Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Hajdúdorog, Jászapáti

(#2424) 2013. augusztus 10., szombat

Szombaton, 2013. augusztus másodikán mentünk Hajdúdorogra majd onnan Jászapátira.

Jó pár éve nyaranta megtesszük ezt az utat. A többes szám nem mindig ugyanazt jelenti: korábban apámmal mentem, volt hogy apámmal és Marikával. Tavaly, apám halála után nem mentem, ebben az évben pedig Rita és Ottó tartott velem.

Most keresgélem a korábbi írásaimban: 2006-ban vagy nem voltam, vagy nem írtam róla (az első valószínűbb). A 2007-esről van részletes írás itt. A 2008-asról is találtam írást, itt. A 2009-esről is találtam valamit itt (habár ez mintha csak képsorozat lenne aláírásokkal, még az sem derül belőle ki, hogy Marika velünk volt-e azévben). A 2010-es is hasonló, a képek dominálnak benne, szöveg nem sok, a cikk itt van. Végül (apámmal utoljára) 2011-ben voltunk, az arról írottak itt vannak meg. A 2012 pedig kimaradt...

Ebben az évben szombaton mentünk – a korábbi években mindig hátközben – mert Ritáéknak a hátközbe a jövő héten nem jó, ezen a héten voltak szabadságon. Hétre ígérkeztem hozzájuk de elvacakoltam az időt és csak fél nyolcra lettem ott. Az M3-ason mentünk odafelé, annak az elején még a városban tankoltam aztán elég eseménytelen volt az út.

62635

A kép az első megállóban készült, Ez az autópálya, M3-as egyik pihenőjében készült. Sajnos nem emlékszem melyik pihenő volt, nagy valószínűséggel a Rétaljai pihenő... A képen Ottó és Rita, valamint Mira :)

Eléggé messze egy pihenőben álltunk meg elsőre. Az időjárásra sok panaszunk nem lehetett, legfeljebb az hogy – kutya meleg volt. Mirában azonban van légkondicionálás, szerencsére...

62636

A kép Hajdúdorogon, a Gyep utca 7 szám előtt készült, ezen a most már felismerhetetlenül gazos elhanyagolt telken volt az anyai nagyszüleim háza...

Először a Gyep utca 7. számot kerestük fel, itt már nagyon-nagyon régen nincs semmi. Csak egy gyomost, gazos, elhanyagolt telek, valaha itt állt az anyai nagyszüleim háza. Már az utcakép sem ugyanaz, bár nagyon régen volt, hogy itt voltam (amikor még a ház is állt), mostanra sok minden megváltozott, nem előnyére...

Innen a temetőbe mentünk. A nagyszüleim sírját viszonylag hamar megtaláltuk. Feltehetően nem látogatta senki, de hát azt hiszem nem is nagyon fogja, hiszen lassan nincs már rokon a városban, aki van pedig el van mással foglalva... A nagyanyám legfiatalabb testévérével és annak lányával szoktunk találkozni – most nem kis megdöbbenéssel láttuk, amikor megkerestük annak a családnak a sírját a temetőben, hogy tavaly Miska bácsi is elhunyt. Nagyon kár, hogy nem értesítettek :( Régebbi képeken megvan és az emléke is megvan – amikor két éve itt voltam apámmal, még jutott is eszembe, találkozunk-e még... Hát – nem :(

62668

A kép a hajdúdorogi görögkatolikus bazilika távlati képe

A temető után nem sok tennivalónk akadt itt, még megnéztük a bazilikát. Az ikonosztázról is csináltam képet de az ebben az évben nem sikerült (korábban igen). Aztán indultunk tovább, a Hortobágy felé...

62671

A kép a hortobágyi harckocsi ütközet emlékművénél készült. Ez egy T34-es.

62672

A kép a hortobágyi ökumenikus templomot mutatja, Ritával az előtérben.

62677

A kép a hortobágyi ökumenikus templom belsejét mutatja. A templom nincs készen, évek óta nincsen készen, nem tudom, vajon befejezik-e valaha... (Felteszem, hogy mivel ökumenikus, semelyik felekezet sem hajlandó áldozni rá...) Szemben a fekete gránit táblákon az egyes munkatáborok foglyainak névsora. Jobbra, oldalt, hátul Ottó

