Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

LibreOffice

(#2923) 2017. július 8., szombat

Nagyon kedvelem, ha tehetem csak ezt használom. Nem mindig tehetem: a KKV-s képzésen például Microsoft programmal kellett tanítani (ez állítólag irodai programcsomag ;-)), szóval ha lehet, akkor a LibreOffice-t használom, de/és persze még a LibreOffice sem tökéletes.

Van egy szép nagy szövegállományom. Két tucat képpel, de a java szöveg. Kis híján 3 megabyte mára a mérete (ez az ODT tulajdonságait, a tömörítést ismerve nem semmi), 650 oldal, 3 millió karakter. Szóval combos darab. És még fokozni szeretném, ameddig csak lehet, ami benne van azt szeretném egyetlen állományban tartani.

Szerkeszteni bajos. Ha megnyitom akkor elsőre lapra tördel. OK, a szövegszerkesztőknek ez szokása, de hát időigényes (még egy i3-as 4G RAM-mal felszerelt gépen is). Azt viszont nem értem, hogy ha hagyom, ha lenyugodott őkelme, miért nem fogad el semmit a billentyűről jó ideig. És ezek sajnos percek… Akár beírok valamit, akár vágólapról beillesztek – semmi. Nincs hibaüzenet, nem marad a pufferben, hogy majd később beillessze, hanem elvész a nagy digitális feketeségben…

OK, ezt nem hoznám fel a LibreOffice használata kapcsán ellenérvnek, egy ekkora dokumentum minden program számára kihívás. Ettől még a LibreOffice Writer nevű szövegszerkesztőről nem fogok áttérni a Microsoft Word nevű programra… :)

Hibaüzenet

(#2854) 2016. február 28., vasárnap

2854--hibauzenet

 

Fantasztikus hibaüzenetekre képesek a programok (mondanám, hogy a Windows alatt, de ebben feltehetően az operációs rendszer nem ludas). A mellékelt képen a Mozilla Firefox egy üzenete. OK, lassú gépen futtattam (1G RAM Win7 számára nagyon vékonyka javadalmazás), nem is magában kellett osztoznia a gépen. Ám az üzenet értelmességét ez akkor sem vltoztatja meg! Síma hülyeség, bár az is igaz: ha korrektül elmondaná melyik modul melyik szegmensén találta a hibát, azzal sem lennék beljebb...

Szóbeli beosztás

(#2588) 2014. május 28., szerda

A célegyenes: tegnap azaz kedden elkezdtem az érettségi szóbeli beosztást csinálni. Mondjuk még korai, túl korai de kell, mert mind a négy bizottság elnöke – ki-ki másként – jelezte, hogy a dokumentáció áttekintése során szeretné látni a szóbeli beosztást is. Korai, tehát lesz benne felesleges többszörözés, el kell ugyanazt végezni többször is (amit igen utálok), mivel még nincs berögzítve minden tárgy minden dolgozata eredménye és ez befolyásolhatja a beosztást. Nem sokat, ez igaz, de az a kevés éppen elég fejtörést okozhat majd. Egyfelől akad majd aki ebből vagy abból a tárgyból nem is szóbelizhet, másfelől lesz akinek a matek éppen annyira sikerült hogy a vizsgát folytathatja, de szóbeliznie kell.

Szóval vizsgabeosztás, most már a szóbeli... A kétszintű sajnos ebben nem ad elég támogatást. Fontos segítség ugyan, hogy szépen szerepel benne kinek mi a vizsgafeladata, ha majd beírta Melinda az eredményeket akkor az is, ki bukta vagy ki akinek dupla szóbeli kell. De sajnos nincs benne időlépték, pedig lehetne... Nem tudom, a fejlesztőknek ez miért nem jutott eszébe? Persze a fejlesztők nem felhasználók és lehet, nagyon nem is kommunikálnak olyannal, aki a programot használja. Ez nem kereskedelmi program, hogy piaci versenyben kellene helytálljon és folyamatosan fejlődjön és nem is szabadszoftver, amit a jól végzett munka öröméért és a remek program dicsőségéért (meg még tudjisten miért :)) fejleszt aki fejleszt, ezt megrendelte a hatóság oszt jól van. Persze a teljes igazság az hogy: jó hogy van, enélkül adminisztrálni vizsgát nehezebb (mint például a szakmai vizsgákat). A szóbeli feleleteket egy adott időtartamra (15 perc) beállítva, a feleletek folyamatossága mentén, figyelve arra hogy a felkészülés 30 perc legalább legyen, talán nem lenne leprogramozhatatlan feladat.

Jó a kétszintű, mert segít abban, hogy ne maradjon beosztatlan diák, de az időlépték miatt Excel táblázatba teszem át, ez elég babra munka, ott még formázni is szoktam – az így elkészült beosztást mindig értékelik az elnökök (van aki arra, hogy javasolja az átalakítását, olykor elég alaposan – de hát ez van!)

