki a netre, akkor védettebb, de hát ettől a tény tény marad, ezek a frissítések az átlagember számára csak brutál belassulást jelentenek időnként. Meg ijedelmet most, hogy több nem lesz... Majd meglátjuk, seven erre a gépre nem kerül...

(Update, április 8.) Na, ma bekapcsolva az asztali gépet, a lentebbi képernyőképpel frissített, ez az utolsó. Az asztalin XP prof vagy, a kicsin XP Home, ezek szerint utóbbin ilyen nincs, vagy nem így van... Mindegy, többet szerencsére a frissítésekkel nem kell bajlódni. Az meg majd kialakul, hogy hoygan tovább...

2554--winxp-end