(#2905) 2017. május 10., szerda

Már régóta akartam írni a „Kis- és középvállalkozások ügyintézője” (röviden ez a KKV) képzésről, majd lehet, meg is teszem, de most olyat hallottam ami nagyon felbosszantott – és sajnos lehet, elég rosszul jöhetek ki belőle.

Informatikát van lehetőségem tanítani. Ez nagyjából a közismereti (közép- vagy emelt szintű) érettséginek felel meg, adatbáziskezelés nélkül, természetesen programozás nélkül). A csoport létszámok, az a létszám akik tényleg járnak, nagyon kicsik. Az egyenes félévesek olyan másfél hét múlva vizsgáznak. Az egy dolog, hogy az illetékes Hatóság (nem akarom leírni a nevét mert még kapok a fejemre hitelrontásért) csak olyan egy másfél hónapja tett közzé minta vizsgafeladatokat. Ennek hatására sajnos megcsappant a vizsgázói kedv. Pedig fontos lenne, hogy sokan, hogy lehetőleg mindenki vizsgázzon. Ez persze csak illúzió, a beiratkozottak egy részét soha egy másik részét csak az első pár alkalommal láttuk. Ki ezért, ki ezért elmaradozott. Ez felnőttképzésben azt hiszem nem szokatlan, ám a minta vizsgafeladatok publikálása után még olyanok is visszaléptek attól, hogy vizsgázzanak, akik korábban a vizsgát biztosra mondták.

Ha lehet fokozni, megtették: most, másfél héttel a vizsga előtt jelent meg a módosított minta vizsga feladatsor gazdasági ismeretekből, ami állítólag nehezebb, mint az előző. (Ha könnyebb lett volna, akkor is piszokság lett volna a módosítás, hiszen a korábban publikált nehézségű feladatsorok alapján dönthetten nem kevesen úgy, hogy nem vizsgáznak.)

Azt hiszem, úgy gondolom, feltételezem, ha az első turnus lement, ha az egyenes félévesek levizsgáztak, értékelik majd a képzést. Azt nem tudom, szerepel-e majd az értékelésben az, hogy késve indították, tehát nincs meg, egészen egyszerűen nincs meg az ígért óraszám (amikor ezt felvetettem, az volt a javaslat, hogy egyéni konzultációval ki lehet pótolni), az értékelésnél nem tudom, hogy szerepel-e majd hogy nem volt nagyon sokáig kimeneti követelmény, szerepel-e az, hogy a tematika is elég zavaros (informatikából címszavak egész halmaza!), és szerepel-e majd az értékelésben az hogy most, ennyire későn jelentősen módosult a kimeneti követelmény. Az viszont tartok tőle, szerepelni fog hogy a mi, a képzésen tanítók munkáját marasztalják majd el, mert persze kit lehet elmarasztalni mint Nemecsek Ernőt (azaz nemecsek ernőt)!

És ha ez nem is történik meg: a tapasztalatok, félek, erősen csökkentik majd a kedvet e képzés iránt, félő, hogy ősszel érdeklődés és jelentkezők hijján nem fog indulni csoport.

… amit igen nagyon sajnálnák…