Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

KRÉTA

(#2909) 2017. május 15., hétfő

Úgy látszik, most jött el annak az ideje ami szerintem minden központosítás másnapján, ha nem még aznap időszerű lett volna (és amit a Főváros, amíg ő volt a Gazda, meg is valósított bizonyos szinten).

Egységes IAR-t, iskolaadminisztrációs rendszer kíván az NGM a Centrumos iskoláknak.

Volt persze erre már kísérlet, a Magiszter ilyen akart lenni de az inkább rémes volt, mint hasznos… A @Napló vagy hogy átkereszteltél, Neptun-Napló amit mi használunk, szerencsére kiköpött mása a KRÉTA-nak. OK, nem ismerem a hátteret, nem akarok gonoszkodni, de nekem úgy tűnik ez egy nagyon hasznos váltás lehetett a fejlesztőnek, mivel hogy feltehetően leporoltak, fazonigazítottak és ismét eladtak egy rendszer. Jól tették, főleg mert mivel nekünk azzal a váltással, hogy a KRÉTA rendszert kell használni szeptembertől, nem sok újdonság adódik majd. OK, biztosan tesznek új dolgokat bele a fejlesztők, de nincs adatmigrálás (de borzasztó volt is az az F2 vs. Magiszter koordinátarendszerben), nem kell megszokni azt, hogy a hétköznapi tennivalókat egészen másként kell majd vele csinálni.

Tavaly a KLIK-es iskoláknak az előzetes TTF kapcsán volt egy eligazítás, valami rejtélyes oknál fogva ott kellett legyünk (teljesen feleslegesen, nekünk akkor már közvetve az NGM, közvetlenül az NSzFI volt a gazdánk). Ma is volt egy hasonló, ma a Petrikben. Biztosan nagyon hasznos volt azoknak akik más rendszert használnak, de én sok újdonságot nem hallottam. Na jó, a felét végigszunyókáltam (ha úgysem mondanak újat, akkor miért ne), de a másik felén sem… :)) Szeretem az olyan tájékoztatókat, amin elmondják, mi lesz… Legyen – aztán majd meglátom, ha csinálni kell majd kérdezek… De így előzetesbe…? Sok értelmét nem láttam.

Mindegy, a parancs az parancs. Oda kerekeztem, ahogyan fentebb említettem volt, az előadásnak a felét végigbóbiskoltam, aztán vissza kerekeztem. Nagyjából ennyit a tájékoztatóról.

Biciklivel mentem, jöttem. Most nem mentem járdán, mivel az tilos. Mit mondjak, az Orczy úton vagy a Thököly úton tekerni a péntek délutáni csúcsforgalomban erősen adrenalintermelő élmény! Viszont szabályos. Viszont nem unalmas! De végül is baj nem lett, még el sem áztam pedig borult az idő, kicsit odafelé szemerkélt is, visszafelé nem. Sajnos viszont – hűl megint az idő…

KRÉTA? Majd meglátjuk, ha kell használjuk… Előre nem tűnik veszélyesnek, szenvedésnek, macerásnak a váltás. A többi meg menet közben kiderül.

Pályaválasztási kiállítás

(#2452) 2013. október 15., kedd

Pályaválasztási kiállítás: ezévben a szellemdús, ötlet-teli „Szakmázz!” nevet találta neki egy feltehetően szuperintelligens marketing-zseni... Tavaly is volt ilyen, akkor kimaradtam belőle de most nem. Csütörtökön és pénteken, október első hetében rendezte meg, azt hiszem Budapest Főváros Kormányhivatala és talán valami Nemzeti munkaügyi Központ? Írnék pontosabbat, de furcsa módon a neten nem egyszerű rákeresni, igazáén tip-top anyag nincs is róla, egy PDF-et találtam csak semmi mást. Pedig legalább egy saját lapot a dolog megérdemelt volna, amire esetleg a résztvevők anyagokat tölthettek volna fel és amin biztosan belinkelték volna a saját intézményüket.

