Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Karamellás tej és rádió

(#2836) 2016. January 15., Friday

Tegnap hallgattam a rádiót kifelé jövet, bringázás közben. Mindig hallgatom, a Slágerrádió tetszik, de sajnos kicsi rádió, feltehetőleg szegények (vagy igénytelenek?), csak Budapesten és ott sem mindenhol vehető. Úgy a Kolossy-tól délre elfogadható a minőség, onnan északabbra már nem, ott a Class FM-et szoktam halgatni. A zenéjük nem tetszik, a reggeli három agyhalott droidot sem tartom sokra, bár amit művelnek az tényleg hallgatható és mulatságos is (természetesen olykor eléggé alpári, de úgy látszik az ember már csak így van megszerkesztve.) Délután, kifelé Óbudán már csak azt tudom fogni. Akkor már sok duma nincs csak zene (vagy inkább „zene” - én annyira nem kedvelem). Tegnap egy nő volt műsorvezető, mit mondjak, nem fenyegeti az, hogy irodalmi (vagy matematikai) Nóbel díjat kap! A hideget emlegette meg azt, milyen jól jön a meleg ital ilyenkor, na gondoltam most jön valami orbitális ökörség a forralt borról. Nem, a karamellás tejről jött! Elmondta az az asszonyállat, hogy a cukrot pirulás közben nem szabad kavargatni (nem igaz!) meg azt, hogy csakis meleg tejjel lehet felönteni (ami szintén színes, szélesvásznú marhaság). Amíg a lányaim kicsik voltak, sokat csináltam ilyet, tételesen reggelente 99%-ban az az én dolgom volt. A cukrot nem hogy nem szabad de egyenesen kötelező kevergetni! Különben az alja szénné ég (ezek szerint a cukor nem jó hővezető és/vagy az olvadó cukorban nem nagyon működik a konvekció). Abban a műsorvezetőnek igaza volt, hogy borostyán sárgára kell pirítani. Azt nem tette hozzá, hogy mentül több a cukor (minél nagyobb adag készül), annál egyszerűbb elkapni a megfelelő pillanatot, mivel a kevés cukor gyorsan alakul át, a sok lassabban, bár ez attól is függ, milyen „erős” a gáz (a Főgáz ilyen szempontból konyha barát, olyan gyenge vacakot szolgáltat mint a hajnali gyermeksóhaj). Az viszont nettó marhaság, hogy a tejet melegíteni kellene előtte, ugyan minek… Én hidegen öntöttem rá, mondom sok ezerszer (!) csináltam, semmi gond nem lett belőle, szépen ki kell várni amíg a karamellizálódott cukor feloldódik, folytonosan kell ekkor is (mint a cukor pirulása közben is) kevergetni, amikor elkezd futni akkor huss – lehet a gázt lezárni. Sajnos, az arányokra nem emlékszem (pedig az legalább olyan fontos mint a technológia), a lányaim felnőttek, unoka még nincs úgyhogy ezt az okosságot momentán sok éve nem gyakorlom. De emlékszem a fontosabb dolgokra. Talán a műsorvezetőnek sem kellene olyasmit mondania amiről fogalma sincs, bár feltehetően a kereskedelmi média nem ilyesmit tart a legfontosabbnak...

Katyvasz

(#2780) 2015. július 17., péntek

Istenem, ilyen nincs… Reggel van, a teraszon ülök. Már virradt… Katinál szól a rádió és természetesen olyan hangerővel, hogy jobban hallom, mint ha itt szólna. Egy nagyon magabiztos férfi beszél. Nem beszél, majdnem kiabál! Történelemről beszél de amit művel, hát még nekem a hozzá nem értőknek is hajmeresztő! Attila hősiességéről beszél, Bizánc ostromáról. Elmondja, inkább kiabálja már, hogy ez hivatalos történelem… (Ezt többször fontosnak tartja megismételni, hivatalos…!) Attilának most éppen Szűz Mária jelenik meg álmában természetesen. (Ez Nagy Konstantinra hajaz…?) De az előbb még Jerikó is keveredett Bizánccal, nem tudom mire vélni, hogy arról hablatyol ez az eszement: Bizánc falai leomlottak amikor feltűntek az ostromló hunok (hja, mint Jerikó falai a trombitálástól), de a bizánci kőművesek gyorsan, hat hét alatt helyreállították, erre értek oda a hunok (nem kapkodták el), de hirtelen betegség ütötte fel a fejét a hunok között… Nem értem, de nem is arra való azt hiszem, hogy érteni lehessen… Most meg a francia határnál lovagol Attila, azt sem hiszem, hogy a negyedik században lehetett volna olyan hogy Franciaország… Most meg valami vár falainál tüzet raktak a hunok, erre a falak meg kettényíltak, ez meg a Vörös tenger meg Mózes mutatványának szabad átültetése? Hihetetlen… OK, tudom ez egy olyan ország ahol emberek hosszú sora adakozott, hogy szemműtétre legyen pénze – Izaurának, a fehér rabszolgalánynak! (És ebben a jó szándék még csak nem is ítélhető el, hanem bár az az „okosság”, hogy a valóságot egy szappanpárával összekeverik, na az egy másik kérdés…) Ernő bácsi megmondta annak idején, amikor 1977-ben az 1956-os eseményeket tanította nekünk – akkor még nem volt trendi forradalomról beszélni –, nos akkor elmondta, a magyarok az amerikai ejtőernyősöket várták akkor: biztos jeléül annak, hogy nemzeti sajátosságunk: azzal, amit szeretnénk helyettesíteni azt, ami van… Ez a katyvasz ami most a rádióban megy (most épen a gallok India déli részén éltek és Szent György Kínán keresztül vezette el őket valahova, most meg Buddha és Buda közzé tesz ez a derék eszement egyenlőségjelet, Buddha anyja maja királynő apja szkíta király volt), nos ez mind is ezt bizonyítja. Nincs persze ezzel semmi baj: az ostobaságot és a hülyeséget nem lehet, mi több: nem is szabad erővel és tilalmakkal nyesegetni, ami nem tilos azt szabad, szabad ennyi hülyeséget beszélni a rádióban… Bár azért az baj, ha valaki összekeveri a Hírügynökséget a Hírcsárdával… (Update: „Róma azután hogy Spartacus letelepedett Spanyolországban és ott öregedett meg, Róma azért azután is fenntarthatta a providenciákat!” Kész, ezt már nem lehet fokozni!)

