Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Redmenta

(#2791) 2015. október 31., szombat

2791--redmenta

A Redmenta alkalmazás nyitólapja

Fcebook-on találtam egy cikket róla. Egy – saját leírása szerint – felhő alapú kérdőív, űrlap, feladatlap készítő alkalmazás. Az Iskola szerverén (azt hiszem, Sulix), azon meg fut Moodle. Ezzel tettem próbát október elején, vittem fel tesztkérdéseket, próbából csináltan kurzusokat… Tetszik, bár sokkal-sokkal bonyolultabb, mint ami nekem elsőre kellene. Mire is? A tanított tárgyhoz csinálnék online feladatlapokat, ennek a kitöltetése a diákokkal jó lehetne gyakorlásnak, meg esetleg számonkérés félének is (bár amit odahaza kell kitöltenie ahoz mindent használhat, akár egyik diák kitölti a másikak – de hát az előbbi még mindig azt jelenti, hogy valami kicsit foglalkozik vele az iskolán kívül, az utóbbival nem tudom mit is lehetne kezdeni). Mondom, akartam ezzel foglalatoskodni de nem lett belőle semmi. A címbeli Redmenta alkalmazásra most bukkantam – ezt érdemes lenne kipróbálni, használtatni. Egyszerűbbnek látszik, és tetszetősebb is – előbbi azmiatt lehet jó mert hamarabb használatba tudom venni, utóbbi meg a diákok oldaláról teszi szívesebbé a használatát. Meglátjuk… (Hja, csak zárójeben: nem értem, a lap, az alkalmazás üzemeltetőinek mi az üzlet abban, hogy ennek a használata – ingyenes... Talán az elkészített és feltöltött feladatlapok miatt?)

Továbbképzés

(#2776) 2015. május 25., hétfő

Még április végén jelentkeztem egy továbbképzésre, aminek igen csak hosszú a címe… A lényege az, hogy felkészítés intézményvezetőknek a pedagógusminősítéssel, a tanfelügyelettel és az intézményi értékeléssel kapcsolatos tennivalókra. Jelentkeztem, egy sokoldalas szerződést kellett letölteni, kitölteni elpostázni, ez is megvolt.

Aztán teljesen elfelejtettem a dolgot.

Jött egy mail, hogy a KÉPTÁR-ba így meg úgy tudok bejelentkezni, na akkor már fogalmam sem volt arról, mi a fene ez. Aztán a levélből kiderült: az OH KÉPzés TÁmogató Rendszere. Csak a technikai dolgok: az azonosítót „átvettem”, azaz bejelentkeztem, jelszót átállítottam – és ismét teljesen elfeledkeztem a dologtól.

Május elején, amikor az érettségik voltak, kaptam levelet valakitől, aki tutot-ként mutatkozott be: kérdezte mail-ban, van-e problémám a rendszer használatával. Utána kellett gondoljak, mit is akar, aztán beugrott, de a dolgot annyira nem tartottam fontosnak, hogy foglalkozzak vele. Még egy levelet kaptam tőle – aztán teljesen és végleg kiment a fejemből. Aztán kiderült, a múlt szerda, május 20 az első kontakt nap valami elektronikus tesztet addigra 75%-ra meg kell csinálni. Két nappal előtte álltam neki. A Moodle bár elég sok minden van a felületen azaz nem egészen egyszerű a dzsumbujban megtalálni valamit, de végül is kiismerhető… Megtaláltam a próbateszteket – a rendszer javára legyen mondva, hogy van ilyen – és elkezdtem kattintgatni. Előtte törvényeket, rendeleteket kellett volna átolvasni, na ez az amire semmi kedvem és nagyjából időm sem volt. Jellemző: puszta szövegértésből valamivel 50% felett sikerült az első teszt. Az is sokat mond viszont, hogy ezután hullámzóan, 45 és 63% közötti teljesítmények sikerültek. Aznap, kedden éjfélkor járt le ennek a határideje, gondoltam, csak sikerül a 75% fölé evickélni.

