Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

eLEMÉR

(#2748) 2015. február 20., péntek

2748--elemer

Az eLEMÉR nyitólapja

A betűkép ilyen, nem én írtam el… Évente megkeres az OFI minket, gondolom sok vagy talán minden iskolát, hogy vegyünk részt – na ezt ki kellett a honlapról másolnom, hogy szabatos legyen – szóval hogy vegyünk részt abban a felmérésben, amely az információs kommunikációs technológia, az IKT iskolafejlesztésben való alkalmazásának állapotát hivatott felmérni.

Hirtelen felindulásból csak nagyon erős, nem szalonképes szavakkal tudnám leírni azt, ami erről eszembe jut. A gépeink folyamatosan öregednek el. Új gép beszerzése tilos. Pénz erre nincs (kisebb dolgokra, fontosabb dolgokra sincs). Amink van, folyamatosan amortizálódik – ez természetes – és még a szinten tartás sem lehetséges, nem hogy fejlesztés, nem hogy lépéstartás azzal ami korszerű, nem hogy a mai átlagos és a nálunk meglevő közötti már nem is rés de szakadás méretének csökkentésére sincs semmi forrás. Ez egy közoktatási intézmény esetében finoman szólva is, nem természetes.

Abnormális!

Azt nem tudom, természetes-e, hogy ilyen körülmények között hosszas vizsgálatok tárgya legyen, hogy az elöregedő, lassan a használhatóság határára kerülő eszközparkot miként mire mikor és kik használják… Nem tudok nem arra gondolni erre fel, hogy biztosan jó az ilyen felmérés, monitoring, a csuda tudja mi a trendi kifejezés erre, biztosan jó mert lehet erre projektet szervezni, lehet ezt mint egy résztevékenységet, valami intézmény portfliójában szerepeltetni (és akkor az intézmény ezzel is fontosabb lehet), és ami talán a leglényegesebb, pénzeket lehet lehívni, megszerezni ennek a „feladatnak” az elvégzésére…

(Eddig sikeresen elsumákoltam a feladatot és minden erőmmel azon leszek, hogy ez így is maradjon, már csak egy hetet kell kibekkelnem...)

Parasztvakítás

(#2341) 2013. március 05. kedd

(Na most bezzeg nem okozott gondot a cím) Most, percekkel ezelőtt jött a levél (hajnali ötkor, de hát automata), miszerint az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) egy TÁMOP-os projekt (3.1.5-12-2012-0001 ja és kiemelt projekt ám!) keretében felmérést végez arról, hogy az iskolavezetők és pedagógusok miként vélekednek az új pedagógus életpályamodellről és átalakuló szaktanácsadói rendszerről.

Csak tudnám, mi a nyavalyának kell ezt felmérni...?

„Az oktatási rendszer eredményességében meghatározó szerepük van a pedagógusoknak” – szép mondat, csak éppen a kutyát nem érdeki azok véleménye akik csinálják azt amit mások irányítanak. Kit érdekelt annak idején, hogy a gyakorlat visszaigazolja-e, miszerint alapvetően gyakorlati manuális készségekkel rendelkező diákok százezreinek kell érettségi tenni mert az általuk választott szakmát, nálunk pl. az autószerelést, érettségihez kötik, amikor pedig ebben a szakmában is a csere és nem a javítás a domináns mára, nem a hibakeresés? Kit érdekelt hogy a bütyköléshez tényleg elhivatott gyerekek semmi gyakorlatot nem kaphattak, csak gimnazista anyagot? Kit érdekelt másfelől, hogy az autószerelők vizsgaanyagában az autómosás domináns anyag? (Ez sajnos nem vicc!) Kit érdekelt, hogy az elméletigényesebb autóelektronikai műszerész nem tanulhatja a technikusi ráépülést de a kevésbé elméletigényes autószerelő viszont igen? Ki a csudát érdekelt, amikor TISzK-eket fundáltak, hogy térben és pedagógiai gyakorlatban olykor fényévekre levő iskolák „összehegesztése” mihez is vezet? Vagy hogy a közoktatásból is legyen példa, kit érdekelt hogy a18 éves tankötelezettségnek mik a negatív hatásai? Ahogyan az kit érdekel most, hogy a 16 évre leszállított korhatár ami az iskola számára pozitív hatásokkal is jár, milyen hatással lesz a közoktatásból így kiesőkre – nem kikerülőkre, kiesőkre – nézve?

Ugyan már... Egyáltalán senkit!

Az oktatásirányítás azt hiszem, zsigerileg arra való hogy a saját ötleteit megvalósítsa, ugyan már mikor érdekli mondjuk egy minisztériumi döntéshozót (döntés-előkészítőt), hogy a béka segge alatt ezer kilométerre kinek mi a véleménye? Erre rakódik még az egyes adminisztrációk toleránsabb vagy kevésbé toleráns alap-attitűdje. Per most ez nagyjából annyit jelent, hogy ez a felmérés legfeljebb csak legalizálja azt amit keresztülvernek. Mert hogy keresztülverik az tuti! Persze semmi sem haszon nélkül való: az OFI megkapja majd a pénzét a projekt rendes levezényléséért, ami amúgy rendben is van – arról, hogy az általuk készített nemtudoménmi a szemeteskosárban végzi, arról viszont tényleg nem ők tehetnek...