62685

A kép a Kilenclyukú hidat (és Ottót) mutatja

62690

A kép a Hortobágy folyót mutatja, nem messze a Kilenclyukú hídtól

Elhagyva a Hortobágyot, a 33-as úton pár kilométerrel a Nagyiváni leágazás után, Tiszafüred felé egy karambol miatt lezárták az utat. (Fogalmam sincs miért, de a net-en keresgélve nyoma nincs az erről szóló híradásoknak!). Nem tudom mi történt, mert pár másodperccel (!) a történések után értünk oda, annyira hamar, hogy akkor még mentőautó sem volt jelen, előttünk talán három vagy négy kocsi volt csak. Nekünk balra, majdnem az árokba csúszva egy kisebb Suzuki terepjáró (nem a Grand Vitara, annak a kistestvére) összeroncsolt orral; középen valami Ford, az sértetlen – lehet hogy semmi köze a balesethez nem volt – jobbra pedig egy Wagon R+ vagy valami hasonló, nem volt egyszerű megállapítani mi is lehetett, mert egyszerűen nem volt motortere, semmi ami elől kellett volna legyen... Egy nő ettől jobbra az árokparton a csípőjét fájlalta, őt a nemsoká' kiérkező második rohammentő vitte el (ez első egy másik sérültet, de ezt nem láttuk), a tűzoltók meg a kis Szuzuki terepjáróból kezdték kivágni azt a férdit, aki beszorult a hátratolódott motor és kormányoszlop miatt. Előtte a mentős ott a kocsironcsok között látta el infúzióval, gerincmerevítővel. Ahogy ott álldogáltunk – addigra kilométeres lett a kocsisor – helikopter érkezett, ami a kocsisor legelejére, az úttestre szállt le, közben a forgószárnyak keltette légörvény alaposan felkavart zsombékot, fűcsomókat, nádtörmeléket. A kiérkező rendőr egy fiatalember elmondta, órákig lesz itt zár, aki nem az autópályára igyekszik, az Nagyiván felé kerüljön.

Visszafordultam, elindultam, és persze a várakozók kérdezősködtek. Az egyik, egy elég fura kinézetű pasi miután elmondtam amit tudtam, megkérdezte, milyen arra az út. Na erzt aztán persze hogy tudtam :( Mi is elindultunk, jó darabon még a 33-ason vissza, aztán jobbra Nagyiván felé. Nagyon jó, hogy fogalmam sem volt róla milyen az út, mert pocsék volt, a Google térkép éppen csak útnak mutatja. Keskeny út, baromi kátyúkkal, alig harminccal mertem menni rajta, köröttünk meg a nagy semmi, a minősített nagy semmi, a legigazibb magyar puszta – ahol semmi sincs.

Nagyiván után kicsit ha lehet még rosszabb lett az út, aztán nemsokű' Tiszaőrs és a 34-es út következett. Itt szerencsére volt nyitva bolt, vettünk hideg vizet.

62697

A kép a Tiszaörs falu központi létesítményeit mutatja: jobbra a szombaton délután is nyitva tartó szociális vegyesboltot, balra pedig a gondolom mindig nyitva tartó nem szociális italboltot, kocsmát!

62698

A kép Jászapáti előtt nem sokkal egy út menti dinnyeárusnál készült, Ottó dinnyét vesz

Tiszaörsről már eseménytelen volt az út a 34-esen észak felé Tiszafüredre, onnan át a Tiszán és újra a 33-ason tovább Poroszló, Besenyőtelek és Dormánd falvakon át – nem az autópályára bár az közel volt hanem a 31-esen Délnyugat felé Tenk majd Heves, Jászjákóhalma és Jászapáti. A falu külterületén vettünk dinnyét.

Jászapátin meglátogattuk a temetőt, ha lehet az apai nagyszülők sírja még gazdátlanabb, mint az anyaiaké. Itt, ebben a városban még inkább nincs (közeli) rokon.

Jászapáti után már nem álltunk meg, végig a 31-esen Pestre. Az új (nekem új :)) nyomvonal eklerüli Jászberényt, után a jászberényi kerülőút, Jászjákóhalma, Nagykáta, Tápiószecső, Sülysáp, Tápiósüly, Mende, kicsit Maglód majd hosszan hosszan Budapest következett. A GPS innen kezdve kellett, nem tudtam hogyan jutok el a Százados útra de meglett az is...

A0

(#2286)2012. december 04. kedd

Úgy látszik minden hülyeség eszembe jut... Vasárnap Ürömön Rita, Ottó is ott volt, papírokat keresgéltünk... Szóba került, ki milyen biztosítási (KGFB) kategóriába esik, mondja Rita hogy Ottó A0... Kicsit gondolkodom, mondom olyan nincs is... De de, erősködik a húgom, ő maga látta valami nyomtatványon. Mire Ottó a maga lassú modorában megszólal: aham, de az a vércsoportom... Hosszú kacajszünet következett, igaz Rita inkább volt morcos :)

Favágás

(#2278) 2012. november11., vasárnap délelőtt

59899

Ottó megszemléli művét: a puszpáng bokor nagyja már kint van...

