(#2798) 2015. november 19., csütörtök

Olykor olyasmivel (is) kell foglalkozni, amit nem tart az ember fontosnak. Olykor olyasmivel is, amit simán hülyeségnek tartunk. A címbeli azonban messze visz mindent – trendi szókapcsolattal kimaxolja a hülyeséget, a hiábavalóságot.

A pillanatnyilag érvényes szabályozás szerint egy tanárnak (teljes állásban) minimum 22, maximum 26 órája kell legyen órarend szerint. Ezen felül, heti 32 óráig úgynevezett a „kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött része” az, amit könyvelni kell. Ebben érdekesebbnél érdekesebb dolgok vannak a törvény szerint. Ilyenek: foglalkozások, tanítási órák előkészítése, a tanulók értékelése, intézményi dokumentumok vezetése vagy az osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenység (van ennél kacifántosabb megfogalmazás is de a kutya fogja idemásolni mind).

Az természetes, hogy ahhoz, hogy valaki rendesen, tisztességesen elvégezze a munkáját, ha tanít, ezeket meg kell csinálja. (Ezt bárki tudja, aki nem csak rendeleteket ír ennek a szakmának a szabályozásáról de csinálja is.) Az elképzelhetetlen bornírtság, hogy erről árgus kimutatást is kell vezessen minden tanerő.

Az @Napló, amit már második éve használunk, erre lehetőséget ad. Minden hónapban mindenkinek be kell állítania nem órarendi foglalkozás időpontjára, mit is csinált. Ebből nyomtatok a következő hónap tizedike után egy csicsás táblázatot, amit lefűzünk, a kolléga aláírja és a feladat abszolválva.

De minek…?