(#2431) 2013. augusztus 16., péntek

62445

 

Ha jól emlékszem, hétfőn reggel volt ez a reggeli, Ürömön...

A kenyér már száraz volt, frisset még nem vettem, a hűtőben volt tojás, a kávéhoz vettem tejet korábban. A közeli kisboltból meg vettem tejfölt meg sajtot – szóval minden megvolt hozzá, csak a lustaságomat kellett leküzdeni

Az olajat tettem oda elsőre forrósodni, annak kell idő... Aztán egy mélyebb tányérba feltörtem három tojást. Só került bele, meg egy kis tej – teföl talán jobb lett volna de azt csak azután vettem meg hogy elkészült – és alaposan összekevertem. Ezután mehetett bele az első kenyér, ami miután színéről felitta magát, fonákjáról is beáztatásra került. Ekkorra az olaj is megforrósodott, mehetett bele a kenyér. Amíg a színe pirult, betettem a következő kenyeret is a tojásba, majd előkerestem az öblös porcelántálat. Ment az aljára egy papírtörlő, hogy feligya az első kenyérből kicsepegő olajat, majd megfordítottam a sülő kenyeret. Aztán az éppen beáztatott kenyeret is, ekkorra elég forró lett az olaj ahhoz hogy eléggé megsüljön az első kenyér, az jöhetett ki a tálba, rá még egy papírtörlő és azután, hogy visszamelegedett kissé az olaj, mehetett be a második kenyér. A harmadik kenyérnek éppen elegendő volt a tojás, szépen kiürült a mélytányér, az eddigre elég forró olajban meg gyorsan sült meg a második kenyér, forgatás után kis várakozás után mehetett a tálba, erre is papírtörlő és mehetett be az olajba a harmadik, az utolsó kenyér.

Egészében hamar megvolt. Ez volt az a pont ahol elgondoltam, hogy ha már ennyit vacakoltam vele, lehetne tejföllel és reszelt sajttal még javítani rajta. Eddigre már hét óra lett, elballagtam abotba és vettem. A sajt puhább volt mint gondoltam, a reszelés kicsit macerás volt de meglett.

A végeredményt – kissé teátrális beállításban – a kép mutatja. Az íze remek volt, ás már amikor nekiálltam kétszer ennyit akartam csinálni, jó hogy nem tettem, ez így egy kiadós reggeli!