Az ürömi ház előtt, ott ahol valaha diófa volt, most egy sövény van, puszpáng (Buxus sempervirens) azt hiszem... Annakidején anyám, apám elmondása szerint egy maradék száracskát csak úgy leültetett az udvar egyik félreeső sarkában...

Mára egy hatalmas fa lett belőle, a kert egyik felét árnyékba borítja. Azaz már csak borította... Rita szerint az nem kell oda – nekem meg mindegy – ezért az elmúlt vasárnap kiszedtük.

A munka javát Ottó csinálta, eldaraboltuk, levágtuk, kivágtuk, sőt a földből is kivettük ameddig csak lehetett, most egy nagy folton a fekete folt mutatja csak a helyét. Ezt majd befüvesítem (lehet ezt még a tél beállta előtt meg kéne tenni, legalábbis ami a fűmag elszórását, bedolgozását illeti...)

Dorozsmai Nagycsalád

(#2273) 2012. november 04., vasárnap, Károly nap, délután háromtól...

Tomi ötlete volt, hogy (nekem apai) nagyapám, Dorozsmai Károly (született Stimpl Károly) születésének (1912) századik évfordulójára családi összejövetelt szervezzen. Vasárnap, Károly nap délután volt ez a Serpince nevú helyen, ez az Erkel utca és a Ráday utca sarkán van.

A hagyatékin találkoztam Pannival, neki is szóltam, de ő nem jött el. Ritáék viszont, Rita és Ottó itt voltak – és még sokan sokan a rokonságból. Itt volt Stimpl Lukács is, aki „vissza-magyarosíított”: az ő édesabja nagyapám testére volt, és ők valamikor a harmincas évek végén a születéskori Stimpl helyett a Soltész nevet vették fel, pár éve ezt vette vissza.

Háromra mentünk és olyna hatig voltunk ott, kicsit később jöttünk el. Jó volt, sok-sok régi fénykép került elő... Abban maradtunk, hoyg legközelebb valamikor későtavasszal, nyár elején szervezünk ilyet. Ennek van is előképe: éppen apai nagyapámék ürömi, Petőfi utcai házában volt szokás a Gizella napokat megünnepelni így, nagy családi kőrben. (Ennek ha jól emlékszem, valamikor a hetvenes évek közepe táján szakadt vége, amikor nagyszüleim elköltöztek Jászapátira...)

59792

Apa és fia: Bakosfalvi Gábor és Bakosfalvi Gábor, ők apám legkissebb húgának, Jutkának első férje és kisebbik gyereke

59807

Három unokatestvérem: Ditta (ő apám legkisebb húga, Jutka nagylánya), Detti (ő Gizinek a lánya) és Andi (ő pedig Mari nagynéném leánya)

59809

Balról jobbra: Tamás, ő Gizi nagynéném fia, ő találta ki és szervezte az estét; mellette a párja; háttal Gábor, Jutka első férje; Melette Sebi, ő Ditta, Jutka lánya nagyfia (azaz Jutka unokája); a kép jobb szélén Gabi, Jutka fia leánya ő mellette pedig az ő párja

59811

Balról jobbra: Gizi nagynéném, apám húga; Ditta, Jutka lánya; Detti, ő Gizi lánya; Andi, ő Mari lánya és aki áll a kép jobb szélén ő Jutka, apám legkisebb húga...

59829

Novokrescsenszkov Tamás az unokatestvérem és párja

59835

Jutka nagynéném és Rita, a kisebbik húgom

59837

Balról jobbra: Ditta, Jutka lánya; Jutka a legfiatalabb nagynéném és Rita a fiatalabb húgom

59849

Balról jobbra: Ditta, Jutka leánya; háttérben áll: a férje; Jutka és Rita

59852

Balról jobbra: Ditta férje, (előtérben, háttal) Gizi nagynéném; Ditta; Stimpl Lukács, Német Jóska, Jutka és Rita

59854

Balról jobbra: Ditta, Tomi, Jutka és Rita

59861

Ez a kép már a vége felé készült, ekkor beszélt Tomi arról ag egybegyűlteknek, hogy hasonlót tavaszonként Gizella napon lehetne rendezni. Balról jobbra: Sebi, Ditta fia, Ottó, Rita férje (a háttérben); Ditta férje (takarásban); Jutka; (kis :)) Gabi;Tomi párja (éppen fotót készül készíteni), Andi nagyfia; Rita (egészen a háttérben)...

59864

Alig valamivel a fenti után készült ez a kép, Tomi szól az egybegyűltekhez...

59867

Tomi elmondja, legközelebb tavasszal, 2013-ban vagy nagyanyánk 100- születésnapján, 2014-ben találkozunk...