Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Osztályfestés

(#2479) 2013. december 7., szombat

Csütörtökön, pénteken és szombat délelőtt kötelező szabadon választott program az osztályom osztálytermének (részleges) kifestése.

Csütörtökön, az utolsó elektrotechnika órát erre használtuk – cserébe kedden a páros óra második órája nem lelkizés vot, nem osztályfőnöki hanem elektrotechnika. Amikor még az egsz csapat itt volt, összerakattam velük asztalokat, székeket, táblát a terem közepére. Aztán az aznapra munkára rendelt négy srác maradt, a többiek elhúztak. (Hihetetlen, egyesek mennyire lusták, hátizsákban nagykabátban csak azt várták, engedjem el őket! Aztán volt amelyik még megsértődött, ha sepréssel, ezzel-azzal parancs szerűen meg lett kínálva. Ha saját maga nem aktivizálja magát...?)

Csütörtökön, négyen maradtak itt: Murin Sándor, Radványi Dávid, Keresztes László és Sponga Dániel. Aznapra a ragasztás volt elsődleges feladat, azután alapozóval kellett a falat lekenni. Valahogy úgy jött össze az aznapi csapat, hogy mindegyik roppant beszédes volt, annyi de annyi hülyeséget fecsegtek össze... Persze, a munka ettől nem haladt gyorsabban, sőt... Mindegy, végül is meglettek vele, az alapozó szépen felkerült a falra..

63464

Osztályfestés, az első nap. Murin Sándor (a látrán), Sponga Dániel (sapkában) és Keresztes László

63465

Osztályfestés, az első nap. Murin Sándor (háttal) és Keresztes László

Pénteken sokkal lelkesebbek voltak a legények, a gyakorlat alatt festettünk. Pénteken is hárman voltak: Czibula Mátyás, Podámer Gergő és Ruszó Erik. Akkor már festettünk is, nem csak az alapozóval való lekenés volt a feladat, szépen megcsinálták. Kevés beszéd és haladós munka – elég hamar végeztek is vele...

63474

Osztályfestés, a második nap. Czibula Mátyás (háttal), Ruszó Erik (részben takarva) és Podámer Gergő

Szombaton kilencre kértem a srácokat, nagyon pontosan voltak. Csapó Bence, Farkas László és Tóth Richáer, aznapra ők hárman jöttek dolgozni. A második réteg festés, az utolsó réteg maradt szombatra. Ment is a munka, bár többet poénkodtak, mint a péntekiek, ezzel együtt szépen meglettek vele. Leszedtük a ragasztószalagokat, kimostuk a hengereket és tizenegy előtt jóval már végeztek is.

63482

Osztályfestés, a harmadik nap nap. Csapó Bence, Farkas László és Tóth Richárd (háttal)

Házi feladat

(#2289) 2012. december 10., hétfő reggel 4 óra 26 perc

60020

Leckeírás szünetben... Simó Szabolcs (háttal), Farkas László, Aranyos Balázs (részben takarásban) és Ruszó Erik (takarásban)

A srácaimmal nincs minden rendben, ezért amikor csak nem feledem, amikor csak érkezésem van, kitessékelem őket a folyosóra. Ezt általában sem veszik jó néven – ahogyan én meg azt nem hogy ha bennmaradnak, oklyor úgy viselkednek tizenöt-tizenhat évesen mint az óvodások – szóval neheztelnek ezért általában is, de konkrétan azért mert a házi feladattal nem haladnak.

Nem tudom, milyen szavakkal kellene nekik elmondanom, hogy megértsék: a lecke otthoni meló, nem az óra előtt kell összecsapni... Elmondtam a szülőin is – nem tudom mit vártam, ezek a lakli kamaszok sokat nem adnak a szülői szóra – elmondom osztályfőnökin is, sokszor: teljesen hiába!

