Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Huszonegyedikszázad

(#2814) 2015. december 18., péntek

Kedden jutott ez eszembe… Az első két minősítés lezajlott nálunk, a szakértők délután szkenneltették be a korábban az OH lapjáról letöltött PDF-eket, amiket kézírással töltöttek ki, aláírtak.. A szkennelt anyag is PDF-ben volt (bár ha jól gondolom ez ettől kezdve nem szöveg hanem kép!), majd ez utóbbi PDF-eket töltötték fel. Nem az jutott eszembe, hogy miért nem tudnak PDF-et több darabra vágni, több PDF-et egyesíteni, miért kell több fizikailag is különálló PDF-et a Hivatal lapjára egyetlen PDF-ben feltölteni, ezek (szerintem) apróságok. De az, hogy kell a papír és a kézi aláírás, na ez az ami szerintem avítt! A PDF nagyon szépen kitölthető elektronikusan. Aláírható – bár az egyetlen mód amit korábban próbáltam sajnos nem volt ingyenes – de hát a huszonegyedik században egy ekkora projekt, mint a pedagógus minősítés, nem bírta volna el hogy a szakértőknek kötelező elektronikus aláírást használni?

OFI kérdőív

(#2473) 2013. november 28., csütörtök

Kedden késő délután megkaptuk, az Iskola, e-Mail útján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szervezésében lebonyolításra kerülő, Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet által végzett felmérés híradását és linkjét. Erről maga az OFI pár napja már értesített E-mail útján. Én akkor a „Kukába vele!” jelzettel adtam tovább a kinyomtatott levelet, de elég erélyesen adták tudtomra, hogy nem ám: állítólag az OFI-val a pedagógus minősítések kapcsán lesz dolgunk, kell tehát a jó viszony.

OK, ha kell akkor kell.

Ettől persze a véleményem még nem lesz más: valami EU-s pályázaton pénzt szakított az OFI, most meg kell dolgozni a kalácsra meg a haboskakaóra valójukért ami korrekt. Az, még ha az egész felmérés, ami a pedagógus életpálya modell, illetve a pedagógus képzés, szakértő segítség valós megalapozottságát tűzi zászlóra, szerintem úgy hülyeség ahogy van.

Most már felesleges.

Mi a francot akarnak méricskélni, ha egyszer a törvény adta keretek között a rendelet valamit feketén-fehéren szabályoz? Mi a fene ha nem álságos csúsztatás, kamu-visszacsatolás az ilyen marhaság, kérdőíves kutakodás? Az elmúlt időszakok történései sok esetben, talán mindig azt támasztják alá, hogy aki dönt az dönt, nem érdekli azok véleménye, akiknek a döntés következményeit majd viselni kell.

Korrekt hogy az OFI-ban dolgozni karnak ha már pénzt szereztek: ám nem látom be hogy az ő pénzükért miért kéne nekem és a kollégáknak dolgozni! Lehet, stratégiailag hibás lenne, de olyan jó érzés lehetne megkérdezni, visszakérdezni az OFI-t, hogy a kollégáknak kérdőívenként mennyit is fizetnek az idejükért, munkájukért? Egyáltalán nem agyahagyott gondolat, a NetPanel hasonlóért nyereményt sorsol (aztán vagy sorsol vagy nem), egy másik, külföldi hely meg minden kitöltött kérdőív után valami aprópénzt felszámol egy virtuális számlán Egyik sem, másik sem igazi jövedelem de legalább gesztus!

De hát nem lehet feltenni az ilyen pikírt kérdést, a kérést teljesítjük, nem ellenkezünk. Tegnap jött a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet levele, akik a felmérést végzik. (Az OFI ezek szerint képtelen erre? Avagy csak a pénzből kellett jusson másnak is? Végül is ez a drótnak ezet végén mindegy, ezek csak olyan gonoszkodó gondolatok.) Tegnap jött a levél, hogy lehet kitölteni a vezetői és a pedagógus kérdőívet.

Nosza: tudjam is mi az ami ellen berzenkedek, reg-eltem a lapon egy pedagógusira, hogy kipróbáljam.

A bejelentkezés és a regisztrálás profi munka: kicsit szokatlan a saját és az anyám születési dátuma megadása az e-Mail cím után, de korrekt: szokatlan az is, hogy erre kapok egy e-Mail-t, de ettől függetlenül egyből meg lehet akérdőív kitöltését kezdeni. Más helyeken csak a mail-beli linken lehet belépni, azaz a reg-elés itt mintha felesleges lenne (később kiderült, nem is, mert piszok hosszú a kérdőív, a félbeszakított és folytatott – mert ilyet lehet – kérdőív kitöltéséhez tényleg kell a levélben küldött lehetőség.)

Amúgy a tartalom semmi meglepőt nem fogalmaz meg: az alapadatok felvételével kezdődik, mi a végzettség, mit tanít, mióta tanít, milyen iskolában tanít az, aki kitölti. Ez természetes, feltehetően majd a szép színes, attraktív diagramoknak ez lesz a vízszintes tengelyén. Jó is az.

Utána a kérdőív lényege, szerintem ezért csinálták: az a kérdéssor, ami a szakmai-pedagógiai képzésre, meg efféle izékre kérdez rá... Aranyos: minden vacakot a nyakunkba varrnak, burkoltam lustának és naplopónak deklarálnak: mi másra lenne ugyan jó az, hogy a letanított órák és a harmincét óra közötti időszakra nyilvántartást kell vezetni? Miért nem kell az oktatásirányítóknak mondjuk, minisztereknek államtitkároknak és államtitkár-helyetteseknek tételes munkanaplóban bizonyítani mi a fenével is töltik a napjukat és mivel pocsékolják a mi pénzünket? Kérdeznek, kell a véleményünk (mire is?), miközben lustának tartanak minket akiknek a körmére kell nézni, ne lopjuk á ma napot! Hja, és a médiában valakik hazudnak a körülményeinkről: másnak nem tudom betudni azt, hogy a sajtó most kommunikálja nagybetűkkel, miszerint kifizetik a túlórát, egészen kisbetűkkel teszi azután hozzá, hogy a harminckét óra felettit – amit persze a fenntartó nem enged – fizetik csak ki! Ügyes! Szóval legalábbis féligazságokat kommunikál a sajtó rólunk – aztán odatolják elénk, nesze mond el a véleményed olyasmiről, ami már törvényben és rendeletben rögzített, szóval szart se ér, ahogyan eddig semmiféle vélemény innen a mélyből nem befolyásolt döntéshozót ottan a magasban, de azért el lehet mondani!

Na ez az ami végtelenül bosszant!

Kitöltöttem a kérdőívet: valami hatvan, hetven item rémlik, sok, nagyon sok ráadásul sok ezek közül nem is ez vagy az esetválasztásos, sok vagy tucat soros féltucat oszlopos mátrix és – ez is profi munkára vall – az azonos irányú véleményt tükröző válaszlehetőségek helyét variálták, ne lehessen rutinból kitölteni talán azért? Ez is ügyes!

Mindegy: kitöltöttem, ez meg is van – mindenkinek ki kell tölteni – és legalább tudom, mi az ami nem tetszik. A forma a technika profi, ezt el kell ismerni, korrekt, jó, ám az, amiért ezzel egyáltalán foglalkozni kell, fenntartom: egy álságos dolog, egy felesleges hülyeség!