Magiszter again

(#2495) 2014. január 16., csütörtök

Tegnap voltam az új (a nekünk új) iskolaadminisztrációs program egy bemutatóján. Az élmény pozitív is, negatív is.

Pozitív, hogy egyáltalán volt: kár, hogy ezt, hogy ilyet, sőt: hogy ilyeneket nem augusztus elején sőt talán még jobb lett volna ha tavaly májusban, júniusban tartanak. De hát ez egy komolytalan ország, ez Idiotisztán, itt ki lehet jelenteni, hogy az egyetlen iskolafenntartó megveszi a jogokat minden iskolának egy (korszerűnek mondott, nem tudom megítélni) iskolai adminisztrációs program használatára majd -- azt nem teszi kötelezővé, sőt időben nem is bocsájtja rendelkezésre, illetve az addig állami azaz közpénzből finanszírozott egyéb programokról való adatvesztés-mentes átállást a tanév kellős közepén, félévváltás során oldatja meg a technikaiakkal. (Ha semmi más, de kidobott pénz ez, pedig olyan gyalázatos módon kuporgatnak megalázó tételekkel, pl. WC papír beszerzéssel kapcsolatosan a Büntetés-végrehajtást emlegetve és poénhegyek gyártására alkalmas szitut teremtve a sajtónak...)

Röviden ugyanis ez a vergődés tárgya, a tegnapi bemutató inkább csak szépségflastrom volt, csak olyasmi ami alapján ez a tétel is kipipálható majd ha az államtitkár-helyettes, vagy mégi nkább szeretett nagyasszonyunk, a közoktatásért felelős államtitkár majd sajtónak szánt nyilatkozatokat tesz. Pozitív, hogy legalább volt ilyen... Akik tartották, egy Educatio nevű valami (nem pontosan tudom kik, mik ők de ott vannak mindig ahol kell :)) négy képviselője tartott rövid ismertető előadást és a program egyik fejlesztője volt jelen. Mondanom sem kell, előbbi négy előadó elég sok tételes hibával mondta el amit elmondott -- ezt nem én állítom, a programfejlesztő volt kénytelen kiigazítani őket.

Derekasan tették a dolgukat ők négyen, de sem elég idejük nem volt másra sem lehetőségük, hogy amit kell, mindent és elég alaposan végigmondjanak. Mindegy, ez van, ezt nem is rónám fel nekik, igyekeznek, biztosan őket is szorongatja az idő, megkapták a feladatot és egyszerűen csinálni kell, a határidő meg tegnapelőtt... Negatívum, hogy a rendezvény egyszerre akart alapszintű bemutató lenni és haladó ismertető a fogások a technikák bemutatása és ami ilyenkor szerintem még inkább veszélyes: a hallgatóságtól érkező kérdések megválaszolásával. Veszélyes azért, mert a jelenlevők mindegyike elég sokat használta már a programot -- a többségük ténylegesen, nem úgy mint én, a migrációval vergődő felhasználó --, azaz elég konkrét kérdéseik voltak amikre nem a négy Educatio-s kolléga hanem a programfejlesztő tudott megválaszolni (akinek imponáló volt a magabiztossága, fejből emlékezett dolgokra a programmal kapcsolatosan -- vagy ha nem is, de igyekezett magabiztosnak mutatkozni ami egy előadó részéről szerintem alapkövetelmény).

Szóval nem lehet egy ilyen bemutató a két óra alatt egyszerre mind a két véglet, ez megpróbálta. Kár, hogy csak elmélet volt, a gyakorlat minden elméletnél többet ér. Ért volna... Mindegy, erre futotta, ez is valami. Nagyon-nagyon pozitív volt viszont, hogy a végén egyedi kérdésekre tudott és volt hajlandó válaszolni a fejlesztő, aki igen alaposan ismeri a programjukat, és tudtam vele beszélni, ugyanis az általunk használt iskolaadminisztrációs programról nagyon kevesen akarnak átállni, talán pont mert annyira bonyolult. Azt ígérték, pont ennek a számunkra új rendszernek a fejlesztői, hogy mindent megtesznek hogy menjen, egészen annyira hogy a mi adatmigrálásunkkal kapcsolatos tapasztalatokat hasznosítják majd az ilyen programról átállni akaró kevesek segítésére. Azaz ez egyfajta minta lesz... Ez is jó -- bár bizarr, hogy a annak a tanévnek a közepén zajlik mindez, melyre megvették az új programot, a kellős közepén, nem legalább az elején vagy még inkább annak előtte...)

Szóval elment a nap kellős közepe ezzel a bemutatóval, hasznos volt, bár az elejét kissé untam a vége azonban nagyon hasznos volt: egészében jó, hogy ott voltam...