A kép az elmúlt héten készült, valamelyik földrajz óra előtt amikor a tizenhetesben vannak. Hangosan, nagyon is, Ezért kitettem őket megint a folyosóra. A képen látszik, miként használják ki: megírják a leckét a könyvtár előtti tárlót (is) asztalnak használva. És ebben nincs különbség, okosabb és kevésbé éles eszű, szorgalmas és kevésbé az egyformán szinte sportot csinál ebből. Talán egy-két legény akad aki odahaza csinálja meg – de hát ők meg nem merik mondani nehogy strébernek tűnjenek :(

10.E

(#2274) 2012. november 07., szerda, du. három

Minden évben sor kerül erre az osztályfényképezésre. Ebben az évben szerdán az utolsó órában volt ez: eredetileg osztályfőnöki az óra de ezen a háten megcseréltem magammal, a pénteki hatodik órával és szakrajzoltunk. Már amit sikerült, a fényképezés elvett időt az órából.

59878

10.E, a 2012-2013-as tanév őszén...
Az osztály balról jobbra:
Felső sor: Czibula Mátyás, Filutás Viktor (szokása szerint pózol :)), Tóth Richárd (csak azért is sapkában :(), Takács Imre, Recskó Krisztián, Hoffmann Roland, Podámer Gergő, Ruszó Erik.
Középső sor: Murin Sándor (oldalvást), Keresztes László, Zátrok Dániel, Bajnok Péter, Simó Szabolcs, Wolf Dominik, Aranyos Balázs, Ligetvári Márk és Radványi Dávid (mint mindig, most is fecseg :))
Alsó sor: Dinnyés Bence, Csapó Bence, Szabó Dávid, Víg Roland, Török István és Sponga Dániel.

Közlekedési Múzeum

(#2261) 2012. október 11., csütörtök, 04:09

Az osztályommal, ebben az évben már 10.E :) szerdán a Közlekedési Múzeumban voltunk. (Sajnos ebben az évben elég sok volt már eddig is a bajság az osztállyal: mindennek oka van hátha ilyen programokkal elég élménydús környezetet tud az iskola teremteni számukra és kissé lehiggadhatnak...)

Az osztályfőnöki órák szerda hetedikben vannak, nincs utána foglalkozás. Semmi akadálya ezen elvinnem őket – és előtte kettő héten az osztályfőnöki az igazolások kezeléséből állt, egyfajta tömbösítésként más nem is volt. Szerdán a magyaróra után indultunk. Jellemző, hogy pár srác egyből alkudozni kezdett, hogy mikor végzünk, mikor mehetnek haza meg ilyesmi. Ezt soha nem fogom megérteni: annak még csak van értelme, hogy nem szeretnek órán lenni, bár az iskolában igen, de hogy ilyen programokkal kapcsolatosan miért kell ezt csinálni, nem tudom. Z.D. az edzését emlegette, hogy amiatt nem tud menni, kértem hogy ha havi egy alkalommal megyünk és neki heti (!) négy edzése van, akkor csak össze lehet igazítani a kettőt! T.R. Viszont biztosra ment, felhívta anyját és elkérette vele magát! Hát... Nem tudok erre mit mondani, azon kívül, hogy ezeknek a legényeknek semmi sem jó?

Az 51-es villamossal mentünk a Hungáriáig onnan az 1-essel... Persze hogy útközben nem lehetett kibírniuk, azoknak akik dohányoznak (vagy azt szeretnék ha úgy tűnne, hogy dohányoznak) a rágyújtást, ezzel nehéz mit kezdeni pedig iskolai programokon elvileg akkor is tilos ha nem az iskolában tartjuk. Csak éppen ennek a szabálynak nem egyszerű érvényt szerezni.

Eggyel később szállt le a villamosról a társaság egyik része, persze az sem rossz mivel onnan is meg lehet a múzeumot közelíteni. A bejáratnál névsort olvastunk, mivel nem szerettem volna ha meglógnak: ez a program végül is az osztályfőnökik helyett volt, nem fakultatív, legyenek hát itt!

