(#2796) 2015. november 13., péntek

A suliban ezen a héten tartjuk a nyílt napokat. Ennek évek óta ugyanaz a menetrendje. Valaki reggel nyolc és kilenc között egy előadást tart a megjelent (leendő) tanulóinknak a mostani nyolcadikosoknak és a szüleiknek. Ezután kettő, ha elegen vannak akkor három csoportban körbevezetjük őket az iskolában, elmondunk sok mindent amit elmondani fontosnak tartunk remélve, hogy a következő beiskolázási szezonban nem lesz létszám problémánk (eddig nem volt).

Ebben az esztendőben két nap akadt ezzel tennivalóm. Szerdán én tartottam a bevezetőt. Tóth Laci PPT-jét kértem el és csináltam egy ODP-t, a PPT tartalmát majdnem teljesen átmásolva, kicsit átszerkesztve. Kihagytam pár képet ami szerintem nem mond újat és egy diára egymásra tettem másik párat ami szerintem egyetlen gondolati egység. (A laptopon, ami a díszteremben van, nem volt persze LibreOffice, előtte levő nap kértem meg Győzőt arra, hogy tegyen fel rá LibreOffice-t. Mint mindig ha feladat adódik, először jól körüljárta, hogy miért nem lehet, 5-öst feltenni XP-re nem lehet. [Nem tudom, tényleg nem lehet-e] „Szerencséjére” nekem a 4-es sorozat is jó, ha másnap reggel nyolcra megvolt az is!)

Reggelre meglepően sokan lettek. A többi előadást Tóth Laci tartotta, neki nem kellett mikrofon – ő tudja – nekem kellett, furcsa azzal beszélni, de meg lehet szokni. A másik eltérés, hogy nekem nem folt elegendő a prezentáció a beszédhez, ki is kellett nyomtassam ráadásul jegyzet módban: a diára az elmondandók nem kerülnek ki, csak vázlat (és sok kép), az emondandó majdnem teljesen egészében a jegyzet részre kerül ki és csak papíron van meg. Így persze – főleg ha ilyen, csak egyszer elmondandó dolgot kell elmondani – bele-bele kell a papírba pillantani (ha jól van a szöveg tagolva, nem olvasni csak belepillantani), viszont cserébe nem a saját diáiról olvassa le az ember a mondanivalóját.

Mindezzel együtt is sok lett! Nyolctól negyed tízig tartott, elég lett volna fél óra is! Ha jövőre tarthatok ilyet, meg kell húzni az anyagot, a kevesebb több lenne, most egyértelműen túl sokat szövegeltem! Azután viszont már ezzel nem volt dolgom, aznap mások kísértek. Nekem tegnap, csütörtökön adódott ilyen feladatom, egy csoporttal kijelölt pár osztálytermet és műhelyt látogattunk végig. Az itiner amit ehhez használtunk elég jó volt, bár szerintem lehetne jobban egységekre tagolni (a diesel, a benzin műhelyek és a villamossági műhely egy egység, pedig, bár valóban egy szinten vannak nem egészen ugyanaz mivel utóbbiban még a közismeretiseknek is van gyakorlat előbbiekben csak a szakmai képzés folyik). Kimaradt az alapgyakorlatos műhely, legalábbis az itinerből – papír ide vagy oda, én elvittem a csoportot oda, hiszen a nyolcadikosok szűk egyév múlva ott fognak dolgozni, már persze ha hozzánk jönnek. A kicsiknél ideális annak a bemutatása is – meg is tettem – hogy a mieink egyen munkaruhában, fehér (!) pólóban dolgoznak, tisztán, fitten, fessen! (Sok az anyuka ilyenkor, nekik egészen biztos tetszik ez.) Ez is elég sok lett, bár az én csoportom indult legkésőbb de nem annyival, többel fejeztük be később, a legtovább tartott. Mindegy, legalább alaposak voltunk! Azt pedig csak remélni meri az ember, hogy lesz ennek hasznosulása, amikor a jelentkezési lapokat töltik, adják fel a mostani nyolcadikosok.