Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Történelem, értelmezés

(#2694) 2014. október 19., vasárnap

Most megy az „East to west” c. sorozat első eleme. Ez egy török film. Nem vagyok történész – az sokat elmond, hogy Ernő bácsi csak azzal a feltétellel adott ötöst töriből ,hogy életemben eszembe nem jut történésznek lenni (nem jutott) – szóval csak dilettánsként eszembe jutott, szabatos történelem leírás ez vagy az, amire a történelmet oly sokszor felhasználják: egyszerűen: négermosdatásra. (Törökország szeretne EU-s ország lenni – lehet, praktikus is lenne – és gondolom, mint Horvátország is, erre persze az eddigieknél dominánsabban szeretné regisztrálni, hogy milyen régóta szervezett hatalom, pont ezen a csatornán tolták régebben a „Horvát királyok” c. sorozatot, ami érdekes volt persze, de gondolom nem lehetett könnyű a viszonylag mérsékelt tényanyagból sorozatot csinálni...) Szóval Keletről nyugatra... Ez az első rész még nem török-centrikus, ez még valóban a civilizáció kezdetét taglalja (bár ezt is törökországi példákkal!), a későbbiek középpontjában azonban az ottomán-oszmán birodalom áll. Mint a civilizáció egyik letéteményeséé. Azt hiszem, a 14...15 század európai és magyar történelme nem egészen így tükrözi ezt vissza, az a 150 év amikor egészen szoros volt/kellett legyen a történelmünk, nem egészen a civilizáció és a kultúra terjesztéséről szól. Persze, mondom: nem vagyok történész...

Két pasi meg egy kicsi

(#2621) 2014. augusztus 2., szombat

A Viasat 3-on hét közben, hétfőtől péntekig este 20:25-től dupla részeket tolnak ebből. Ezt Pöttyösben is szeretem nézni – ha éppen nem néznek mást, általában igen – meg itt is. Ott UPC van, itt UPC Direct, a név hasonló, lehet köze a két cégnek egymáshoz de nem ugyanaz. (A legnagyobb bánatom, hogy az UPC csatorna-kínálatában nincs Viasat History, csak History, na utóbbi egy kutyafülét sem ér!)

Tegnap kezdték el az első évad első és második epizódjával a Két pasi meg egy kicsi (eredeti címe találóbb, bár lehet magyarul nem is: Two and a Half Men) legelső részét! Fura volt látni... Ezeket a nagyon korai részeket korábban még soha sem láttam!

A kis srác valóban kicsi és nem is olyan dagadt, mint azt követően. A főszereplő Charlie Sheen sem egészen az mindenáron a cinikus és iszákos kurvapecér, aki a sorozat későbbi részeiben sőt évadjában volt. Az első részben szépen szabályosan megvolt majdnem minden fontos résztvevőnek a belépője. Charlie és persze Alan, nem sokkal később pedig a fél, Jake is, egészen az elején.

Alan karaktere az első részben is nagyon olyan mint később, talán az ostobasága nem annyira markáns. A kis srác viszont az első két részben egyáltalán nem ostoba, sőt inkább érzelgős: a későbbiekben ilyen azt hiszem egyáltalán nincs benne. A hülyeségére meg a forgatókönyvírók nagyon is rátettek később, egy agyhalottat alakítottak ki belőle, de az első két részben ebből csak Charlie egy félmondata van még meg („... akkora az esze mint egy kolibrinek!”)

Judith természetesen megjelenik a két epizódban, Rose is felmászik az erkélykorláton. Na őt meg se ismertem volna, itt még hiányzik a fehér zoknija a szandálból, a frizurája sem az a hülyegyerekes, bár a karakter már az a levakarhatatlan figura, és pszichopata, dilis vonásokat is mutat a szekrények leragasztásával! Szóval az már itt is megvan, az a zaklató, mint később (de még ez sem olyan éles).

Persze megjelenik Evelyn, a Harper testvérek anyja, de ebben a részekben még nem az az élvhajhászó haszonleső vénasszony mint később, és nem is utálkoznak annyira élesen a testvérek – egészében mindaz, ami később erőteljes és karakteres, itt még sokkal visszafogottabb.

Teljesen hiányzik viszont Berta a brutális méreteivel, a brutális karakterével és brutális beszólásaival. Ekkor ezek szerint ilyen szereplő még nem volt a forgatókönyvírók terveiben – láthatólag, mivel hogy ami igen, azt fel is vonultatták mindjárt az első részben.

Mintha a forgatókönyvírók nem tudták volna biztosan, hogy azok az emberi hibák amik körül a sorozat epizódjai forognak, azok kiemelése egészen karikatúrai szinten bejön-e a nézőknek, és bár tettek egy-egy határozott kísérletet, azért mintha ebben benne lenne a visszakozás lehetősége is.

Holgersson

(#2465) 2013. november 21., csütörtök

2464--holgersson

Részlet Mr. Google mai nyitóképéből

Ma (2013. november 20., szerda) ezzel a képpel kívánt jóreggelt Mr. Google...

Nagyon sok évvel ezelőtt emlékszem erre a sorozatra, a magyar egyesen ment – akkor már voltak kertévék, de más volt mind azok kínálata mid a „királyi” TV felfogása arról, mi a közszolgálat.

Nem volt valami jó minőségű azt hiszem, ami a technikai részleteket illeti a rajzfilm – bár lehet, az akkor használt Gall-N ősöreg színes TV is sokat rontott a képminőségen – nem voltak a ma szokásos képváltások, dinamika meg a fittyfene tudja micsoda...

A történet azonban aranyos volt és felnőtt fejjel is nézhető. Azt hiszem hetente toltak egy-egy részt, azaz jó sokáig, talán egy évig is eltartott mire a főhős kisfiú megjárja Márton lúddal Lappföldet és rendes gyerek válik belőle, és ha jól emlékszem a történet, a filmbélinek mindenképpen a végén visszakapja eredeti méretét...

Biztosan van Lagerlöf-nek más munkája is, lehet hogy jobb is, de én ezt ismerem tőle, Mr. Google mai nytió képéről ez jutott eszembe...