Nem sikerült.

A tesztet már előtte szombaton lezárták, a pótló teszt állt aznap, kedd éjfélig rendelkezésemre. Azt meg sikerül 44%-ra kitöltenem. Profi a rendszer ami a technikai kialakítást illeti: a gyakorló tesztre nincs időkorlát és akárhányszor ki lehet tölteni, az „igazi” tesztre egyetlen alkalmat és 45 percet ad. Szóval lepattantam a tesztről, nekiestem kedden este a pót tesztnek.

44% lett, ez kevés.

Na, gondoltam itt a vége, a tanúsítványért már nem kell hajtanom… Szerdán elmentem persze a képzésre (biciklim sajnos éppen akkor nem volt, szép nagyot gyalogoltam). Aznap, szerda hajnalban olvastam a tutor levelét: a teszt megírásának határidejét kitolták június kettőre, nyitottak egy pót-pót tesztet is. Na tessék. Erről ezek szerint csak nem sikerült lemaradnom…

Szerdán bementem a suliba előtte: még egyszer megnéztem, hova is kell menjek… Kinyomtattam a térképet, bár nem tűnt nagyon bonyásnak: át kellett menjek a Petőfi hídon, aztán csak előre: az előbb Október 23-a utca aztán Bocskay út egészen addig, amíg kicsi utca nem lesz belőle, aztán az is elfogy mert útját állja a vasút. Kicsit tartottam attól, hogy az utvonalterv.hu nem tudja jól, hogy nem lehet se alatta se fölötte se sehogyan sem átmenni a vasúton, de szerencsére volt szintbeli átkelési lehetőség. Gyalog, persze, bringát is áttolhattam volna de hát aznap nem volt (aznap sem) biciklim…

A szálloda ahova menni kellett – a nevére nem emlékszem – a Zólyomi utca elején van. Odataláltam…

A képzésről…? Hát nem is tudom… Ketten tartották, mindketten esztergomiak (ezt ők mondták), mindketten mesterpedagógusok. A férfi középmagas, értelmes fazonnak tűnt. Pszichológus, fociedzőket tanító nemtudommi, egy esztergomi zeneiskola igazgatója. A másik előadó – tréner – egy, a hatvanas évei elején járó nő volt, nagyon szépen összeszedetten és nagyon szépen artikulálva beszélt, látszott rajta hogy számára nem csak az a fontos amit, hanem a is ahogyan elmondta. Szóval egészében mindkét előadó jó volt.

Nem nagyon tudnám visszaidézni mit is mondtak el… Szó esett a pedagógusminősítésről persze, hiszen az volt a tanfolyam egyik vezérfogalma. Joganyagok bebiflázása és visszamondása, azt hiszem az ilyen erről szól. Ezzel persze semmi baj, ha kell akkor kell… Az visszás számomra csak, amikor úgy tesznek, mintha természeti törvények lennének ezekben a joganyagokban lefektetve. Olyanok ezek, mint az időjárás. Egy példa (nem én ragadtam ki, ott hangzott el): akik 2014-ben feltöltötték a porfóliójukat, ebbe ellett fényképet is, videót is tenni. Azt írta elő a joganyag. A jogalkotó azóta módosította a rendeletet, most már nem szabad videót beletenni és fényképet is csak úgy, hogy kimaszatolják a gyerek arcát. Ennyit a dolgok változatlanságáról…

Megvolt tehát a nap… Az ebéd szendvics volt de nevetségesen csekély. Személyenként 80 ezer forintot fizetett ezért az EU, ezért a pénzért igazán kitehettek volna magukért. Pontosan fél hatkor fejezték be, egy perccel sem előbb. Még egyszer neki kell futnom annak a nyüves tesztnek, és június harmadikán még egy napot túl kell éljek Valami írásbeli is van, majd megnézem mi… Mindezt harminc pontért, ami nekem nem is kell...