Kilenc után értem a Corvin Plázának a körút felőli végére. A földszinten egymás után sorakoztak a standok, kicsiny sátrak, az egyes iskolák rendezték ezeket be. Alig lehetett elférni: a forgalom itt mindig nagy, most leszűkült a sátrak miatt a tér és a forgalom is nagyobb lett. Ekkor telefonált rám Laci, hogy kint vannak a cuccok is, a diákok is, ekkor kérdeztem el hogy merre is, ekkor tudtam meg hogy a Pláza másik végén, egy nyílt tér közepén felállított sátorsorban kaptunk helyet. Ez persze nem baj: Laciék kivittek egy álványra szerelt, mérésekre gyakorlásra preparált Toyota Yaris motort, ez meg úgy ér valamit ha időnként be lehet indítani, azt meg a zárt téren sem nem lehetett volna fizikailag sem nem lehetett volna hisz' nem engedték volna meg.

A helyünk egyébként is eléggé frekventált volt, pontosan a színpad előtt... A színpadon fél tíztől fél ötig ment a műsor, ezer decibellel természetesen, na ez elég brutális volt. Valamit valamiért: pont a színpaddal szemben a műsorvezető – jó lenne nevén nevezni a srácot, egy harmincas évei elején járó valaki aki nagyon igyekezett mind öltözködésében mind viselkedésében igen trendi lenni, azaz elég sok hülyeséget beszélt; jó lenne meg is nevezni de sehol sem találok a neten anyagot rendeset erről, ott meg nem mutatkozott be (ha megtette, hát én nem hallottam), azaz egyelőre, a következő update-id marad az anonimitás – szóval a műsorvezető sokat emlegette az iskolánkat, pontosan emlegette hiszen a standfeliratból kellett csak elolvasnia. Krusó Marci, a standra kirendelt négy diák egyike „leszervezte”, azaz megbeszélte ezzel a műsorvezető sráccal, hogy délelőtt is, aztán később azt is hogy hogy majd délután is kitolják a motort a sátorból a nyitottam térre, ott pedig beindítják. Ez remek ötlet volt, azt hiszem az ilyen kiállítás haszna nem is a precíz tájékoztatás – bár a szórólapjainkon az is ott volt – hanem a figyelemfelkeltés, na az meg megvolt! Egészében szerencsés volt a helykijelölés, és a diákok kiválasztása is! Délelőtt is, meg később délután is, Bári Gyuri, egy másik diák volt az, aki a beindított motor mellett a műsorvezetőnek ezt-azt elmondott. Egészében nagyon-nagyon jól vette ki magát, hogy volt legalább két olyan időpont amikor az Iskolánk volt a nap szereplője, sőt főszereplője!

