Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Office365

(#2801) 2015. november 24., kedd

2801--office365-0

Nosza, ha már ilyen kedvesen üdvözöl...

2801--office365-1

Akkor rajta – bár ha jólemlékszem ezen képernyő után még molyolt egy sort...

2801--office365-2

Nos, a megszemélyesítéssel még vannak gondok bár az legyen a legnagyobb baj...

Még pénteken volt… Olvastam róla egy levlistán, arról hogy tanároknak ingyenes. Ugyan nem használok Microsot Office-t, a LibreOffice nekem teljesen és tökéletesen megfelel (sőt!), de soha sem lehet tudni: hátha egyszer kell, azonnalra kell, akkor biztosan nem lesz idő letölteni, telepíteni.

Egy megadott WEB lapon kellett regisztrálni, nevet e-mail címet és azt hiszem oktatási azonosítót megadni. Erre egy levélben kapott azonosítóval (ami inkább e-mail címnek néz ki) meg jelszóval feljelentkezni és már mehetett is az Office365 letöltése, telepítése.

Ahogy az egy korszerű (és Microsoft! ;)) programnál kell, a megfogalmazás homályos, nem derül ki hogy desktop vagy felhős alkalmazás lesz. A letöltésből és főleg a telepítésből inkább az valószínűsíthető a folyamat során, hogy az egész desktop aklkakmazás leköltözik a gépre. Fogalmam sincs, milyen sávszélességre tervezték, a suliban csináltam az ottani asztali gépemre, az ottani sávszélesség eléggé meglehetős – iskolai viszonyokat tekintve legalábbis – de mégis azt írta folyton ki, hogy tovább tart és hogy kicsi a sávszélesség.

Nem baj, időm volt rá, háttérben elvolt… Kicsit azért zavaró volt, hogy egy ODS-t nyitva (természetesen fájl kezelőből, TotalCommanderből), máris az Office365 (vagy az Office2013?) táblázatkezelője szólalt meg, máris magához vette a kezdeményezést, bár hogy minek üti az orrát a program a nagyon dolgába és mi a csudát akar az ODS-sel azt nem értem. Tény, hogy a település után vissza kellett adjam rendes program, a LibreOffice megfelelő elemei számára mint végrehajtó programnak a megfelelő kiterjesztéseket, típusokat.

Nagyon sokáig tartott a település (pedig, hála a rendszergazdának az asztali gépem elég gyors!) de volt ideje. Miután lenyugodott, kipróbáltam, azzal a modullal ami a legrosszabb a LibreOfficeban (talán nem is nevezném komponensnek, ugyan használni nem használtam, de nem hallottam a Base-ról jókat) szóval az Access-szel próbáltam ki. Elindul, korrektnek látszik – de egyelőre ennyi, csak feltelepítettem „jó lesz még valamire” alapon, ha dolgozni kell akkor rendes programot használok ;-)

Klikstat

(#2461) 2013. november 15., péntek

klikstat

Pontosan ez a képernyő nem sokáig volt fenn, de körülbelül ugyanez van most is kint: körmondatok arról, hogy hát lassú és nehéz használni (még az összeomlás is idézőjelben van), emlegetése egy táblázatnak ami sehol sincs, és egy főigazgatói levél ami technikailag semmit sem mond, és még a sortördelése is csúnya!

klikstat2

Ha be sem lehet lépni, akkor nincs gond, nincs túlterhelés: pénteken délelőtt már hiányzik a képernyő felső részén levő három naracsszínű csik jobboldali eleme. A középső a FAQ (semmitmondó, ráadásul elmosódott betűkkel olvashatatlan is), a jobb oldali a kitöltési útmutató... De kitöltést nem lehet kezdeményezni :(

Tulajdonképpen várható volt, nem is az az érdekes hogy most feladat lett hanem az, miért csak most...

A KLIK is elkészítette a maga statisztikai adatgyűjtő programját. Nem számít, hogy létezik hivatalos, törvény (nem rendelet, nem főigazgatói utasítás hanem törvény) által elrendelt adatszolgáltatás, a KLIK csinált sajátot. Az sem számít, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb korábbi iskolafenntartó, a Főváros évek óta fejleszt adatkezelő rendszert ami most is üzemel, az intézmények egy körére nézve feltöltött – akár annak a kiterjesztése is lehetőség lett volna... Nem nem, mindenképpen újat kell csinálni! Persze hogy a Microsoft alkalmazását használja – régen volt az a december legvége, amikor rajtaütés szerűen kellett kommunikálni arról, mennyire nem egészséges ha a közszféra egyetlen piaci szereplőtől függ. Persze hogy WEB-es form kitöltése a feladat, persze hogy táblázatos dolog. És persze, hogy senki sem számolt, amikor a feladathoz eszközt terveztek. Nem pár falusi kis iskola adatkezelését kell megoldani hanem a KLIK összes iskoláját. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, persze hogy napokat hagytak határidőnek, had kelljen az amúgy is nagyon nagy, több ezres bejelentkezésnek egy vagy kettő napra koncentrálódni, ha a net sávszélessége bírná, majd a szervere fogják visszautasítani a nagyon nagy mennyiségű kiszolgálási kérelmet.

Maga a feladat nem lenne komplikált, sima kétdimenziós dolgok, meg kell adni osztályonként a képzés jellemzőjét és specialitásait oszt ennyi. Menne az, ha lehetne vele dolgozni, de most már hajnali négykor is csak jojózik itten. OK, a szerdai feladatelrendelés ami csütörtök (!) délután négyre rendelte kitölteni, felesleges pattogós katonáskodásnak bizonyult és mivel tudjuk egy ideje, hogy bizony a tények makacs dolgok és egy fránya szerver 5900 kérést egyszerre nem fog kiszolgálni, a határidő hétfő délutánra módosult. Hja, ha ma is meg hétvégén is csak a körpepörgőforgó izé lesz és munka nem lehetséges, akkor ez is csak halottnak a csók... Nem tudom, miért nem lehet a hibákból tanulni, a KELLÓ-féle kudarc nem volt intő példa? Nem tudom azt sem, hogy kik lehetnek a másik oldalon az informatikusok, mindenesetre fura, hogy ezév januárjának első napján amikor friss volt a KLIK honlapja, hát az is elég érdekes volt...