(#2873) 2016. április 24., vasárnap

70689

Itt tartották az értekezletet (inkább volt előadás...)

Én nyertem meg a lehetőséget, hogy elmenjek a mára hirdetett igazgatói konferenciára. Mondjuk a szervezők se nagyon gondolták komolyan, hogy minden iskolából az intézményvezető lesz itt, a meghívón az állt: „igazgatók vagy képviselőik” megjelenésére számítanak.

A hely szép: az ELTE TTK épületegyüttesében egy hatalmas aula, a tetőszerkezet alakja után Gömbaula. Idetalálni nem volt nagy kaland, az útvonaltervező 16 percre adta a 3,4 kilométert. Mondjuk nem volt annyi, ami a távolságot illeti mert nem tekeregtem annyit, időben viszont kicsit több. (Fogalmam sincs, ha az útvonaltervező figyel arra hogy bringával egyirányú utcában a megfelelő irányba menjek és ezért jót kanyarint, akkor miért akar elvinni a Nagykörút-Üllői út kereszteződéséig és ott egy száznyolcvan fokos fordulót tétetni velem, de mindegy.) A végén volt csak kicsit kavarcos, mert ez egy parkos területben álló épületegyüttes: utcanévtábla sehol, ha ebben a halmazban találjam meg amit keresek! A legvégén az egyik épület portáján érdeklődtem. A portás elmosolyodott és a szomszéd ajtóra mutatott: megérkeztem.

Egy fél órával korábban értem ide, még üres volt a terem, csináltam fotókat. A másik bejáratnál volt a regisztráció, ez fontos, ezt nem lehet elmulasztani. Két előadót hirdetek: Láncky Edit, a Budapesti POK főosztályvezetője és Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Összefoglalás? Az egészen biztos, hogy magabiztos előadó. Tudta mit akar elmondani, tudta hogyan adja elő, egy szemernyi bizonytalankodás nem volt érezhető abban, amit és ahogyan elmondott. A kormáynzat tagjaként természetesen a kormány álláspontját sorolja, ezzel nincs is probléma. Hogy ezek helyénvalóak-e? Egyfelől attól függ, szimpatizál-e mindezzel az ember, másfelől hogy hajlandó ide meg oda irányuló kritikával szemlélni kijelentéseket. Nem tudom felfogni, miért mantrázzál tántoríthatatlanul, hogy az állami oktatásirányításnak nincs alternatívája – nekünk igen megfelelt az önkormányzati fenntartás. (Voltak hibái, de kevesebb mint a KLIK fenntartásnak…) Nem értem, miért a dicshimnusz, hogy az egy KLIK helyett lesz hetven, ezzel mi változik? Nem értem, elhiszi-e aki mondja azokat a lózungokat hogy majd most a helyi vezetés milyen önállóságot fog kapni? Nem értem, miért a szómágia, hogy a teljes koncentráció hiba? Egy élvonalbeli politikustól hallottam a KLIK megalakítása előtt pár hónappal ugyanezt. Nem olvastam: élőszóban hallottam. Az illető Pokorni Zoltán. Azaz nem csak az ármánykodó ellenzék kritikája a a hiper centralizálás kritikája. Nem értem, miért emlegeti most a helyettes államtitkár, hogy túl kell lépni a kompetenciákon? Hát ki akarta azokat ha nem – ők! A saját hibájuk kijavítását akarják pozitívumként feltüntetni? Nem értem, hogy a kérdésemre miszerint ki fog szakmai elméleti tárgyakat tanítani nagy óraszámban, hogyan válaszolhatja, hogy majd közismeretis tanárok? Hát akkor ennyire semmibe vesszük a szakmai elméleti tárgyakat, hogy még törvénytelenséget is elfogadhatónak tart a helyettes államtitkár? Az viszont rendben van, hogy a szakmai tárgyból való érettségit lehet már évek óta tudni, az elhalasztásáért való petíció csak nyűgösködés (ezt nem mondták, ezt én mondom).