A múzeum bejáratánál csináltunk egy csoportképet aztán megvettem a jegyeket meg a fényképezésre az engedélyt, és megbeszéltem velük (inkább csak kihirdettem), hogy záráskor – az előzetessel ellentétben nem ötkor hanem szerdán valamiért négykor – a csomagok letételére biztosított, zárható szekrénynél találkozunk, egyébként ki-ki saját tempójában mehet megnézni azt, ami a legjobban tetszik. A csapat kisebbik felével az autós-motoros rész felé mentünk (itt csináltam az első képeket is), ami jó ötlet volt, mert valami előadás számára már akkor kezdték berendezni a termet, és mint az osztály másik fele, azok akik az ellenkező irányban kezdték és itt akarták folytatni elmondták, ide később már látogatókat nem is engedtek be.

Érdekes látnivaló a több évtizede még hétköznapi járművek: a faros Ikarusz busz, amiből nagyon sok közlekedett a Főváros környéki települések bejáróit szállítva, a Pannónia motorkerékpárok vagy az egészen rossz emlékezettel elhíresült ZISz luxus személyautók. A másik helységben vasúttörténeti kiállítást nézhettünk meg, illetve a még nyitva tartó Titanic emlékkiállítást vagy egy szinttel lejjebb azokat a régi villamosokat, a szó legszorosabb értelmében fapados, huzatos kocsikat, amik közül a most már 51-esnek nevezett, 30..35 éve még 30-asnak számozott járaton Iskolánk előtt a Mester utcán is jártak. Ha magam vagyok, tovább elbóklászom mert sok a nézni való, a srácok azonban képtelenek olyan fél másodpercnél tovább bármire is koncentrálni – kevés kivétellel ez mindenkire igaz. (Feltehetően minden iskolai probléma oka ez lehet...) Egy kisebb csoport szűk egy óra után elkérezkedett, elengedtem őket – bár akkor sem értem, ilyen programokkal mi a bajuk – a többiekkel pár perccel négy előtt a kijáratnál, a ruhatár-szekrénynél találkoztunk és engedtem őket el.

Egészében, minden (nem nagyon fontos) negatívum ellenére is jó program volt, legközelebb azt hiszem az elektrotechnikai múzeumot nézzük majd meg, hasonlóan szerda délutáni program gyanánt.

58333

Csoportkép a Közlekedési Múzeum előtt, balról jobbra: alsó sor: Sponga Dániel, Keresztes László (részben takarva), Wolf Dominik, Czibula Mátyás, Takács Imre, Radványi Dávid, Németh Bendegúz, Simó Szabolcs, Ligetvári Márk, Víg Roland. Felső sor: Szabó Dávid, Farkas László, Podámer Gergő, Bajnok Péter, Ruszó Erik (legfelül), Zátrok Dániel, Recskó Krisztián, Török István, Aranyos Balázs

58335

Egy 1999-es Auti TT Roadster előtt, balról jobbra: Török István, Recskó Krisztián, Podámer Gerg, Farkas László, Ruszó Erik és Wolf Dominik

58354

Egy lóvontatta vasút makettje. Balról jobbra: Ligetvári Márk, Sponga Dániel és Murin Sándor valamint a teremfelügyelő hölgy.

58357

Ők nem az enyéimek: a múzeumban találkoztunk egy egészen kicsikből álló csoporttal: egy hosszanti kötélhez oldalt jobbra és balra egy egy rödidebb kötéldarabkát szorongattak a kicsik... :)

58367

A hajózási kiállításon, balról jobbra: Radványi Gergő, Simó Szabolcs és Német Bendegúz.

58368

A pózolás nagymesterei, balról jobbra: Víg Roland, Czibula Mátyás, Filutás Viktor és Zátrok Dániel

58370

Egy korabeli megmunkálógép mellett mókázik, balról jobbra: Murin Sándor, Keresztes László és Csapó Bence

58378

A Farkas Bertalan -féle első (és mindeddig utolsó) magyar az űrben kiállításrész mellett, balról jobbra: Ligetvári Márk, Csapó Bence (részben takarva), Keresztes László, Murin Sándor és Sponga Dániel

58379

A Szent Jupat mellett, balról jobbra: Szabó Dávid, Keresztes László (lehajol), Murin Sándor, Csaó Bence (lehajol), Ligetvári Márk és Sponga Dániel