(#2409) 2013. július 28., vasárnap

Ürömön készült az alábbi két kép. A helyi katolikus plébánia új épületét mutatja. A régi plébánia épülete már nem plébánia. A templom mellett egy sok évtizede üres telken kezdték meg a Plébánia és Közösségi Ház építését. A látványterv ki volt állítva régebb óta a templomban. Most elkezdték az építést is. Nevesek a tervezői: Balázs Mihály, Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid, amint az az alsó képen bemutatott látványterven szerepel.

62524

Az ürömi Plébánia és Közösségi Ház, épülőfélben

62525

Az ürömi Plébánia és Közösségi Ház látványterve. Nem az én véleményem számít, de leírom: szerintem nem szép épület, sehol a környéken a falu középpontjában hasonló sincs. Szerencsére... (Az óvoda épülete volt ilyen kocka, de most már nem ilyen; az iskola épülete volt hasonlóan fantáziátlan kocka, de mostanra az sem ilyen. Miért kell ilyet felhúzni a falu közepén?)

Nem tetszik nekem ez az épület – persze ez nem számít... Valakinek tetszett, valaki vagy valakik úgy döntöttek, ez kell ide. Nagyon elüt a környező épületektől... Ez még nem is lenne baj, de – szerintem – egészen egyszerűen ide rideg és csúnya. Más környezetben, egy hasonlóan modern épületekből álló épült-együttesben biztos jól mutatna. Szerintem itt nem. (Úgy látszik, ez már csak így van itt: az eredeti templomot is egy szerintem oda nem illő, stílusában attól elütő toldattal bővítettek ki, ez majdnem kilencven éve volt. Most pedig ez készül...)