(#2801) 2015. november 24., kedd

2801--office365-0

Nosza, ha már ilyen kedvesen üdvözöl...

2801--office365-1

Akkor rajta – bár ha jólemlékszem ezen képernyő után még molyolt egy sort...

2801--office365-2

Nos, a megszemélyesítéssel még vannak gondok bár az legyen a legnagyobb baj...

Még pénteken volt… Olvastam róla egy levlistán, arról hogy tanároknak ingyenes. Ugyan nem használok Microsot Office-t, a LibreOffice nekem teljesen és tökéletesen megfelel (sőt!), de soha sem lehet tudni: hátha egyszer kell, azonnalra kell, akkor biztosan nem lesz idő letölteni, telepíteni.

Egy megadott WEB lapon kellett regisztrálni, nevet e-mail címet és azt hiszem oktatási azonosítót megadni. Erre egy levélben kapott azonosítóval (ami inkább e-mail címnek néz ki) meg jelszóval feljelentkezni és már mehetett is az Office365 letöltése, telepítése.

Ahogy az egy korszerű (és Microsoft! ;)) programnál kell, a megfogalmazás homályos, nem derül ki hogy desktop vagy felhős alkalmazás lesz. A letöltésből és főleg a telepítésből inkább az valószínűsíthető a folyamat során, hogy az egész desktop aklkakmazás leköltözik a gépre. Fogalmam sincs, milyen sávszélességre tervezték, a suliban csináltam az ottani asztali gépemre, az ottani sávszélesség eléggé meglehetős – iskolai viszonyokat tekintve legalábbis – de mégis azt írta folyton ki, hogy tovább tart és hogy kicsi a sávszélesség.

Nem baj, időm volt rá, háttérben elvolt… Kicsit azért zavaró volt, hogy egy ODS-t nyitva (természetesen fájl kezelőből, TotalCommanderből), máris az Office365 (vagy az Office2013?) táblázatkezelője szólalt meg, máris magához vette a kezdeményezést, bár hogy minek üti az orrát a program a nagyon dolgába és mi a csudát akar az ODS-sel azt nem értem. Tény, hogy a település után vissza kellett adjam rendes program, a LibreOffice megfelelő elemei számára mint végrehajtó programnak a megfelelő kiterjesztéseket, típusokat.

Nagyon sokáig tartott a település (pedig, hála a rendszergazdának az asztali gépem elég gyors!) de volt ideje. Miután lenyugodott, kipróbáltam, azzal a modullal ami a legrosszabb a LibreOfficeban (talán nem is nevezném komponensnek, ugyan használni nem használtam, de nem hallottam a Base-ról jókat) szóval az Access-szel próbáltam ki. Elindul, korrektnek látszik – de egyelőre ennyi, csak feltelepítettem „jó lesz még valamire” alapon, ha dolgozni kell akkor rendes programot használok ;-)