Reggeli hangok

(#2620) 2014. augusztus 2., szombat

Szombat kora reggel van! Ürömön vagyok, kiültem a teraszra. Lekapcsoltam a TV-t (túl sokat megy), és kiültem a teraszra. Már virrad, már több a világosság, na jó még csak szürkület, mint a sötétség. Hűvös van (de nem hideg), a pizsama fölé jólesik az a thermo pokróc, ami rendesen és nyáron a szobai karfás szék támláján van és ami későősztől tavaszig amikor a melós mellett csak a hétvégeken van lehetőségem ide kijönni, amikor az alapon menő fűtés miatt rendesen áthűlt lakásban a felmelegedést várva nagyon jó szolgálatot tesz.

Nagy ilyenkor a csend... Tegnap esett, két zivatar is volt mindkét alkalommal rendes mennyiségű vízzel: csepeg a fák leveléről meg a szomszéd háza ereszéről (lyukas a csatorna). Katiéknál világos van, mindig nagyon korán hajnalban lesz világos, valaki tesz-vesz a konyhában. Megy a rádió is, de most nem hallom hogy mi megy benne, most nem megy ezer decibellel (gondolom a Lánchíd rádió), éppen csak azt, hogy szól. Nagy a csend, csak kakas kukorékolás töri meg – messze lehet, itt nem tartanak állatot. Kivétel talán csak a Radnóti utca és a Fő utca kereszteződésében levő hatalmas telek, a valaha nagyapai ház szomszédja, ahol a nagy, csupa sár udvaron rengeteg az állat: kecske, nagyon sok, majd' tucat disznó, csirke, talán még pulykát és birkát is láttam olykor ott. Na feltehetően a kakas ott van, nem hiszem, hogy közel's távol lenne. Ellenben kutya, na az majdnem minden portán van, és nem is csak olyanok mint a szembe-szomszéd nyolc hónapos kiskutyája, valami nagyon szőrös és nagyon fehér kis dög. Az összes kutya akik a keríts mögött vannak, majd megőrülnek, amikor a két kis srác (hét közben) vagy a két kis srác és anyjuk (hét végén, a kora reggeli futás után) sétáltatni viszik azt az apró jószágot. Szóval kutya sok van és olykor rákezdi valamelyik, jó messze és átveszi a másik, a harmadik a negyedik...

Aztán elcsendesednek mint per pillanat most is, már sem a kakas sem a kutyák nem hallatszanak csak a gerle a ház előtti diófán. Csak a víz csepegése a szomszéd ereszén meg az óra neszezése a teraszon... (Mondanám, hogy bár minden reggel ilyen lehetne – de tudom, előbb-utóbb ezt is megunnám.)

Reggeli vizit

(#2463) 2013. november 21., csütörtök

Reggeli vizit - az M1-es reggeli beszélgetős műsora.

A jók közzé sorolnám, vagy még magasabbra, de azért jó lenne ha azok akik kitalálták, tudnák mi a TV és a rádió között a különbség.

Ez egy kiváló, remek rádióműsor lenne - ezzel szemben a TV-ben egy asztal körül két mosolytalan öregúr egy hasonlóan mosolytalan műsorvezetővel beszélget történelemről.

Nem látványos - pedig a szó legjobb értelmében a TV a látványról szól, erre kell, kellene felfűznie szép okos gondolatokat.

A Reggeli vizitben van sok jó gondolat, de semmi látvány. Siralmas ami az „eladhatóságot” illeti, és ezt sem rossz értelemben értem. A műsor akkor lesz az aminek szerintem lennie kell ha van nézője, a műsor kutyafülét nem ér ha kevesek, ha hozzám hasonlóak nézik csak akiknek nincs más, mert momentán az UPC Direkt díjhátralék miatt korlátozott - ha nem tette volna, akkor a Viasat History-n néznék történelmi műsort ahol nem csak okosság de látvány is van. Ahol viszont semmi magyar történelem nincs - és a Reggeli vizit minden negatívuma mellett ez fontos pozitívuma, hogy megteszi amit másutt nem lehet látni-hallani, a magyar történelem részeinek ilyen feldolgozását.

Annál fontosabb lenne, hogy ezt úgy tegye, hogy sajnáljam, hogy munka közben nem láthatom, csak hallhatom. Most semmit sem vesztettem hogy semmi látvány, csak „hallvány”. Ami halvány...