A műsort dr. Pesti Imre nyitotta, ő ha jól gondolom a Budapesti Kormányhivatal vezetője. Szépen, kiegyensúlyozottan, nem hosszan beszélt, arról szóltak a szavai amiről kell: rossz trend hogy mindeki orvos ügyvéd vagy mérnök akar lenni, az iparos munka, a szakmunkás tevékenység nem csak elrölcsileg elismerésre méltó, de biztos megélhetés, hosszú távú perspektíva lehet, ha a fiatal jól választ. Rendes beszéd volt, rövid, lényegre törő, azt és csak azt fejezte ki amit itt és most kell. Utána egy egészen fiatal ember beszélt: a nevét elfeledtem, és mivel rendes anyag a rendezvényről nincs, sajnos őt sem tudom néven nevezni. Főigazgatónak nevezte a műsorvezető. Na, megtaláltam a neten, a logó is ott volt a színpadon: persze hogy hosszadalmas a neve, Nemzeti Munkaügyi hivatal, persze hogy a szak- és felnőttképzésre katinva a NIVE lapja tűnik fel... Azt viszont nem találom, hogyan is hívják a főigazgatót – még abban sem vagyok biztos, hogy ő volt-e a második megszólaló, a műsorvezető nyeglesége ugyanis abban biztosan megnyilvánult, hogy a „főigazgató”-t kétszer is elmondta (tetszett a szó neki), azt azonban hogy minek is a főigazgatója, egyszer sem, pedig akkor figyeltem! Ez a fiatalember viszont nem beszélt jól. Már a megjelenése sem volt helyes. A Kormányhivatal vezetője egy idősebb úr, rajta az öltöny-nyakkedő természetesnek hatott, ezen a fiatalemberen azonban túl csicsás volt: egy üzleti megbeszélésre OK lett volna, itt hivalkodóan sok volt. Amit mondott, semmi sem volt, ami volt meg nem kellett volna... Elmondta előtt azt, amit a Kormányhivatal vezetője, aztán hozzátette, ő eredetileg villanyszerelő és látják, még villanyszerelőből is lehet főigazgató. Ez nagyon fals volt, hiszen az egész rendezvény arról szólt, hogy a fiatalok legyenek például villanyszerelők, mert hogy kell az annak aki alkalmazza majd őket, és kell nekik hiszen egy jól választott szakma (ezt már én teszem hozzá: ahol a szakma akarja a fiatalt és a fiatal is a szakmát), életre szóló választás, biztos megélhetés lehet. (Sajnos, nem biztos hogy idehaza, de hát ebben azt hiszem, komoly felelőssége van mindazoknak akik a dolgokat az elmúlt több mint 20 éve alakítják) szóval egy jól választott szakma fontos is, jó is, ne má', hogy az legyen a perspektíva, hogy ma szakmát választ a fiatal majd aztán, aztán jogot, műegyetemet, a csuda tudja mit végez és fehérgalléros lesz. Pedig a második beszélő, a fiatalember szavai ezt a mézesmadzagot cibálgatták szóban – szerintem roppant helytelenül!

A rendezvény tehát nagyon hangos volt számunkra, számomra... A stand pont a színpaddal szemben. Hideg volt, október eleje nem szokott ennyire cidris lenni. Viszont, és ez jó volt, tiszta szép idő is volt, ragyogóan kék éggel, amennyire a városban lehet, tiszta levegővel és szikrázó napsütéssel... Szerencsére a sátrak közé nem fújt be a szél és szerencsére nem is volt erős a szél, de így is kegyetlenül átfáztam délutánra.

A műsor? Kétszer ment le sőt voltak olyan számok amik háromszor. Majdnem mind kapcsolódott az iskolán keresztül – nem a képzésen keresztül – egy-egy iskola tanulói szerepeltek. Volt néptánc, ének, artista szám (igen, ilyen iskola is volt kint a kiállításon), aranyos bohóc szám, zsonglőr... És volt valami jojós mutatvány, ami és az amerikai focista fiúk sehogyan sem kapcsolódtak sem képzéshez sem iskolához. Nem tudom, miként kerültek ide, lehet hogy valami árukapcsolás, valami szponzoráció...

62917

A Corvin-mozi a Körútról. Emögött van az a pláza ahol és – ami minket érintett – ami mögött a kiállítást megrendezték.

62916

A Corvin pláza, az a mozi mögött van...

62911

dr. Pesti Imre, a Budapesti Kormányhivatal vezetője megnyitja a rendezvényt

62941

Bári Gyuri, Újvári Zoltán Szilveszter (Zola – köszönet ak ommentért) a műsorvezető... Délután a Yaris motort a nyílt térre kitolták és beindították, akkor mindenki ránk figyelt :)

Négy után jött meg Zsolt a Toyota-val, az apróságokat bepakoltuk, a motor meg a nagyobb kiállítási tárgyak, amiket mozdítani is nehéz, maradtak. Egy srác másfelé ment így pont befértünk, behoztuk a cuccot a suliba de lepakolni nem kellett, mivel hogy a rendezvény kettő napos, pénteken reggel egy az egyben megy is ki. A srácok ugyanazok lesznek, pénteken én nem leszek kint.