(#2348) 2013. március 26. kedd

Infó óra, csütörtökön első és második órában. A hétfőivel ellentétben ez abban a teremben lehet ahol majdnem ideálisnak mondhatóak a körülmények, van mindenkinek gépe és van kivetítő is. (…) Mint régen, majdnem ideális körülmények között lehetett az osztályom kettő felének órát tartani. Előbb a németesek, azután az angolosok... Most hétfőre állítottuk be az osztályozó vizsgák első részét, amikor is adatbázis-kezelés lesz, még ezt gyakoroltuk kicsit... A vizsga közelsége miatt mind a két csoport érdeklődő volt, bár (sajnos) itt már erősen látszik a különbség a vizsgára készülők és az előrehozottat most tenni nem akarók között. Annyian annyi rosszat mondanak az előrehozott vizsgára. (…) Tárgya és osztály, csoportja válogatja, hogy igenis lehet értelme előrehozottat tenni, ilyen a nyelvi előkészítősöknek az informatika... Elég órájuk volt már a középszinthez, és a vizsga egészen markáns motiváció...

Ebben tehát azonos a két osztályfél. Csütörtökön, az osztályozó vizsgához ennyire közel egészen érdeklődőek voltak, nem kellett intellektuális értelemben vonszolni őket, sőt ők kérdeztek, hogy mit miért így és miként lehetne másként. Ez még azzal együtt is jó, hogy egyikük-másikuk kérdése elég ijesztő azért, mert azt mutatja, hogy a korábban ugyanezen elhangzott kérdésekre adott ugyanezen válaszokat nem jegyezték meg, ijesztő mert a vizsgához közel már nem ilyen kérdéseknek kellene felmerülni... De hát ez van, ezzel kell valamit kezdeni.

Nem volt viszont azonos a két osztályfél abban, mennyit is tudtunk elvégezni... Az egyik felével lassabban lehetett csak haladni, sok kérdés, sok alapvető kérdés volt ami persze hátráltat, de nem lehet nem megválaszolni, főleg ha a többségnek (lehet, mindenkinek) kérdés az a kérdés. A másik felével az elemi lekérdezések mentek, az összetettebbeket kellett magyarázni, és mert itt kevesebb a hülyéskedés, több az odafigyelés. Ideális lenne, ha úgy lehetne csoportbontani hogy minden csoportban legyen ilyen is, olyan is.

Talán majd jövőre – ha még lesz ilyen tárgy...