(#2657) 2014. szeptember 17., szerda

Hja, a technika az technika. Segít, de olykor cserbenhagy... Vagy valami ilyesmi...

Hátfőn biciklizem befelé a sulisba. Nem voltam top-on: zuhogott (nem esett, nem szemerkélt, nem szemetelt, nem permetezett, hanem zuhogott) az eső, esőkabát ide vagy oda, amit nem védett az pillanatok alatt csurom vizes lett. Nem esett valami jól mert nem voltam jól, elkapott valami nyavaja, nátha, torokfájás – de hát ősszel tavasszal ebben nincs semmi különös, jön, elmúlik.

Az viszont nem esett jól, hogy – szerencsére más a Mester utcában, a sulitól nem messze – egyszer csak fura hangokat kezd hallatni az első kerék, mint ha hajtogatnának valami lapot. Persze: defekt.

Na tessék. Most ez pech, vagy szerencse...? Pech, mert jobb lett volna ha nem – szerencse, mert korábban is lehetett volna amikor nagyobb gondban lettem volna, mihez is kezdjek. Tolni így ugyanis kínszenvedés, a külső egy pillanat alatt leugrik a kerékről.

Nagy nehezen elvánszorogtam vele a sulisba. Napközben amikor alkalmas volt, kompresszorral felnyomtam de hallani lehetett a sziszegést, szóval menthetetlen volt.

Délelőtt feladtam a rendelést a gumis WEB áruházba... Mondjuk nem erre akartam költeni, de hát mit van mit tenni. Másnap már jött a mail, a belső rendben van. Mentem is érte, közel van az átvevő pont, a Gát utca. Aztán délután – nem akarok akkor bénázni a szereléssel amikor tele a suli, a fenének hiányzik a sok oktondiskodó diák akik persze a villáskulcs ördögének tartják magukat, szóval délután levettem a kereket, ki a régi belsőt. Kis keresgélés után meg is volt: olyan 4..6 mm-es vágás van rajta (alaposan elláthatta a baját valami), ajd meglátom, ezt me tudom-e ragasztani, jó lehet-e ez a belső tartaléknak. Aztán bele a belső – ahogyan apám tanította, szelepnél ki, szelepnél be. Szerencsére leszedtem és áttettem a régi belsőről a fém szelepkupakot, aminek a nyúlványával ki lehet a szelepet szerelni (az újjal nem), szelep nélkül összeszereltem, szelep be, aztán már csak levegőt kellett bele nyomni a kompresszorral.

A kereket visszatenni nem volt gond, ha már fejen állt a bringa, az oldaltámasz rögzítését is meghúztam, most lekerült a felkötő madzag, most megint van használható oldaltámasz. És első abroncs, remélem sokáig. (nem tudom meddig – ezek szerint erre fel kell készülni).